Rotterdamski rezime - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Rotterdamski rezime

Rotterdamski rezime

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu okupio je mnoštvo mladih i inovativnih nezavisnih filmaša, a među laureatima je i bosanski redatelj Srđan Vuletić.

03.02.2004 0 komentara

Rotterdamski rezime

Vrhunac ovog vodećeg nizozemskog filmskog događanja bilo je svečano proglašenje pobjednika u festivalskom centru De Doelen. Tada su dodijeljene VPRO Tiger Awards kojima se nagrađuju najbolji debitanatski ili drugi filmovi. Trojica mladih redatelja razveselila su se zlatnom tigru - Lee Kang-Sheng iz Tajvana, Nijemac Jan Krüger i Srđan Vuletić iz Bosne i Hercegovine. Filmovi svakog od njih trojice preispituju temu obiteljske odanosti.

Vuletićev film 'Ljeto u zlatnoj dolini' prikazuje dvojicu tinejdžera koji sanjaju o perspektivnijem i boljem životu nego što im ga pruža poslijeratno Sarajevo. Svakodnevicu razbijaju snifanjem ljepila i maštanjem o seksu. Nakon što jednome umre otac otkrije se da je dugovao veliku svotu novca, a kako bi vratili dug mladići se upleću u kriminal i otmicu bogate djevojke. Teška socijalna i društvena situacija u kojoj se nalazi bosansko društvo naglašena je redateljevom zabrinutošću zbog besperspektivnog stanja bosanske mladeži.

'Ljeto u zlatnoj dolini'

Minimalistička drama 'Bu Jian' (Nedostajanje) koja ima jednostavne poruke o usamljenosti, izopćenosti i emocionalnim traumama je debitantski rad redatelja Lee Kang-Shenga. On je sam redovit glumac u filmovima Tsai Ming-Lianga čija je atmosferičnost obilježila i njegov redateljski prvijenac. Priča je to o ženi koja u igraonici izgubi dijete koje je čuvala i započinje bolnu potragu, kao i tinejdžeru koji traga za djedom koji mu jako nedostaje.

Inteligentni, ali i mračni debi Jana Krugera 'Unterwegs' (Na putu) koncentrira se na neobični ljubavni trokut. Mlada samohrana majka i njezin dečko upoznaju mladića na kampiranju. Iako im je on šatmantan i zabavno im je zajedno, pomalo izlazi na vidjelo njegova manipulativnost i sebičnost kojima će ih uspjeti razdvojiti. Iako je vrijeme radnje ljeto, film odiše hladnom mističnošću koja stvara sumornu atmosferu nadolazeće kataklizme. Ona ipak izostane i zapleteni odnosi se razriješe na običan, svakodnevan način.

'Bu Jian'

Nagrada publike dodijeljena je talijanskom redatelju Marcu Tulliu Giordani za epsku dramu 'La meglio gioventù' (Najbolja mladost) koja traje čitavih šest sati. Kroz sudbine dvoje braće oslikana je talijanska novija povijest, od 1960. do danas. Film je prvotno bio u produkciji kao mini serija za talijansku televizijsku kuću RAI, a naslovljen je kao i Pasolinijeva zbirka pjesama i stara narodna pjesma iz talijanskh alpi.

Od ostalih festivalskih nagrada dodijeljena je ona međunarodnih filmskih kritičara Japancu Yutaki Tsuchiyi za 'Peep "TV" Show', priču o klincima iz Tokya koji su opsjednuti internetom, izgledom i sigurnosnim kamerama. Žiri iz Mreže za promociju azijskog filma dao je svoju nagradu već spomenutom 'The Missing', a specijalno priznanje je dobio kineski 'Zhifu' (Uniforma) redatelja Diaoa Yinana. U njemu mladić oblači policijsku jaknu kako bi impresionirao djevojku i zaradio neke novce.

Nizozemski kritičari su također nagradili 'The Missing', a odali priznanje Jang Jun-Hwanovoj znanstveno-fantastičnoj južnokorejskoj avanturi 'Save the Green Planet', o mladiću koji je uvjeren da je bogati industrijalac i vanzemaljac koji je došao uništiti svijet. 

'Unterwegs'

Amnesty International je svoju nagradu za film koji se bavi ljudskim pravima i ljudskim dostojantvom dao filmu 'Zadnji vlak' ruskog redatelja Alexeia Germana, a posebno priznanje filmu 'Zihfu'. 'Posledny Poezd' je dirljivi crno-bijeli film o ljudskim stradanjima u drugom svjetskom ratu.

U deset dana (od 21. siječnja do 1. veljače) festival je primio rekordnih 355 tisuća posjetitelja koji su gledali projekcije, prisustvovali izložbama, okruglim stolovima i talkshowovima. Među 2 i pol tisuće festivalskih uzvanika našli su se kultni japanski glumac i redatelj Takeshi Kitano, francuska spisateljica i redteljica Chaterine Breillat i legendarni nogometaš Johan Cruijff.

Posebno priznanje dodijeljeno je direktoru festivala Simon Fieldu koji odlazi s te dužnosti. Njega će na tom mjestu zamijeniti Sandra den Hamer. Zanimljivo, sada će na čelu sva tri važna nizozemska filmska festivala (Rotterdam, Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu i Nizozemski filmski festival u Utrechtu) biti žene.

Nesumljivo, Nizozemska je jedna krasna liberalna zemlja!

Komentari

Nema komentara.