Dugometražna konkurencija 3. ZFF - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Dugometražna konkurencija 3. ZFF

Dugometražna konkurencija 3. ZFF

Ženskih autora k'o u priči, vrijednih i zanimljivih priča.., friška roba na 3. Zagreb Film Festivalu (17. do 22. listopada 2005.).

filmski.net 05.10.2005 0 komentara

Dugometražna konkurencija 3. ZFF

Oženiti se / Ve'Lakhta Lehe Isha / To Take a Wife, Izrael, Francuska, 2004., 97' / r. Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz
Zanimljivosti oko ovoga filma počinju već kod produkcijskih detalja. U redateljskim i  scenaristčkim ulogama, sve po dvoje, imamo brata i sestru Shlomi i Ronit Elkabetz. Nastavljamo s podatkom da je film vrlo osoban, poluautobiografski, a detalj koji čini priču sumnjivom je sama radnja – nakon dvadeset godina braka, frizerka se Vivian (glumi je sestra Ronit Elkabetz) želi razvesti, no njenih je sedmero braće, koji su se sastali te srijede navečer u Haifi, daleke 1979., želi razuvjeriti. Niti četvero zajedničke djece ne mogu je razuvjeriti. Koncentrirana u tri dana pripreme za Sabbath, filmska priča kazuje nam o ljubavi koja je nestala, emocionalnoj hladnoći, dnevnoj rutini i tradiciji koja mimo modernizacije ipak ostaje jedan od najjačih faktora u društvu. Često uspoređivan s legendarnim filmovima slične tematike autora Johna Cassavetesa.

Ti i ja i svi koje znamo / Me and You and Everyone We Know, SAD / Velika Britanija, 2005., 93' / r. Miranda July
Debitantski dugometražni, igrani film poznate konceptualne umjetnice Mirande July, ovdje u funkciji redateljice, scenaristice i glavne protagonistice, pomeo je festivalsku publiku, ali i brojne članove žirija koji su film ovjenčali nemalim brojem nagrada. July nam nudi zanimljiv uvid u ljudska nastojanja da se othrvaju sveprisutnoj međusobnoj izolaciji i hladnoći. Christine Jesperson je usamljena umjetnica i vozačica taksija koja se dobrano služi vlastitom maštom ne bi li privukla objekte svoje pažnje. Richard Swersey je friški samac, prodavač cipela i otac dvoje djece, spreman je na sve fantastične stvari koje mu novi život nudi. No, kada sretne Christine, koja ga potpuno osvoji, počinje paničariti…, ne pomažu niti svakodnevni problemi sedmogodišnjeg sina Robbyja koji je u romantičnoj, ali riskantnoj vezi s neznankom s Interneta i četrnaestogodišnjega Petera kojeg zadirkuju djevojke iz susjedstva. Za glazbenu se podlogu pobrinuo genijalac koji stoji iza iste za kultni film 'Donnie Darko', Michael Andrews, a pripomogli su i songovi banda Spiritualized.

Me and You and Everyone We Know,  r. Miranda July

Ledenjak/ L'iceberg/The Iceberg, Belgija, 2005., 84’ / r. Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy
Fiona je menadžerica fast-food restorana, koja slučajno ostane zaključana u velikoj hladnjači preko cijele noći. Nakon što se jutrom iskobeljala iz nezgode, uslijedilo je puno neugodnije iznenađenje; niti suprug, niti djeca nisu opazila da je nema. Postepeno, Fiona počinje njegovati sasvim posebnu opsesiju svime što je hladno ili smrznuto, opsesiju snijegom, ledenjacima, polarnim medvjedima, hladnjacima, hladnjačama… Odluči se krenuti u avanturu i pronaći pravi ledenjak. I evo je! Na velikom i nemirnom moru, u malenom brodiću kojeg dijeli s divovskim, gluhim mornarom, a suprug je traži k'o sumanut.

Gorki san / Bitter Dream / Khab-e Talkh, Iran, 2004., 87'/ r. Mohsen Amiryoussefi
Rijetkost je da nam iz Irana stižu crne komedije, no evo nam je! Debitantski uradak Mohsena Amiyoussefija najčešće je komplimentiran od strane kritičara kao urnebesno smiješan, pametan i jednostavan. Za crni se trenutak pobrinuo glavni lik – Esfandiari, već četrdeset godina zadužen za kupanje leševa prije no što odu na vječni počinak. Autoritet na vlastitom terenu, ne baš jednostavne naravi, odlučan u uživanju baš svih prednosti koje mu donosi časnost njegovoga posla. Do jednom! Gospođa smrt pokucala je i na njegova vrata, a da bi mu pokop protekao onako kako pravila nalažu, mora zatražiti oprost svojih kolega. Redatelj se, uz svesrdnu pomoć neprofesionalnih glumaca, poigrava tradicionalnim iranskim pesimizmom, do apsurda dovodi razne rituale života i smrti, izbjegava uobičajeno politiziranje i unosi dašak prijeko potrebnog komedijaškog elementa u vitalnu iranski filmografiju. Film je dobitnik Posebnog priznanja, Zlatne kamere, na Cannes Film Festivalu 2004.

