Split, trash i mladi - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Split, trash i mladi

Split, trash i mladi

Split Film Festival ugošćuje Nizozemce, a festival trasha Brucea Leeja i Lavandermana koji su herojski uzori mladima s Filmske revije mladeži.

s.p. 07.09.2010 0 komentara

Split, trash i mladi

Jubilarno petnaesto izdanje Split Film Festivala održat će se u Splitu od 11. do 18. rujna 2010. U glavnom konkurentskom programu natječe se 9 dugometražnih i 37 kratkometražnih filmova. Posebnu nagradu festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika ove će godine primiti proslavljeni mađarski filmski redatelj Miklós Jancsó. Četiri popratna programa pod zajedničkim nazivom 'Prirodni spektar' donose uglavnom dokumentarne filmove o neizvjesnoj ljudskoj egzistenciji i izvjesnoj ljudskoj patnji, filmove o onima koji stvaraju filmove, radove koji eksperimentiraju s formom i sadržajem te djela koja propitkuju socijalne devijacije u području ljudske seksualnosti i erotske tabue.

Na festivalu će biti predstavljena i nizozemska kinematografija, a programom Mediteran SFF se prisjeća 'zlatnog doba' splitske producentske kuće Marjan film te prikazuje šest filmova iz te produkcije, dugometražne radove Adi Imamovića, Lordana Zafranovića, Ivana Martinca, Zvonimira Berkovića, Živorada Tomića i Zorana Tadića. Detaljan program festivala kao i sve ostale obavijesti možete naći na www.splitfilmfestival.hr

Ovogodišnji 5. Trash Film Festival održat će se u Varaždinu od 9. do 11. rujna, u natjecateljskom dijelu bit će prikazano 27 filmova, a tu je i bogati popratni program. Moći će se vidjeti hrvatski dokumentarac 'Lavenderman - istina ili mit?' Zvonimira Rumboldta, priča o istinskom superjunaku s otoka Hvara. Na programu je i dokumentarac 'Enter the Dragon' Ozrena Milharčića u kojem je Bruce Lee pozvan u Mostar, a filmom 'Plastični Isus' organizatori odaju počast preminulom Tomu Gotovcu, najvećem hrvatskom performeru i istinskom pokloniku trasha. Moći će se pogledati i 'Život i smrt porno bande' u kojem se obilato koristi trash poetika. Tradicionalna zvijezda koja će uveličati otvorenje festivala ove je godine Davorin Bogović. U žiriju sjede dr.sc. Nino Raspudić, Mladen Badovinac, te filmski kritičar Željko Luketić, a sprema se i gostovanje Borivoja Radakovića.

null

Novo izdanje 15. Filmske revije mladeži i 3. Four River Film Festivala održat će se od 9. do 12. rujna u Karlovcu. Natjecateljski program uključuje 91 srednjoškolski film iz Hrvatske i svijeta, a bogat popratni program ima filmove za sve uzraste: 'Filmski 5+' uključuje dječje filmske klasike, 'Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima' predstavlja srodne festivale i nudi radionicu, a program 'Dubovac Open Air' prikazuje filmske hitove pod vedrim nebom na starom gradu Dubovcu. Ove godine oformljena je i nova nagrada, Žuta zastava koja se dodjeljuje filmu koji na najbolji način promiče nenasilje. Više informacija na linku ovdje.

Danas započinje i nova sezona filmskog programa u splitskim Zlatnim vratima. Program se otvara uz Dane crnogorskog filma, a krajem mjeseca slijedi Ruski tjedan u Kinoteci, nakon čega slijede projekcije domaćeg filma 'Lavanderman'. Raspored projekcija i opširniju najavu sezone možete pročitati na službenim stranicama ovdje.

Od ovog četvrtka u Dokukinu Croatia započinje novi program ‘Predstavljamo autora', a prvi u nizu je zagrebački redatelj Nikola Strašek. Prikazat će se tri Strašekova filma 'Ubil bum te', 'Vajt' i 'Kratki pregled raspadanja',a nakon projekcije u 21.00 sat slijedi razgovor s autorom. Od 10. do 12.09. održava se filmski program 3. Zagrebi festivala. Na programu su četiri dokumentarca koji tematiziraju borbu 'Davida i Golijata': 'Banane!' Frederika Gerttena, 'Rachel' francuske redateljice Simone Bitton, 'Bastardi utopije' Maplea Razse i Pacha Veleza te 'TDZ - za uspomenu i dugo sjećanje' Igora Bezinovića. Više o programu pročitajte na stranicama kina.

Komentari

Nema komentara.