Najavljen 'Snijeg' u Zagrebu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Najavljen 'Snijeg' u Zagrebu

Najavljen 'Snijeg' u Zagrebu

ZFF čeka bosanski 'Snijeg' uz ritam belgijske 'Sambe' i palestinskog hip-hopa i nudi 1. film iz Hrvatske i posljednji nastup Sonje Savić uz zvuke EKV-a.

s.p. 30.09.2008 0 komentara

Najavljen 'Snijeg' u Zagrebu

Bliži se šesto izdanje Zagreb Film Festivala koji predstavlja debitantske filmove uz više nego bogat popratni program. U konkurenciji se ove godine nalazi hvaljeni bosanski film 'Snijeg' Aide Begić, kojeg je EFA nedavno nominirala za 'otkriće godine'. 'Snijeg' je inače nagrađen na kanskom Tjednu kritike, gdje je prikazan i 'Rumba' belgijskog redateljskog trojca Dominiquea Abela, Fione Gordon i Brune Romyja koji su za svoj prvi film 'Ledenjak' prije 3 godine odnijeli Zlatna kolica ZFF-a. ‘Rumba’ /naslovna/ je film zaraznog humora i optimizma, a u sličnom tonu je rađen i kandidat za dokumentarnog Oscara 2007., 'Salim Baba' Tima Sternberga koji govori o Indijcu Salimu koji za život zarađuje uz pomoć pokretnog kina. Humoristična priča je i 'Moscow, Belgium' Christophea Van Rompaeya,  koji prikazuje neobičnu ljubav poštarice i deset godina mlađeg kamiondžije.

U dokumentarnom programu ima i ozbiljnije tematike, srpski 'Kao da je bilo nekad' bavi se životom i djelom frontmena kultne Ekatarine Velike, Milana Mladenovića, a o toj 'ukletoj generaciji' srpskih umjetnika u filmu pripovijeda i nedavno preminula Sonja Savić. I ostali dokumentarci se bave glazbom, 'Slingshot Hip Hop' njujorške redateljice Jackie Reem Salloum priča o palestinskim rapperima, a 'The Soundless Fall of Gravitation' berlinskog Zagrepčanina Saše Oreškovića je najavljen kao priča o 'glazbenim nomadima u istraživanju vibracija i zvuka'. 'Madrid – The Shadow of a Dream' otkriva španjolski kulturni pokret Movida i jednog od njegovih aktera – Pedru Almodóvara koji se pretprošle godine predstavio u programu Moj prvi film.


Sonja Savić priča o svojoj generaciji u isječku iz filma o Ekatarine Velike - 'Kao da je bilo nekad'.

Taj program će ponovno u Zagreb donijeti debitantske filmove poznatih autora, a ove godine na festival stiže i Stephen Lowenstein koji će na festivalu osobno predstaviti drugi dio svoje knjige 'Moj prvi film'. Festivalska ponuda je ove godine podebljana s dodatnim programima. Ove godine se u posebnom programu Film@CRO prikazuju strani filmovi snimani u Hrvatskoj, među ostalima i 'Limeni Bubanj' Volkera Schloendorffa i 'Proces' Orsona Wellesa, kao i 'Die Finanzen des Grossherzogs' F. W. Murnaua iz 1923., najstariji očuvani film snimljen u Hrvatskoj.

Festival će prikazati još jedan klasik, kratki film Oktavijana Miletića 'Agram Haupstadt Kroatiens', koji je snimljen 1943. za njemačke producente i nikad nije prikazan u Hrvatskoj. U programu Velikih 5 predstavljaju se hitovi pet najvećih europskih filmskih produkcija; Francuske, Španjolske, Velike Britanije, Italije i Njemačke. Kao i prošlih godina, u popodnevnem terminu u SC-u moći će se vidjeti svjetski hitovi u programu Matineje, a podne u kinu Europa je namijenjeno mladima koje čeka Vip Bibijada.

Od 19. do 25. listopada 2008. u svim dvoranama Studentskog centra i kinu Europa bit će prikazano više od 80 filmova, u glavnom programu je 12 dugih i 15 kratkih igranih filmova, te 12 dokumentarnih radova. Za uvertiru festivalu u kinu Europa će 9. listopada biti otvorena izložba 'Ciao Anna', koja se održava povodom stote godišnjice rođenja ugledne glumice Anne Magnani. Veliko odbrojavanje do najvećeg filmskog festivala u metropoli već počinje...

Komentari

Nema komentara.