Festival koji popravlja svijet - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Festival koji popravlja svijet

Festival koji popravlja svijet

Human Rights Film Festival ima žene bez muškaraca, bijeli materijal, berlinske zečeve i diverzanta Oblaka. I popravlja svijet!

s.p. 01.12.2009 0 komentara

Festival koji popravlja svijet

Sljedeći tjedan će se u zagrebačkom kinu Europa održati 7. Human Rights Film Festival (HRFF), festival filmova o ljudskim pravima koji je ove godine posvećen borbi za socijalna prava. Organizatori (Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture URK) tako najavljuju filmove koji govore o radničkim pravima, subverziji dominantnih medijskih kanala, borbi za javni prostor u gradovima ili seljačkim i studentskim bunama. Festival se održava od 7. do 13. prosinca 2009., a u suradnji s partnerima iz drugih ljudsko-pravaških organizacija posebno će se obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinca.

Film otvorenja je 'Bijeli materijal' ('White Material') francuske redateljice Claire Denis, film iznimne vizualne i muzičke sugestivnosti (muziku potpisuju Tindersticks!) koji prati ratnu situaciju u jednoj afričkoj zemlji te nestajanje obitelj bijelih gospodara-plantažera. Gost festivala će biti poznati filipinski redatelj Lav Diaz, a prikazat će se njegov posljednji film 'Leptiri'. Treba istaknuti i prvi igrani film poznate iranske video-umjetnice Shirin Neshat 'Žene bez muškaraca' koji u posve samosvojnom izričaju govori o životu žena u turbulentnim vremenima. Podjednako nov, intrigantan i duhovit je i filmski esej Johana Grimonpreza 'Dvostruka igra'.


'Žene bez muškaraca', trailer.

I selekcija dokumentarnog filma ima svoje favorite, jedan od njih je satirični 'Yes Men popravljaju svijet' za kojeg smo već javili kako je osvojio posebnu nagradu IDFA-e, a tom filmu je ostavljena čast da zatvori festival. Duhovit film je i 'Zec na berlinski' ('Rabbit a la Berlin'), suludo komična rekapitulacija povijesti Berlinskog zida. Od domaćih radove na HRFF-u treba spomenuti da će se prikazati i klasik Vatroslava Mimice 'Posljednji podvig diverzanta Oblaka'.

Osim projekcija, Festival najavljuje i predavanja, diskusije te izložbu o borbi za gradski prostor. Selekcija iz programa će istodobno biti prikazana i u riječkom Art-kinu Croatia, a više detalja o 7. HRFF-u probajte naći na službenoj stranici Festivala.

Komentari

Nema komentara.