Kolekcije afričkih i romskih filmova na 3.ZFFu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kolekcije afričkih i romskih filmova na 3.ZFFu

Kolekcije afričkih i romskih filmova na 3.ZFFu

U popratnom se programu 3. Zagreb Film Festivala prikazuju dvije selekcije filmova 'egzotičnih' tematika - na repertoaru su Afrikanci i Romi.

filmski.net 13.10.2005 0 komentara

Kolekcije afričkih i romskih filmova na 3.ZFFu

Bye, Bye Africa, 1999., 86'
Doku-drama plete priču oko snimatelja Mousse Hassanna, koji se vraća iz Francuske, gdje živi u egzilu sa suprugom i dvoje djece, doma u Čad jer mu je umrla majka. Želi je oplakati, ali se i sresti sa starim prijateljima koje nije vidio deset godina. Uočava loše stanje u kojem se našla čadska filmska industrija, pa se s prijateljem Garbom upušta u snimanje filma o tome kako je do svega toga došlo. Usputno se sprijatelji sa svojom bivšom djevojkom Isabelle, koja je u njegovom davno snimljenom filmu glumila oboljelu od AIDS-a.

Heremakono / En attendant le bonheur, 2002., 96'
Nouadhibou na obali Mauricijusa je seoce s bijelim, ispranim kućicama koje domaći narod zove Heremakono, u prijevodu – one čekaju na sreću. Puno ljudi koji tamo žive čekaju svoju sreću jer je to tranzitno mjesto gdje se dolazi ponešto zaraditi i odlepršati negdje drugdje. Abdallah je došao posjetiti majku prije no ode u Europu. Kako ne poznaje lokalni jezik, melankolični se mladić u vlastitom kraju osjeća poput stranca, ne želi učestvovati u običajima tih ljudi, ali rado ih promatra; senzualnu prostitutku Nanu, kineskog imigranta, siročića Khatru..

Les Saignantes, 2005., 90’ (naslovna)
Erotska, provokativna priča u svoju je mrežu uplela dobar dio politike, seksa i magije. Mjesto događaja je Kamerun, vrijeme - bliža budućnost, 2025. je godina. Seks je na prodaju, leševi su na ulicama, korupcija se zavukla u sve društvene. Dvije prekrasne mlade dame koriste se svojom ljepotom ne bi li se dodvorile moćnim muškarcima. Na redu je prilično povodljivi sekretar civilnog kabineta, koji umire u čudnim okolnostima… Priča dalje u podjednakim omjerima ima nekoliko odsječenih glava, trunke tajnih ženskih društava imena Saignettes (ili Bloodettes), te sudbinu društva koje se koprca.

Heremakono

La Nuit de la Verite / Night of Truth, 2004., 100'
Prvi dugometražni film jedne od rijetkih redateljica u Burkini Faso posvećen je njenom ujaku, koji je bio zatočen, mučen i na kraju ubijen nakon što je 1983. godine optužen za planiranje rušenja vlade. Radnja smještena u zamišljenu afričku državu koja je upravo stala na kraj desetogodišnjem krvavom, etničkom sukobu. Mirovni je ugovor tik pred potpisivanjem, vođa pobunjenika organizirao je feštu pomirenja na koju je pozvao i Predsjednika i njegovu suprugu. Potonja nije najsretnija jer nikako ne može zaboraviti da su joj ti isti pobunjenici masakrirali najstarijega sina.

Le silence de la forêt, The Forest, 2003., 96'
Karizmatični glumac Eriq Ebouaney filmski je heroj Gonaba – idealist, obrazovan u Francuskoj, jedan od rijetkih koji se želi vratiti u afričku domovinu i znanje prenijeti na svoje sunarodnjake, pomalo pejorativno u Europi nazvanima Pigmejima. I ne samo to, želi ih osloboditi političke i socijalne opresije, no niti deset godina kasnije – nije mu uspjelo, ako ne računamo njegov birokratski ulov – osobnoga slugu i udobnu kuću. Pokazalo se da domaći ne žele niti znanje niti slobodu jer po njihovom je vjerovanju čovjek slobodan sve dok je njegov duh slobodan.

Cigani lete u nebo / Tabor ukhodit v nebo / Gypsies Are Found Near Heaven, 1976., 99'
Kultni film romske tematike. Strast! Sloboda! Sudbina! Klasična ljubavna priča rađena je prema pričama Maxima Gorkog, 'Makar Chudra' i 'Starukha Isergil'. Fatalna se ljubav rodila između dvoje mladih Roma, divlje i prelijepe Rade i naočitoga kradljivca konja, Zobara. No, usprkos prikazu živopisnoga nomadskoga života na području Besarabije, sadašnje Moldavije, ispunjenog pjesmom i plesom, ovakva se ljubav završila kao i sve takve – fatalno, smrću oboje ljubavnika za vrijeme vlastite svadbene svečanosti. Film je bio veliki hit u Rusiji, ali i u ostalim zemljama Istočne Europe. Dobitnik je prestižne glavne nagrade na San Sebastian Film Festivalu 1976. godine, Zlatne školjke.

