Televizija budućnosti već je sa nama - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Televizija budućnosti već je sa nama

Televizija budućnosti već je sa nama

Prvo je bila pokretna slika, pa se pojavio zvuk te naposljetku i boja. Nakon gotovo pola stoljeća bez većih inovacija dolazi nam televizija visoke razlučivosti – HDTV.

filmski.net 16.02.2006 0 komentara

Televizija budućnosti već je sa nama

Nedavno smo vas upoznali sa nadolazećim nasljednicima DVD-a, Blu-ray diskom i HD-DVDom, u međuvremenu su predstavljeni i prvi playeri, a sada je vrijeme za TV novitete. Laički gledano, televizija je u posljednjih desetak godina zabilježila veliki napredak. Ipak, u suštini se nije mnogo toga promjenilo. Zaboravite sve one karakteristike prepune samohvale proizvođača koji stalno pronalaze nove super-wide-flat-enchanted-ultraclear-sharp epitete koje lijepe na svoje proizvode. Osnovna karakteristika je rezolucija slike koja je već dugo, dugo nepromijenjena. Tek pojavom najnovijih plazma i LCD televizora došlo je do velikih promjena na tom planu. O čemu je zapravo riječ?

Iako se TV slika sastoji od okomitih i vodoravnih točaka, mi ih percipiramo kao vodoravne linije. Slika na klasičnom, analognom, PAL TV prijamniku ima teoretsku razlučivost od 625 linija, no u praksi ona iznosi od 525 do 576 linija u 4:3 formatu. Za usporedbu, DVD standard omogućava rezoluciju od oko 720 linija stoga je lako zaključiti da se na klasičnom, analognom televizoru ta rezolucija ne može u potpunosti iskoristiti.

HDTV (High Definition TV) je naziv za televiziju visoke razlučivosti. Iako je riječ o novom standardu, čije su osnovne karakteristike veća rezolucija slike i zvuk u Dolby digital formatu, prvi HDTV televizori pojavili su se davne 1998. godine. O čemu je zapravo riječ i što sve to znači za nas, krajnje korisnike? Danas postoje tri osnovna HDTV podstandarda koji redom donose daleko veću rezolocuiju slike od one na koju smo navikli. Prvi, pod nazivom 720p u praksi donosi sliku od 720 horizontalnih linija, a 1080i i 1080p kao što im ime govori čak 1080 linija.

Pioneerov nagrađivani pdp435 HDE model podržava dva HDTV standarda

Sva tri standarda donose sliku isključivo u widescreen, 16:9 formatu što znači da nećete moći kupiti 4:3 HDTV televizor. Uz poboljšanu, digitalnu sliku HDTV donosi i digitalni, višekanalni zvuk. TV programi će se emitirati u 5.1 surroundu, dok iz Dolby laboratorija već najavljuju 13.1(!!!) surround, no to je već za neku drugu temu. Usporedimo li to sa 576 linija standarne PAL televizije lako je uočiti razliku, no ipak, valja ukazati na podatak o broju stvarnih piksela koji dobijemo pomnožimo li broj horizontalnih i vertikalnih linija. U tablici možemo vidjeti kako već najslabija, 720p rezolucija donosi više od dvostruko veći broj piksela u odnosu na PAL format, dok 1080i i p standard u naše domove donosi sliku sa čak četiri puta više informacija.

Usporedni prikaz karakteristika

Mogli ste primjetiti mala slova 'i' i 'p' uz oznake formata. Riječ je o interlaced odnosno superiornijem progressive scan načinu prikaza slike. U interlaced varijanti iscrtava se tek svaka druga linija, što znači da se slika osvježava oko 25 puta u sekundi, za razliku od progressive scan načina rada kod kojeg se istovremeno iscrtava baš svaka linija, što pak ukazuje na oko 50 osvježavanja u sekundi. Iz tog je razloga razlika između 720p i 1080i rezolucije puno manja nego što to izgleda na papiru, no kako ne bi sve ostalo na brojkama toplo vam preporučamo da prije kupnje nekog od HDTV televizora sami provjerite kako to u praksi izgleda.

