Bombaši samoubojice - Ha, ha! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Bombaši samoubojice - Ha, ha!

Bombaši samoubojice - Ha, ha!

Chris Morris već se šalio na račun zastupnika u parlamentu, pedofilije i droge. Sada se sprema ismijati Al Qaidu.

s.p. 09.01.2009 0 komentara

Bombaši samoubojice - Ha, ha!

Poznati britanski satiričar Chris Morris je za svoj novi film izabrao temu s kojom se nije uputno šaliti – islamski terorizam. Morris je na jedno pitanje o tom projektu ironično izjavio da 'želi snimiti komičnu verziju filma 'United 93', a možda ta izjava i nije daleko od istine. Zasad je u javnost procurilo samo to da se film bavi sa 7 mladih Pakistanaca koji žive u Britaniji i koji se obučavaju za teroriste. Za te uloge su angažirani anonimni glumci.  

Film 'Four Lions' prikazat će terorizam kao farsu, s namjerom da teroriste i njihovu ideologiju opiše na sličan način kao što je 'Dr. Strangelove' opisao Hladni rat. Redatelj je navodno dobro istražio temu, razgovarao sa stručnjacima, policajcima, ali i muslimanima. Kaže da i u stvarnosti ima mnogo apsurdnih elementa u obuci bombaša - mladi (potencijalni) teroristi vježbaju ubijati druge, a pritom bivaju slučajno prostrijeljeni, uče biti nemilosrdni, a potom se rasplaču i dozivaju mamu. Zabilježeno je čak i da se 'učenici' izbacuju s obuke - jer su pušili u kampu. 


Chris Morris u satiričnom TV showu 'The Day Today'.

Morris priznaje da će neki zezanciju s teroristima smatrati uvredljivom. Ipak, kaže da bi se 'mnogi od nas rado smijali u lice onome čega se najviše boje', a 'ako se ne znamo smijati teroristima, to samo znači da dosad još nismo naučili kako'. Morrisov projekt se pripremao godinama, uz puno odgađanja jer je BBC odbio sufinancirati film, što je samo potvrdilo nagađanja da je riječ o preosjetljivoj temi. Morris je na to i doslovce zatražio pomoć od publike i pozvao ljude da prilože 25 funti, a zauzvrat im je ponudio da statiraju u filmu. Odlučni satiričar je uspio u svojoj inicijativi, TV postaja Channel 4 je podržala projekt, a snimanje počinje ovog ljeta.

Morris je nedavno izjavio da više nije zainteresiran za parodiranje slavnih, što je uz puno kontroverze izvodio u serijalu 'Brass Eye'. Tamo bi npr. nagovarao slavne pjevače i glumce da sudjeluju u dokumentarcu protiv lažne droge nazvane 'cake', a epizoda o pedofiliji prouzrokovala je rekordan broj pritužbi gledatelja. U emisiji koju su britanske novine nazvale 'najodvratnijim TV showom ikad snimljenim' Morris je angažirao razne dječje glumce (i Phila Collinsa!) da podrže izmišljenu zakladu za borbu protiv pedofije, nazvanu Nonce Sense (u prijevodu: besmislica).

Morris je imao još skandala, jednom je u šali proglasio TV voditelja Jimmyja Savilea i zastupnika u parlamentu Michaela Heseltinea - mrtvima. U zadnje vrijeme se Morris primirio i radio na 'bezopasnim' sitcomima kao što su 'Nathan Barley' i 'The IT Crowd'. Sada je završio s 'odmorom' i kreće u – bombastične stvari.

Komentari

Nema komentara.