Cigani lete u nebo

Dallas Among Us / Dallas Pashamende / 2004., 94'
Film, ali i kamp u blizini rumunjskog grada Cluja, naziv duguje nečijoj 'šaljivoj' ideji da bijedno romsko naselje bez struje, tekuće vode i sanitarnog čvora nazove prema popularnoj sapunici koja se davala na tv-u osamdesetih godina. Izdvaja se lik Radua, mladog učitelja koji se nakon petnaest godina izbivanja vraća u Dallas ne bi li ugovorio očevu sahranu. Želi na brzinu obaviti što ga ide i vratiti se u Bukurešt sa zaručnicom, no situacija krene suprotnim smjerom kada sretne ljubav iz mladih dana, Oanu. Zaboravljeni osjećaji prema Oani izlaze na površinu, a dodatne komplikacije stvara i rastući sukob između Roma iz Dallasa i tzv. J.R.-a, glave smećarske mafije koju iskorištava.

Jaisalmer Ayo / Gateway of the Gypsies, 2003., 54'
Slikoviti je dokumentarac snimljen u sjeverozapadnoj Indiji, pradomovini Roma. Upoznaje nas s prastarim načinom života kojim žive određene nomadske skupine u pustinji Thar u državi Rajasthan. Dvoje autora su sedam mjeseci živjeli sa zanimljivom grupicom u kojoj su se našli fakiri, plesači, pripovjedači, trgovci, kovači, glazbenici..., te putovali s njima iz sela u selo, u vječnoj borbi za preživljavanjem. Upoznajemo i njihove običaje, plesove i razne rituale koji se nisu mijenjali stoljećima.

Infidels / Koffar, 2004., 40'
Ovo je jedinstvena prilika da na velikom platnu upoznate Godare, etničku manjinu, nomadske Rome, koji su putujući iz Indije doputovali u Iran, gdje su i ostali. Njihova je primarna i istinska religija bila animizam no dolaskom u Iran, za vrijeme Islamske revolucije, bili su prisiljeni prijeći na islam što ih danas čini islamskim šijitima. Bez obzira na to, njih se danas još uvijek percipira kao odmetnike i nevjernike, odakle dolazi i sam naziv filma. Redatelj će prikazati četiri načina na koji Godari žive svoj život – plesom, glumom, glazbom i lovom.

Dallas Among Us

Kenedi se vraća kući / Kenedi Goes Back Home, 2003., 74'
Film je priča o Jugoslavenima koji su zbog ratnog vihora izgubili vlastitu zemlju i bili prisiljeni egzistenciju potražiti negdje u Zapadnoj Europi gdje su boravili kao izbjeglice ili u azilu. Nakon što je rat završio, Europska je Unija sve te ljude poslala nazad kući, u Srbiju i Crnu Goru, uz objašnjenje da više ne postoje razlozi zbog kojih se ne bi trebali vratiti. Cijeli proces povratka nije bio med i mlijeko….

Skupljači perja, 'I Even Met Happy Gypsies', 1967., 94'
Jugoslavenski konkurent za Oscara u kategoriji stranog filma, na Cannes Film Festivalu dobitnik je dviju nagrada, Velike nagrade žirija i nagrade FIPRESCI-a, dobitnik Zlatne arene za najboljeg glumca Bekima Fehmiua na Pula Film Festivalu, nominiran za Zlatni globus…. Tako bi ukratko glasila službena kartica uspjeha ovoga filma koji opisuje život vojvođanskih Roma koji 'žive svoj život, prema svojim zakonima vječnih skitača, sa svojim čežnjama, strastima i ljubavlju zbog koje se ubija.' Bekim Fehmiu je Beli Bora, karizmatični Rom, prodavač guščjeg perja oženjen starijom ženom. Situacija ta bračna ne sprječava ga da je vara pa i zaljubi u mlađu, Tisu, pokćerku svoga ljutoga rivala Mirte, koju je doveo u svoj dom da živi s njegovom suprugom i djecom. Nevolje, naravno, tek počinju… Za prepričati slojeviti scenarij, koji se drži kao jedan od najboljih na prostorima bivše Jugoslavije, nemamo dovoljno mjesta. Svemu napisanom dodajte raskošnu romsku glazbu te fantastičnu kameru Tomislava Pintera i dobili ste punokrvni kult film na svjetskoj razini.

Komentari

Nema komentara.