U sljedećem Potteru dvije uloge za obožavatelje - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      U sljedećem Potteru dvije uloge za obožavatelje

U sljedećem Potteru dvije uloge za obožavatelje

Obožavatelji čarobnjačkih avantura dobit će priliku pojaviti se u dvije uloge sljedećeg nastavka Harry Pottera.

21.10.2003 0 komentara

TRIVIJA/SPORT

1. Za lagani uvod navedite nam imena maršalovih roditelja, broj njihove djece te koji po redu je bio mali Josip.
2. Drug je Tito početkom svog osnovnoškolskog obrazovanja imao problema s hrvatskim jezikom. Očito je, kao dječarac, malo predugo živio kod djeda u Sloveniji. U kojem je predmetu mladi Josip Broz postizao najbolje učeničke rezultate?
3. Ajmo sad ispucat sport! Godine 1952. Ljetne olimpijske igre održane su u Helsinkiju. Jugoslavija je na tim Igrama osvojila prvu zlatnu medalju nakon Drugog svjetskog rata, onu veslača splitskog Gusara u četvercu. Međutim, nacija, još posvađana sa Staljinovim Sovjetskim Savezom zapamtila je te Igre prije svega po dvije nogometne utakmice Jugoslavije i SSSR-a. Prva je završena neriješno 5-5, iako je Jugoslavija vodila 5-1. U drugoj utakmici Jugoslavija je pobijedila, plasirala se dalje, sve do finala gdje je izgubila do tada nepobjedive Mađarske lake konjice. Kojim rezultatom je završena druga utakmica, u kojem gradu je igrana i navedite barem devet jugoslavenskih igrača iz olimpijske momčadi.
4. Tito, skroman kakav je već bio, imao je i svoj nogometni kup. Nogometaši su se dičili da je Kup maršala Tita najmasovnije sportsko natjecanje u Jugoslaviji, a njegovu važnost potvrđivao je i NK Hajduk koji je veće nagrade davao za osvojen kup nego prvenstvo. Hajduk je i posljednji osvajač Titovog kupa, srebrnog pokala teškog 13,5 kilograma. Kako se zove strijelac pobjedonosnog pogotka u finalnoj utakmici Kupa maršala Tita 1991. godine i koji je klub posljednji osvojio Kup za Titova života?
5. Jugoslavija se dičila uspjesima u loptačkim sportovima. Desetljećima smo slušali o nevjerojatnoj prirodnoj talentiranosti naših naroda i narodnosti za loptačke sportove i kojekakve druge igre. Međutim, za Titova života Jugoslavija je na Olimpijskim igrama osvojila samo tri zlatne momčadske medalje. U kojim sportovima i na kojim Olimpijskim igrama?

OPĆA KULTURA

1. Njegova prva zakonita bila je Pelagija Bjelousova i s njom je imao sina Žarka. Njegova posljednja zakonita bila je Jovanka Budisavljević, a s njom nije imao djece. Prije Jovanke ljubovao je kako je sam kazao s najvećom ljubavi svog života, mladom stenodaktilografkinjom Vrhovnog štaba Davorjankom Paunović Zdenkom, koja je malo nakon završetka rata umrla od tuberkuloze. Poslije Pelagije, a prije Jovanke dobio je izvanbračnog sina Mišu s mariborskom studenticom bliskoj partiji. Kako se ona zvala?
2. U Titovoj Jugoslaviji samo je jedan čovjek usporediv s političko-funkcionarskim uspjesima Stjepana Mesića. Samo je jedan čovjek bio i predsjednik savezne skupštine i predsjednik savezne vlade i šef države, a i njemu je, baš kao i Mesiću jedna od prvih važnijih funkcija bila ona - gradonačelnička. Tko je bio taj nedavno preminuli jugoslavenski Mesić i kojem gradu je bio gradonačelnik?
3. Tito ih je jedini imao tri. Ordena narodnog heroja, naravno. Njih oko 1.300 dobilo ga je u samo jednom primjerku. Zadatak je jednostavan. Trebate povezati ime i prezime narodnog heroja s njegovim nadimkom .1) Josip Antolović; 2) Matija Blejc; 3) Stjepan Bubonić; 4) Božidar Dimitrijević; 5) Drago Flis. a) Strela; b) Hrvat; c) Plamen; d) Kozica; e)Elektrika
4. Nedavno se Nursultan Nazarbajev, po uzoru na Broza proglasio za doživotnog predsjednika države. Broz je svoju doživotnost na položaju šefa države pravno zacementirao tek Ustavom iz 1974. godine. Šef države bio je, kao što je znano, do 4. svibnja 1980. godine. Koje godine je Broz formalno postao šef države?
5. Izbacite uljeza: Petar Stambolić, Ante Marković, Raif Dizdarević, Cvijetin Mijatović, Janez Drnovšek

