Revije za otkrivanje filmskih talenata - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Revije za otkrivanje filmskih talenata

Revije za otkrivanje filmskih talenata

U petak 28. 05. počinje 12. Revija jednominutnih filmova u Požegi, a sedam dana nakon, 03. 06. u Zadru se održava 42. Revija filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži.

21.05.2004 0 komentara

Revije za otkrivanje filmskih talenata

Revija jednominutnih filmova u Požegi održava se u organizaciji GFR Film i Videa iz Požege i HFS iz Zagreba. Za ovogodišnju je reviju pristiglo 207 filmova iz 27 zemalja. Biti će prikazano 48 filmova i to u omjeru 18 igranih, 4 dokumentarna, 15 animiranih i 11 eksperimentalnih filmova. Glavno mjesto projekcija je požeško gradsko kazalište, mada će se minute moći odgledati i po cijelome gradu.

Među prikazanim radovima će ocjenjivački sud kojeg čine: Vaclav Šimek iz Češke Republike, Filippo Lubiato iz Švicarske i Dražen Ilinčić, Zdravko Zima i Mile Beslić iz Hrvatske izabrati 10 najboljih, nakon čega se proglašavaju 3 ili 4 pobjednika, ovisno o tome da li se nagrada publike razlikuje od mišljenja ocjenjivačkog suda. 

Nagrađeni dobivaju plakete i slike, a 12. 06. će se izbor filmova s požeške Revije prikazati u Zagrebu u kinu Tuškanac. Za one koji ne mogu prisustvovati niti jednom od ova dva događaja pobrinuo se Iskon Internet na čijim ćete stranicama moći odgledati najbolje jednominutaše kada se Revija završi.

42. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži

42. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži svake se godine seli u drugi grad, ovaj put domaćin je Zadar. S jedne strane organizatori muku muče s financijama jer se još uvijek ne zna koliko će sredstava dobiti od Ministarstava znanosti i kulture, a s druge su suočeni s povećanim interesom mlađarije koja im šalje sve više radova. 

Ove je godine pristiglo preko 18 sati materijala, tj. 224 rada od 108 video družina koje čini preko 1000 djece. U službeni je program uvršteno 99 radova u trajanju od 8 sati i 45 minuta. Žiri čine tri ocjenjivačka suda: 1. - priređivački odbor vrši izbor materijala za prikazivanje, 2. - stručni žiri tj. ocjenjivački sud (Maja Flego, Krešimir Mikić, Jasna Pandžić, Snježana Tribuson i Slaven Zečević), 3. - žiri djece i mladeži.

Organizatori su istaknuli sve veću kvalitetu pristiglih radova te nabrojili neka od trenutnih žarišta mladih talenata među kojima prednjače FKVK Zaprešić, GFR Požega, Rijeka, koja je u posljednje vrijeme u periodu revitalizacije zajedno sa Zagrebom gdje se dugo vremena nije ništa dešavalo, te Osijek, Karlovac i Šibenik. Svim malim centrima filmskog stvaralaštva Hrvatski filmski savez priskače u pomoć na način da im omogući postprodukciju filma ili videa.

Kao novost ove je godine uvedena kategorija Male minute ? filmovi djece i mladeži u trajanju od jedne minute, a  ocjenjivati će ih oni sami. Kao i izbor s požeške minute, najbolji radovi sa zadarske revije moći će se pogledati u jutarnjem terminu u zagrebačkom kinu Tuškanac.

www.crominute.hr
www.hfs.hr

Komentari

Nema komentara.