Umrla omiljena Bergmanova glumica - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Umrla omiljena Bergmanova glumica

Umrla omiljena Bergmanova glumica

Ingrid Thulin, švedska glumica koja je snimila osam filmova s velikim redateljem Ingmarom Bergmanom, preminula je u Stockholmu u dobi od 76 godina.

09.01.2004 0 komentara

Umrla omiljena Bergmanova glumica

Ona je, uz Ingrid Bergman i Gretu Garbo, bila jedna od najvećih švedskih glumačkih zvijezda .

Ingrid Thulin rođena je 1927. u gradu Sollefteaa na sjeveru Švedske. Debitirala je na filmu 1949. dok je još studirala balet na Kraljevskom dramskom kazalištu u Stockholmu. Prvu veliku ulogu odigrala je u američkom filmu 'Foreign Intrigue' 1956. gdje je glumila s Robertom Mitchumom.

Proslavila se ulogom u Bergmanovom filmu 'Wild Strawberries' (1957), a godinu dana kasnije podijelila je nagradu za najbolju glumicu u Cannesu s Bibi Andersson i Evom Dahlbeck za ulogu u 'Brink of Life'. Njezina holivudska karijera počela se gasiti kada joj je u 'The Four Horsemen of the Apocalypse' glas posudila Angela Lansbury. Posljednji put se pojavila na filmu 1990. u 'La Casa del Sorriso', glumeći ženu koja se zaljubi u staračkom domu.

Dva se puta udavala, a s drugim je suprugom živjela trideset godina u Italiji. Prošle godine vratila se u Švedsku gdje se pokušavala liječiti od raka.

Komentari

Nema komentara.