The Iceberg, r. Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy

Laku noć i sretno / Good Night, and Good Luck, 2005., SAD, 93' / r. George Clooney
Amerika, pedesete godine prošlog stoljeća. Svjedočimo samim počecima novinarstva u elektronskim medijima. Film bilježi sukob koji se zaista dogodio, onaj između televizijskog novinara Edwarda R. Murrowa i tadašnjeg senatora, moćnog Josepha McCarthya i Državnog odbora za istragu. Sa željom da javnosti približi jedan delikatan slučaj, Murrow i odana mu ekipa bore se protiv korporativnih i cenzorskih odbora koji su bili posebno aktivni i rigorozni za to vrijeme najpoznatije po McCarthyjevom lovu na 'crvene'. Slučaj postaje još zanimljiviji kada McCarthy optuži Murrowa da je komunist. Posada tv postaje CBS, usprkos općoj atmosferi straha, tvrdoglavo nastavlja po svome, što im se naposljetku i isplati. McCarthy je doveden pred Senat, gdje su se otkrile njegove laži i taktike ucjenjivanja, a on sam lišen je bilo kakve moći. Bio je to povijesni politički, ali i novinarski trenutak.

Iluminacija / Illumination, Francuska, 130’ / r. Pascale Breton
S dvadeset četiri godine Ildut je imao odlučujući susret s Christinom, medicinskom sestrom koja se brine o njegovoj baki. Pošto je zaljubljen, on se iznenada mora izvući iz svog vegetiranja neprilagođenog mladića kako bi pronašao svoj put u životu. Agonija i smrt bake, koja mu je uvijek bila jedino uporište, ubrzat će njegovo odrastanje.

Život s mojim ocem / La vie avec mon père / Life with My Father, 2005., Kanada, 110‘ / r. Sébastien Rose
Paul, impulzivni tridesetogodišnji pisac u usponu, bebrižno plovi kroz život uz svoju djevojku. Patrick, koji je sklon naređivanju i opsjednut brojkama, vodi farmaceutsku kompaniju dok mu se privatni život raspada. Paul i Patrick su potpuno suprotni, a povezuje ih samo prezime i otac od kojeg su ga dobili. Kad se starac i bonvivan, dugogodišnji ljubitelj žena i dobrog vina, vrati kući s prazim bankovnim računom i sve gorim zdravstvenim stanjem, njih su trojica prisiljeni na suživot u raspadnutoj obiteljskoj kući.

The Forsaken Land, r. Vimukthi Jayasundara

ODGROBADOGROBA, Slovenija/Hrvatska, 2005. 103', r. Jan Cvitkovič
Drugi dugometražni film Jana Cvitkoviča pod lupu je stavio stanovnike maloga kraškoga gradića u Sloveniji, a posebno se usredotočio na jednu od vodećih ljudskih emocija – strah. Iz straha od smrti proizlaze želja za sigurnošću, toplinom i ljubavlju. Naš je glavni junak Pero, inteligentni muškarac u srednjim tridesetim godinama, koji svoj spisateljski talent najčešće prosipa pišući posmrtne govore. No, ti govori nisu samo puki nekrolozi jer Pero i svjesno i nesvjesno u njih implementira svoje viđenje događaja i vlastitu životnu filozofiju. On živi u obiteljskoj kući sa sestrama Vilmom i Idom, ocem i njegovim nećakom Johnnyem, a u život mu polako ulaze i susjed Šuki, Johnnyev otac Jagger i Renata, Perina velika simpatija.

Što je muškarac bez brkova? 2005., r Hrvoje Hribar
Hrvatska Mlada udovica, udovac-povratnik kojem pomalo istječe vrijeme i svećenik bankrotirane župe koprcaju se u nastojanju da izbore ono što im je nadohvat, ali odijeljeno od njih zidom predrasuda, iluzija i nezgodnog mentaliteta. Romantična komedija u surovom krajoliku.

Napuštena zemlja / Sulanga Enu Pinisa / The Forsaken Land, 2005., Francuska, Šri Lanka, / r. Vimukthi Jayasundara
Film je dobitnik Zlatne kamere na Cannes FF-u 2005. godine.
Napuštena zemlja izbjegava prizore bitki i povike gomile kako bi pronašala jezik kojim bi opisala što je rat u osobnom iskustvu. I to ne bilo koji rat –dvadestedvogodišnji rat na Šri Lanci između vlade Sinhala i Oslobodilačkih Tigrova Tamila Eelama. Kad sukob traje tako dugo, priče koje nastaju se mijenjaju, a s njima i samo pričanje. Jedna od prvih slika u filmu je slika mrtvačeve ruke koja izvire iz vode, ruke smrznute u polu-pokretu. Ono što slijedi je niz slično sastavljenih slika, od kojih svaka svodi svakodnevna ratna iskustva na njihove osnove: okrutnost, očaj, obamrlost i iznad svega apsurd.

Komentari

Nema komentara.