Mutirajte uz dobre filmove!  - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Mutirajte uz dobre filmove!

Mutirajte uz dobre filmove!

Počinju 4. Filmske mutacije, završena je 42. Revija, Tuškanac predstavlja filmove Restarta, a u Solunu se predstavlja hrvatska animacija.

s.p. 30.11.2010 0 komentara

Mutirajte uz dobre filmove!

Četvrto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma održat će se od 1. do 5. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti u dvorani Gorgona. Filmske mutacije su filmološki projekt o modusima filmskog predstavljanja i tumačenja ili politikama filmskog kustostva, što je i tema ovogodišnjeg programa i simpozija. Govori se o politikama kao filmskom mnoštvu, o filmu jer se filmsko stoljeće dogodilo, a o kustostvu zbog brige o drugom životu starog medija.

Ovogodišnji festival-simpozij uključuje programe i predavanja svjetskih filmologa, Alexandera Horwatha (direktor Austrijskog filmskog muzeja), Olafa Möllera (stalni kustos filmskog festivala u Oberhausenu), Nicole Brenez (profesorica na Sveučilištu Paris III) i Goa Hirasawe (predavač na tokijskom Sveučilištu Meiji-Gakuin) te filmskih autora Lecha Kowalskog i Klausa Wybornyja, koji će potaknuti raspravu i refleksiju o oblicima nekomercijalnog prikazivalaštva te o etici, estetici i politici siromašnog, manjinskog kustostva. Više informacija potražite na službenoj stranici.

Specijalne diplome 42. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva osvojili su Igor Dropuljić, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, za eksperimentalni film 'Cesta' i Livio Rajh, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, za animirani film 'Jače od života'. Tri ravnopravne treće nagrade osvojili su Aleksandar Muharemović, VK Mursa, Osijek i Damir Tomić, FKK Đakovo, Đakovo, za eksperimentalni film 'Pogled', Ivana Rupić, samostalna autorica iz Šibenika, za eksperimentalni film 'Posveta duši' i Ivica Mušan, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, za igrani film 'Visibabe'.

Tri druge nagrade pripale su Dariju Lonjaku, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, za igrani film 'Brat moj', Manuelu Šumbercu, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, za animirani film 'Escargot' i Ivanu Livakoviću, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, za igrani film 'Pandemija'. Pobjednici 42. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva su Michaela Müller, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, za animirani film 'Miramare' i Krunoslav Ptičar, Filmska autorska grupa 'Enthusia Planck', Samobor, za eksperimentalni film 'Teletrope'.

U sklopu tradicionalnog programa Kratki utorak u Tuškancu održat će se projekcije kratkih dokumentarnih filmova produkcije RESTART. U utorak, 30.11., u 21.00 u kinu Tuškanac su na programu četiri dokumentarca nastalih 2009. i 2010. : 'Bojan' Đure Gavrana, 'Predsjednički vlak' Branka Vilusa te 'Susret' i 'Nepovratno' Igora Bezinovića. Nakon projekcije ovih filmova, uz trailere će biti predstavljeno šest novih kratkih i dugometražnih dokumentarnih projekata Restarta koji će biti završeni 2011. i 2012. godine: ('Kelti' Đure Gavrana, 'Blokada' Igora Bezinovića, 'Gangster te voli' Nebojše Slijepčevića, 'Sol, maslina, kamen' Branka Vilusa, 'Visaless' Petre Seliškar i 'Nabij' Olivera Sertića.

Na ovogodišnjem 51. međunarodnom filmskom festivalu u Solunu u Grčkoj, predstavit će se bogat program hrvatske animacije pod nazivom 'Croatian Animation: From the Zagreb School to the Present'. Retrospektiva hrvatske animacije dio je programa Balkan Survey čiji je selektor Dimitris Kerkinos, a Važno je napomenuti kako je ovaj program po prvi put posvećen filmovima jedne nacionalne kinematografije. U programu će biti prikazano 47 animiranih filmova od 28 autora nastalih u razdoblju između 1968. i 2010. godine. Retrospektivi hrvatske animacije u Solunu prisustvovat će dvojca uglednih hrvatskih animatora Borivoj Dovniković Bordo i Darko Bakliža, a svoju europsku premijeru imat će i novi film Dalibora Matanića 'Majka asfalta'.

Komentari

Nema komentara.