Osnovno pitanje koje će si svaki potencijalni kupac postaviti glasi – Kako iskoristiti mogućnosti HDTV-a? Danas je to još uvijek vrlo teško no nemojte se obeshrabriti. Glavni motiv kupovine HDTV televizora trebali bi biti novi mediji na kojima će filmske kuće ubuduće izdavati svoje naslove. Riječ je o Blu-ray disku i HD-DVD-u koji bi trebali nasljediti DVD-e iskoristivši puni potencijal slike visoke rezolucije. Prvi filmovi na HD-DVD i Blu-rayu najavljeni su već za ožujak ove godine.

Jedan od prvih DVD playera sa tzv. HDMi priključkom, posebno prilagođen HDTV-u

Niti igraća industrija nije propustila iskoristiti prednosti novog formata, naprotiv, ona je probila led. Tržištem je već zavladala Microsoftova next generation igraća konzola Xbox 360, koja je doslovce razgrabljena s polica dućana diljem svijeta. Iako koristi standardne DVD medije sve Xbox 360 igre podržavaju 720p HDTV rezoluciju, a neke i 1080i, a na raspolaganju vam je i gomila high definition sadržaja putem tzv. Live web usluge. Filmofile će posebice razveseliti filmski foršpani u HDTV formatu. Ta će konzola, baš kao i Sonyjev Playstation 3, kojeg očekujemo u prvoj polovici 2006. i koji će koristiti Blu-ray disk, biti glavni promotori novog standarda. Nedavno su predstavljene i prve HDTV kamere (720p) što će snimanje u visokoj razlučivosti dovesti i do kućnih korisnika.

Nažalost, čini se da ćemo najduže čekati na najvažnije– emitiranje TV signala u HDTV formatu. Domaće TV kuće to sigurno neće učiniti prije kraja desetljeća, ako i tada, no situacija u svijetu puno je bolja. U Japanu je HDTV općeprihvaćen standard (zar ste sumnjali?), a ni SAD ne kaska previše. Prema tamošnjem zakonu o telekomunikacijama sve TV kuće s nacionalnom koncesijom do kraja 2006. moraju početi emitirati HDTV signal. Europa, nažalost, zasad zaostaje. Njemački TV paket Premiere će u toku godine pokrenuti tri progama u HDTV standardu, dokumentarni, filmski i sportski. Iz Premiera su najavili da će Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj 2006. prenositi u HDTV-u što bi trebalo uvelike pridonjeti popularizaciji tehnologije. Sve velike europske TV kuće već su najavile opću mobilizaciju i bez sumnje će slijediti njihov primjer.

Cijela priča o HDTV-a je neizmjerno skupa i vrlo kompleksna, što je i osnovni razlog kašnjenja tehnologije koja je već dugo dostupna. TV kućama se ne isplati ulagati goleme svote novca u nove odašiljače i emitirati program koji može gledati zanemariv broj ljudi.  S druge strane nitko neće kupiti skupi televizor, koji ne može iskoristiti. Ipak, pojavom HD-DVD-a i Blu-raya očekuje se veliki boom novog standarda koji bi, prema optimističnim procjenama, do kraja desetljeća treba naći svoje mjesto u većem broju kućanstava.

Želite li spremni dočekati budućnost na tržištu se već nalazi sasvim pristojan broj televizora koji podržavaju jedan ili dva HDTV standarda, a upravo su predstavljeni vrhunski modeli sa 1080p standardom koji za koji će se moći kupiti prije ljeta. Moramo vas upozoriti na OPREZ!!! pri kupnji novog TV-a. Ako već nabavljate novi LCD ili plazma televizor pobrinite se da ima naljepnicu 'HD Ready' koja garantira podršku 720p standarda. Već sa 720p HDTV televizorom moći ćete iskoristiti puni potencijal DVD-a i biti spremni za budućnost u visokoj razlučivosti. Tržište je preplavljeno ogromnim brojem različitih televizora tankih ekrana koji na prvi pogled impresivno izgledaju, te su čak i financijski vrlo prihvatljivi prosječnom kupcu, no većina tih jeftinijih televizora ne podržava HDTV, već manje razolucije poput EDTV 852x480. Kada jednom vidite punokrvnu HDTV sliku na kvalitetnom televizoru zaboravit ćete na sve drugo isto kao što ste pojavom DVD-a zaboravili na VHS. Da li je to vrijedno poveće količine vašeg teško zarađenog novca procijenite sami.

Komentari

Nema komentara.