Kako zaraditi milijardu dolara? - Hot Spot
Home      Vijesti      Filmski      Hot Spot      Kako zaraditi milijardu dolara?

Kako zaraditi milijardu dolara?

Ako želite ponoviti uspjeh 'Osvetnika' i 'Avatara', otkrivamo što trebate raditi!

s.p. 25.05.2012 0 komentara

Kako zaraditi milijardu dolara?

'Osvetnici' su u kinima širom svijeta zaradili približno milijardu i 200 milijuna dolara, a film nastavlja obarati rekorde i zarađivati novac. Za one koji se pitaju što je potrebno da film zaradi više od milijarde, prenosimo upute iz magazina Empire koji je istražio što je sve zajedničko filmovima koji su prešli magičnu granicu zarade od 1.000.000.000 $.


'Osvetnici', trailer.

Najpopularniji žanr je fantastika - najviše se gledaju fantasy i SF filmovi, a jedini izuzetak je 'Titanic' koji je snimljen prema istinitom događaju. Vizualno spektakularni filmovi privlače ljude u kina, a takvi filmovi su omiljeni i među djecom koja u kina dolaze zajedno s roditeljima, što automatski uvećava zaradu. Takav spektakl obično uključuje i spektakularnu priču s puno likova i preokreta.

Da bi se takav spektakl snimio, potrebno je utrošiti puno novaca - najjeftiniji film sa zaradom preko milijarde je 'Gospodar prstenova: Povratak kralja' koji je koštao 'samo' 94 milijuna, no on se snimao zajedno s ostalim filmovima iz trilogije. Korisno je i 'štedjeti' na glumcima - bolje je angažirati mlade i perspektivne glumce (Leo i Kate u 'Titanicu'!) nego skupe zvijezde koji traže 10-20 milijuna dolara po filmu. Glavni izuzetak je Johnny Depp - on je veliki mamac za publiku pa se isplatilo angažirati ga za serijal 'Pirata s Kariba'.


'Avatar', trailer.

Da bi takvi zahtjevni projekti zaživjeli, važno je za autora imati energičnog, odlučnog redatelja koji zna što hoće. Tipični primjer takvog redatelja je James Cameron koji je znao i fizički prijetiti svakom tko mu se miješao u posao i htio oduzeti film. Redatelji hitova često snimaju na udaljenim lokacijama poput Novog Zelanda jer su takve lokacije egzotične i lijepe, no bitno im je i da se prilikom snimanja nalaze daleko od holivudskih čelnika koji bi im se mogli petljati u film.

Ako želite da se snimljeni film dobro proda, obično je nužno imati i odličan trailer. Filmovi se najbolje prodaju ako su dio nekog serijala, a jedini izuzetak je genijalni James Cameron koji je snimio 2 najkomercijalnija filma svih vremena ('Titanic' i 'Avatar') koji nisu bili nastavci. Uz ta dva filma veže se i moderna dilema: snimati 3D ili ne? 'Avatar' je puno zaradio jer su se uz njega prodavale i ulaznice za 3D projekcije, no dosta 3D filmova je podbacilo na kino blagajnama. Možda bi ipak za recept uspjeha trebali pitati Jamesa Camerona - jedino on zaista zna kako zaraditi milijardu dolara u kinima!

Izvor: Empire

Komentari

Nema komentara.