Scenaristi idu dalje - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Scenaristi idu dalje

Scenaristi idu dalje

Nagrađeni su dječji filmaši na 48. Reviji i mladi scenaristi, te snimatelj Branko Linta i glumica Zrinka Cvitešić.

s.p. 27.09.2010 0 komentara

Scenaristi idu dalje

U osam službenih projekcija na 48. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece prikazana su 94 filma odabrana između 152 prijavljena rada. Ukupno je prikazano čak sedam sati i pedeset četiri minute filma i videa, pa se dječje stvaralaštvo ponovno dokazalo i kao jedna od većih hrvatskih filmskih produkcija. Ocjenjivački sud djece dodijelio je deset jednakopravnih nagrada, baš kao i ocjenjivački sud odraslih. Ocjene oba ocjenjivačka suda podudarile su se u čak šest filmova, pa je tako nagrade na 48. Reviji dobilo ukupno četrnaest dječjih radova. Više informacija potražite na linku ovdje.

Tri mjeseca po završetku 9. europskog natječaja za scenarije kratkometražnog filma u organizaciji Palunka i Nisi Mase žiri je donio odluku o pobjednicama natječaja. Prvu nagradu osvojila je Marija Škrlec za scenarij pod nazivom 'Vratit će se laste'. Drugo mjesto dijele Hrvoslava Brkušić sa scenarijem 'Hvala tebi' i Marija Eterović za svoj scenarij 'To nisam ja'. Pobjednički scenarij Marije Škrlec će predstavljati Hrvatsku na slijedećoj razini natjecanja gdje će se natjecati za sudjelovanje u naprednoj scenarističkoj radionici European Short Pitch u francuskom Moulin d’Andé-Céciu. Ovaj natječaj je namijenjen isključivo mladim autorima od 18 do 28 godina.

Osmu godinu za redom u sklopu Zagreb Film Festivala, od 18. do 23. listopada, održava se scenaristička radionica Palunko. U pet dana radionice, uz mentore Dalibora Matanića, Zvonimira Jurića i Tomislava Zajeca, 12 odabranih polaznika će kroz praktični rad svoje ideje razraditi u filmske scenarije, a najbolji će osvojiti i realizaciju te premijeru na Zagreb Film Festivalu 2011. Ako želiš sudjelovati u Palunku 8, pošalji svoju ideju za kratki igrani film sročenu u najviše 160 znakova na broj 091-70-91-250 do 3. listopada 2010. S istoga broja moguće je poslati neograničen broj poruka! Trideset najboljih ideja po izboru žirija ulazi u slijedeći krug, čiji će se rezultati, na temelju sinopsisa koje će njihovi autori u roku od tjedan dana razraditi, saznati najkasnije 17.10.2010.

Na nedavno završenom 26. međunaronom filmskom festivalu mediteranskih zemalja u Aleksandriji u Egiptu, nagrađeni su glumica Zrinka Cvitešić i direktor fotografije Branko Linta. Zrinka Cvitešić osvojila je Nagradu za najbolju glumicu za ulogu stjuardese Lune u filmu 'Na putu' Jasmile Žbanić., Film 'Crnci' Gorana Devića i Zvonimira Jurića prikazan je u natjecateljskom programu festivala, a međunarodni žiri nagradio je direktora fotografije filma Branka Lintu nagradom Best Artistic Achievement prepoznavši njegov rad kao izuzetan doprinos filmu.

Kratkometražni igrani film 'Recikliranje' Branka Ištvančića uvršten je u program 32. međunarodnog festivala mediteranskog filma Cinemed u Montpellieru, jednog od najpoznatijih francuskih filmskih festivala. Film je nastao prošle godine kao dio omnibusa 'Zagrebačke priče', te je još jedan u nizu kratkih filmova iz tog omnibusa koji su bili uvršteni u konkurencije velikih međunarodnih festivala. 'Recikliranje' govori o romskoj obitelji s ruba velegrada, koja u rano jutro odlazi na gradsko odlagalište otpada skupljati robu. Tamo pronađu gotovo novo odijelo i kravatu te odjenu najstarijeg sina Safeta kako bi se mogao uputit na prvi radni dan u najsuvremeniji pogon za recikliranje. Festival u Montpellieru odžat će se od 22. do 30. listopada 2010.
Komentari

Nema komentara.