KNJIŽEVNOST

1. Krajem tridesetih godina razvila se velika polemika na književnoj ljevici. S jedne strane bio je Krleža i njegov časopis "Pečat" s druge Ðilas, Popović, Zogović i sam Tito. Službeno, rasprava se vodila o estetskim pitanjima u književnosti. No, mnogo je važnije da su Tito, Ðilas i ostali optužili ugledne intelektualce-komuniste poput Zvonimira Richtmanna za trockizam. Krleža je svoj ubitačni obračun objavio 1939. godine u prosinačkom broju "Pečata". U tom je broju objavljen samo taj Krležin esej i ništa više. O kojem je Krležinom eseju riječ?
2. Tko je autor romansirane biografije mladog Josipa Broza Dječak sa Sutle?
Ta je srpska književnica 1967. godine zbog svog sudjeloanja u odgovoru na hrvatsku Deklaraciju o položaju i nazivu hrvatskog književnog jezika partijski kažnjena ukorom: Kasnije je napisala tekst za jugoslavenski titoistički evergreen „Druže Tito mi ti se kunemo“ kojega je izvodio Zdravko Čolić, a revitalizirao Predrag Vušović u Brešanovu filmu „Maršal“. Kako se zove ta srpska pjesnikinja?
3. Titovim stazama revolucije naziv je natjecanja koje je tematiziralo Titov lik i djelo, a održavalo se u osnovnim i srednjim školama širom zemlje. Nije bilo obavezno, ali je bilo poželjno da cijela škola sudjeluje. Kako su se zvale novine u kojima je izlazio materijal za natjecanje koji mu je davao monopolistički položaj na onodobnom tržištu dječjeg tiska.
4. On je 1961. godine brodio s Titom po Africi 72 dana. Bio je veliki titoist, veliki srpski književnik, a svoju je karijeru taj autor partizanskog romaana „Daleko je Sunce“ završio kao predsjednik Savezne Republike Jugoslavije. Njegovo ime je?
GLAZBA

1. Kako se zove bend koji je iskoristio poznati Titov govor održan u Splitu 60 i neke. „Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo naših naroda i nećemo dozvoliti nikome da nam dira, da nam ruje iznutra to naše bratstvo i jedinstvo. I oni na istoku i ovi na zapadu treba da budu na čisto s time da mi ne skrećemo sa toga puta u svojoj spoljnoj politici koga smo sami prokrčili 48. godine, tj. da imamo svoj sopstevni put – da smelo kažemo uvijek što je pravilno na ovoj strani a šta nije i šta je pravilno na onoj strani i šta nije“.
2. Vladimir Nazor priključio se partizanima krajem 1942. godine zajedno s Ivanom Goranom Kovačićem da bi 65 godina kasnije postao zvijezdom queer festivala u Zagrebu. Nazor je bio doživljavan kao nacionalni pjesnik i književnik, nije bio komunist, dapače bio je veliki vjernik, a njegova je vjera imala i solidnu dozu mističnoga. Ipak, to ga nije spriječilo da pjeva pjesme Titu. Valjda svi znaju za onu glasovitu koračnicu Vladimira Nazora o Titu. Ne, nije riječ o "naprijedu" nego o sljedećim stihovima: Uz Maršala tita, Junačkoga sina…. Pa valjda znate i vi. Na vama je da završite prvu kiticu te slavne koračnice te da nam navedete njeno ime.
3. Činilo nam se prejednostavnim upitati vas tko je Jugoslaviji donio jedinu pobjedu na tom prestižnom natjecanju po imenu Eurosong, pa ćemo vas pitati tko je pobjedio godinu dana nakon Rive, dakle 90. na natjecanju održanom u Zagrebu.
4. Fahreta Jahić Živojinović aka Lepa Brena karijeru je započela u Slatkom grijehu koji se u javnost probio zahvaljujući slavnom beogradskom tv i radio voditelju Milovanu Iliću koji je njihov prvi snimak upotrijebio u svojoj emisiji za cijelu obitelj. Prisjetite se naslova te cjelodnevne nedjeljne emisije, imajući na umu da joj se u imenu pojavljuje i jedna pubkvizaška ekipa.
5. Sredinom devedesetih Ekatarina velika je na svom albumu Neko nas posmrata objavila pjesmu Istina mašina. (highlajts: ti si kao mašina, svemu tamniš sjaj, ljudima si strana, lažima si kraj). Pjesma je obrada jednog hita iz 1975. godine. Odgovorite nam čija je to pjesma u originalu ako vam kažem da je bend osnovan 71., nakon što je njihov frontmen napustio drugi veliki jugoslavenski bend.

