Puno lipih stvari na 4. Zagreb Film Festivalu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Puno lipih stvari na 4. Zagreb Film Festivalu

Puno lipih stvari na 4. Zagreb Film Festivalu

Prijave za konkurenciju još su u tijeku, no za 4. ZFF /16. do 21. listopada/ lagano se zagrijavamo oboritim popratnim programom. Detalji slijede.

i.a. 07.06.2006 0 komentara

Puno lipih stvari na 4. Zagreb Film Festivalu

4. izdanje Zagreb Film Festivala održati će se od 16. do 21. listopada. Natjecateljski će se dio programa zadržati u dosadašnjim okvirima; konkurencije igranih i kratkih filmova brojat će oko desetak radova, dokumentarna vjerojatno koji rad više. U konkurentskom se dijelu festivala prikazuju prvi ili drugi autorski cjelovečernji, kratki igrani i dokumentarni filmovi. Dakle, promjene u konceptu - barem ove godine - nema.

Prošle godine uvedena nova nagrada, Zlatna kolica / rad Nedjeljka Mikca / plus novčana nagrada dodjeljuju se najboljim filmovima u gorenavedenim kategorijama; 4 tisuće za najbolji cjelovečernji film, te po tisuću i petsto za kratki i dokumentarni. Publika će, kao i prošle godine, moći izabrati i dodijeliti Vip nagradu publike u iznosu od tisuću eura. Prošle godine predstavljene Kockice, program debitantskih hrvatskih filmova, ferceraju i ove godine, a najboljem filmu smiješe se i Zlatna kolica i dvije tisuće eura.

Mjesto održavanja 4. ZFFa ostaje Studentski centar, no direktor festivala, Boris T. Matić, najavio je i širenje prema 'gradu'; dio će se projecija iz natjecateljskog programa, matineja... reprizirati ili u Tuškancu ili, u najboljem slučaju, u sudbinski neizvjesnom Kinu Europa čija nova namjena još uvijek nije definirana. Potrebu za širenjem van granica SCa T Matić objasnio je željom da se filmovi približe i malo starijoj publici kojoj smeta mladalački štih, gužva i glasna glazba, koji inače prate festival, ili onima koji jednostavno žele određene filmove pogledati u nekom malo ranijem terminu.

Glavni producent ZFFa, Hrvoje Laurenta, na novinarskoj je konferenciji predstavio i veliki dio popratnog programa, a mi, da ne bi slučajno što izostavili, donosimo novitete po točkama:

*Bunker – program filmova zabranjivanih u raznim režimima, prema izboru g. Bernda Budera, filmskog kritičara i jednog od programera Berlinalea i filmskog festivala u Cottbusu.

*Matineje u 13.00 – nastavak prošlogodišnjeg iznimno uspješnog programa premijernih hit-naslova koji će se realizirati u suradnji s hrvatskim distributerima. Ovaj program pokrenut je s namjerom oživaljavanja kultnih SC-ovih matineja iz osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Richard Crudo, Coney Island / fotografija iz opusa 'Odlučni trenuci'

*Klub 100 – ZFF, potaknut uspjehom filma 'Što je muškarac bez brkova' - prošlogodišnjeg dobitnika Vip nagrade publike, ove godine predstavlja program europskih filmova koji su u protekloj godini imali više od 100.000 kino gledatelja.

*Moj prvi film - program debitantskih filmova svjetski poznatih filmskih redatelja. Uz ovaj program Propeler film, ozganizator ZFFa, izdat će i knjigu Stephena Lowensteina 'Moj prvi film', u kojoj autor u formi intervjua razgovara s dvadeset poznatih svjetskih redatelja o nastanku njihovog prvog filma. Redatelji s kojima je autor razgovarao su Pedro Almodovar, braća Coen, Allison Anders, Steve Buschemi, Oliver Stone, Mira Nair, Mike Leigh, Ang Lee, Kevin Smith, Ken Loach, Mike Figgis, Bertrand Tavernier, Anthony Minghella, Gary Oldman, Neil Jordan, Barry Levinson, Tom Dicillo, P.J. Hogan, James Mangold i Stephen Frears.

*Program glazbenih spotova renomiranih redatelja
*Odlučni trenuci - izložba 77 fotografija direktora filmske fotografije među kojima su fotografije koje potpisuju Oscarima nagrađeni Janusz Kaminski (‘Spašavanje vojnika Ryana’, ‘Schindlerova lista’), Vittorio Storaro (‘Apokalipsa danas’, ‘Posljednji car’ ‘Reds’), John Toll (‘Legenda o jeseni’, ‘Braveheart’) i Conrad Hall (‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’, ‘American Beauty’, ‘Road to Perdition’).

Novost jest i forsiranje određenog fokusa na neke druge filmske radnike. Izdanje ZFFa za 2006. godinu reflektor će baciti na filmske snimatelje, odnosno direktore fotografije. Sastaviti će se i ocjenjivački žiri od domaćih direktora fotografije koji će nagraditi najboljeg kolegu zaslužnog za vizualni identitet neki od filmova u konkurenciji.

Zaključujući druženje s novinarima i novinarkama, Laurenta je istaknuo da je ZFF 2005. godine posjetilo 27 000 gledatelja, što je 80% više nego godinu prije, te izrazio želju da, sukladno proširenju programa i festivalskih lokacija, festival ove godine posjeti barem 35 000 tisuća gledatelja. Ta bi brojka ZFF obilježila kao jedno od najposjećenijih festivalskih događanja u Hrvatskoj.

Komentari

Nema komentara.