Dvije djevojčice lutkice, Dare i njena majka Edie - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Dvije djevojčice lutkice, Dare i njena majka Edie

Dvije djevojčice lutkice, Dare i njena majka Edie

Kompleksan odnos dviju američkih umjetnica, kćeri Dare, književnice i fotografkinje, i majke Edie, slikarice, pokušati će na filmsko platno prenijeti Julian Schnabel.

filmski.net 07.07.2005 0 komentara

Dvije djevojčice lutkice, Dare i njena majka Edie

Julian Schnabel, slikar&redatelj kao i prekomorski mu kolega Peter Greenaway, ostavio se kičice i prihvatio adaptiranja biografske knjige 'The Lonely Doll' dječje književnice i fotografkinje Dare Wright. Film istoimenoga naziva će se fokusirati na Darin odnos s majkom, umjetnicom Edith Stevenson Wright, ili kraće Edie, koja ju je, dok je odrastala, poticala na crtanje, slikanje, šivanje, pisanje.

Dareini su se roditelji razveli kada su njoj bile tri godine, a s bratom blizancem Blaineom, koji je nakon razvoda otišao s ocem, upoznala se tek kada su oboje bili u svojim dvadesetim godinama. Možda je suvišno spomenuti da braco, talentirani pisac, nikad nije oprostio majci što ga je ostavila, i povukao se na osamljeni otok, lovio ribu i stvarao. Majka je pak bila izuzetno cijenjena portretistica, sićušna, kovrdžava i crvenokosa, vrlo bistra, a prema Dare (rođena 1914., umrla 2001. godine) se nikada nije ponašala materinski, dok je kći cijeli život igrala ulogu odanoga djeteta.

Dare, lijevo, majka Edie desno

Cijeloj ovoj priči poseban pečat daje i Darin izgled porculanske lutke, dovoljno je samo baciti pogled na ove fotografije koje smo vam priložili. Spooky ton dodatno naglašava i činjenica da se ona sama nikada nije udavala ili imala djecu, da joj je majka umrla u postelji koju su dijelile..., što je već nekoliko vrlo diskutabilnih činjenica oko kojih se raspravljalo i raspravljalo.

Prvi veliki uspjeh za Miss Wright došao je 1957. godine s knjigom 'The Loonley Doll' koju je sama i opremila fotografijama. Do tada je uspješno svoj dječji i nevini izgled koristila radeći kao model, no niti 'ozbiljni' književni uspjeh nije joj promijenio taj karakteristični dječji pogled na svijet niti djetinjasto i slatkasto ponašanje koje se do u gestu poklapalo s onim njene majke.

Biti će zanimljivo vidjeti kako će se Julian Schnabel uhvatiti u koštac s ovako slojevitom pričom prilično otvorenom da krene u raznim pravcima. Ne želim zvučati kao zloguka ptica, ali do sada mu 'guljenje' i nije bila specijalnost. Mada je 'Before Night Falls' zgodan film (sa zgodnim komadima:), propustio je zagrebati ispod površine priče o kubanskom pjesniku Arenasu, mada je slikar Jean Michel Basquiat osoba vrlo živopisne životne priče, Schnabelov debut 'Basquiat' nije nam ponudio dovoljno slastan komad filmske trake. Živopisan da, životan ne.

Komentari

Nema komentara.