FILM

1. Koja preminula filmska zvijezda je u filmu Sutjeka iz 1973. utjelovila Josipa Broza?
2. Koja su dva filmska projekta trenutno aktualna, odnosno koja dva režisera su se prihvatila posla snimanja filmova o Titu?
3. Priča o desetogodišnjaku koji, kao i sva djeca u Jugoslaviji pedesetih godina teško može zamisliti bilo koji dio svog života bez velikog vođe nacije - maršala Tita. U svojoj školi dječak pobjeđuje na natječaju za najbolji sastav o Titu. Nagrada mu je učešće na maršu "Titovim rodnim krajem". Dječak je do pobjede došao tako što je napisao pjesmu u kojoj tvrdi da Tita više voli od oca i majke! To naravno njegove roditelje baca u očaj. A dječak pritom ne shvaća što u njegovoj ljubavi prema vođi ima tako čudnog i zabrinjavajućeg. Ovaj izlet će za dječaka predstavljati teško iskušenje. Nenaviknut na prirodu, pješačenje i samostalni život, uz to progonjen od strane odgajatelja, staljiniste, on posustaje, pa se izgubi u planini i tada dolazi do preokreta u njegovom životu...Upravo smo vam prepričali radnju filma Gorana Markovića iz 1992. Ime filma je?
4. Godina je 1978. Režiser je Branko Bauer, a u filmu glume mnoge buduće zvijezde jugoslavenskog filma. Glavnu ulogu, onu malog heroja, partizanskog kurira koji pod zapovjedništvom iskusnog Puškara uznapreduje do bombaša u filmu igra Ivan Kolundžić. Njegovo je ime ostalo ugravirano u naše sjećanje i u pola noći ćemo uvijek znati da je riječ o Bošku Buhi i to je okej. Ono što nas muči je da je njegov najbolji drug Sava Sirogojno pao u zaborav odmah nakon snimanja filma. Izvucimo bebicu bombaša iz naftalina i za jedan bod prisjetimo se koji ga je poznati srpski glumac, za kojeg se u ratno doba neistinito šuškalo da je poginuo u ratu, igrao?
5. A kad smo već kod Bauera, prisjetimo se još jednog od niza njegovih partizanskih i partija realted filmova. Bursać, ali ne Mladen već Nikoletina film je iz 1964. o još jednom next door seljaku koji postaje heroj. Nikoletina Bursać snimljen je po književnom predlošku objavljenom 10ak godina ranije. Riječ je o knjizi „Doživljaji Nikoletine Bursaća“ koju je napisao: a) Branko Ćopić; b) Joža Horvat; c) Vladimir Nazor; d) Mirko Kovač

TRIVIJA/SPORT

1. Franjo Broz i Marija Javoršek, 15, 7. (3)
2. Vjeronauk
3. 3:1, Tampere (1 bod); Beara - Stanković, Crnković - Boškov, Horvat, Čajkovski - Ognjanov, Mitić, Bobek, Vukas, Zebec (1 bod)
4. Bokšić (Crvena zvezda - Hajduk 0-1), NK Rijeka 1979. godine
5. Nogomet, Rim 1960; vaterpolo - Ciudad de Mexico, 1968; rukomet - München 1972.

OPĆA KULTURA

1. Herta Haas (1 bod)
2. Mika Špiljak, Zagreb (1949-50) (1 bod)
3. 1-b; 2-c, 3-e, 4-d; 5-a (3 točna 1 bod, 4,5 točna 2 boda)
4. 1953. godine (do te godine to je formalno bio predsjednik predsjedništva savezna skupštine Ivan Ribar) (1 bod)
5. Ante Marković nije bio predsjednik SFRJ već predsjednik vlade 89-91. (1 bod)

KNJIŽEVNOST

1. Dijalektički antibarbarus (1 bod)
2. Milivoj Matošec (1 bod)
3. Mira Alečković (1 bod)
4. Kekec (1 bod)
5. Dobrica Ćosić (1 bod)

GLAZBA

1. Laibach u singlu Panorama/Decree (1 bod)
2. Nas neće ni pakao smest, Mi dižemo čelo, Mi kročimo smjelo, I čvrsto stiskamo pest! ; Pjesma o pesti (2 boda)
3. Toto Cotugno (1 bod)
4. Nedjeljno popodne sa Minimaksom (1 bod)
5. Time (1 bod)

FILM

1. Richard Burton (1 bod)
2. Antun Vrdoljak i Lordan Zafranović (1 bod)
3. Tito i ja (1 bod)
4. Dragan Bjelogrlić (1 bod)
5. a) Branko Ćopić (1 bod)

Komentari

Nema komentara.