6. ZFF – početni raport - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      6. ZFF – početni raport

6. ZFF – početni raport

'Ralph', 'Crni Petar', 'Marlon i Brando' uz zvuke 'Bubnjara' plešu 'Rumbu', a 'Znajte' da možete biti 'Veći,jači,brži' kada 'bezvučno padne gravitacija'.

s.p. 23.10.2008 0 komentara

6. ZFF – početni raport

Kažu da je uvođenje zvuka na film uništilo kreativnost autora. No, ne i kreativnost filmaša koji su u 'Rumbi' pokazali što bi se dogodilo da nije izumljen zvučni film. Glavni junaci gube pamćenje, nogu, posao, kuću, a privremeno i jedno drugoga, ali sve to na ekranu je prikazuno uz puno crnog, ali i toplog humora. Uz ovaj film u stilu Akija Kaurismakija dobro je prisjetiti se aforizma Charlieja Chaplina: 'Život je tragedija kad se gleda izbliza, a komedija kad se gleda iz širokog kuta.' Tako smo uz 'Rumbu' otplesali u šesto izdanje Zagreb Film Festivala.


'Rumba', r: Dominique Abel, Fiona Gordon i Bruno Romy, njemački trailer

'Bubnjar' je zanimljiva kriminalistička drama s duhovnim motivima  - glavni lik je sin mafijaša koji uči kako bubnjanjem doći do zen prosvjetljenja. Iako dosta nasilan, film ima i suptilnog humora, a najveći dojam ostavlja opčinjavajuća glazba skupine U Theater. Ovaj hongkonški film odlično oslikava azijske (anti)junake na putu u katarzu i sigurno je još jedan od favorita Festivala.

'Moj Marlon i Brando' je jedan od onih egzotičnih multikulturalnih filmova. Rađen je kao dokudrama, u njemu se miješaju filmske i video snimke, televizija i teatar, stvarnost i fikcija. Film koristi tragičnu ljubavnu priču u okružju rata u Iraku da bi pokazao kako i u tamošnjem, nama relativno nepoznatom svijetu, postoje mnoge opreke među ljudima: urbano/brđansko, Turci/Kurdi, moderno/tradicionalno.


'Bubnjar', r: Kenneth Bi, trailer

'Crni Petar' je estonski kratki film, snimljen u crno-bijelim tonovima koje prikazuju dosta crnu temu, ali uz – crni humor. Glavni junak je stalno u konfliktu sa ženom koja ga ponižava i želi druge, što uključuje i maštarije o crncu. Ova studija sadomazohističke veze je dosta efektna – redatelju Priitu Pääsukeu predviđamo ne crnu, nego svijetlu budućnost.

'Ralph' je 13-minutni diplomski rad o mladom Britancu koji u Francuskoj pokušava nazvati jednu curu, a kada upozna lokalnu konobaricu, shvatit će da će morati birati... Vječna dilema o izboru one prave, s poučnim krajem – obično izabereš pogrešno. 'Znam' Jana Cvitkoviča je kratki film o drugačijem izboru – junak izabire samoubojstvo, i to uz pomoć najkompliciranije moguće naprave. Vizualno vrlo atraktivno, bilo bi zanimljivo vidjeti isti taj film u nekoj proširenoj, dugometražnoj verziji.


'Veći, jači, brži', r: Chris Bell, trailer

'Bezvučni pad gravitacije' je dokumentarac hrvatskog redatelja Saše Oreškovića koji prikazuje makedonskog uličnog glazbenika. Život na ulici, vlakovi i metroi, a sve to uz ritmove, krajolike, boje i glazbu Balkana – bar nama to ne bi trebalo izgledati tako strano.

O dokumentarcu 'Veći, jači, brži' smo već pisali, a sada smo konačno i vidjeli ludo zabavan, informativan i dirljiv dokumentarac o životu obitelji koju obilježava potraga za boljim tijelom, a glavno sredstvo su – steroidi. A vi se nemojte bojati, nego slobodno navratite na ZFF, ima još dobrih filmova na meniju, o čemu vam pišemo u sljedećem reportu.

Komentari

Nema komentara.