Filozofska horor priča by Jan Švankmajer - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Filozofska horor priča by Jan Švankmajer

Filozofska horor priča by Jan Švankmajer

Bivši je lutkar Švankmajer pri kraju svog dugometražnog čeda pod imenom 'Lunacy', premijera nam se smije 'kasnije ove godine'.

i.a. 30.05.2005 0 komentara

Filozofska horor priča by Jan Švankmajer

O mračnom i nepresušnom grotlu ideja i energije po imenu Jan Švankmajer pisali smo vam uopćeno još davno. Evo nas sa svježim vijestima ravno iz majstorovog laboratorija. Kao i svaki pravi majstor, informacije o svom sljedećem projektu daje na kapaljku, no mi smo bili uporni i surfali, surfali i ne znajući niti riječi češkog - pripremili vam cijelu priču.

Sedamdesetogodišnji Švankmajer se za svoj dugometražni 'filozofski horor' imena 'Lunacy' iliti u originalu 'Šílení', inspirirao mračnim pričama dvojice 'crnih' velikana; Edgara Alana Poea i Markiza de Sadea, a pripovijedat će nam kombinacijom live action snimki i animacije. Gospodin je sam napisao scenarij.

Radnja, labavo oslonjena na dvije Poeove pripovijetke (The Premature Burial i The Sistem of Dr. Tarr and Prof. Fether), vodi nas u sada već daleko 19. stoljeće gdje upoznajemo mladoga Berlota kojeg muči jedan te isti san: u bolnici je, okrutno ga medicinsko osoblje želi svezati u luđačku košulju… San završava njegovim buđenjem u potpuno uništenoj sobi.

Nakon majčinog pokopa, Berlot u krčmi upoznaje stanovitoga Markiza i prihvati njegov poziv u dvorac u čijoj kapelici uspije vidjeti orgije i prekrasnu djevojku koja je prisiljena sudjelovati u njima. Djevojka se, naravno, Berlotu jako svidi, ali prestrašen osjećajima, jedino što želi je bijeg…. Markiz za to vrijeme padne u kataleptično stanje, što je određeno srednje stanje hipnoze....

Nema smisla nabrajati vam sve zakučaste puteve Janovog scenarija, samo kvačica za kraj – kataleptični će Markiz ponuditi Belotu terapiju koja bi mu mogla pomoći da dokrajči svoje noćne more. U ulozi Markiza je legendarni Jan Tøíska, a Pavel Liška zaljubljeni je i košmarni Jean Berlot (mogli ste ga gledati za vrijeme češkog tjedna u filmu 'Pupendo').

Snimanje je završeno u (is)tekućem nam svibnju, a ekipa je jurcala po prekrasnim lokacijama čeških dvorova i utvrđenih gradova, a bez obzira na predivno, zeleno proljeće, sumnjamo da će se isto reflektirati i u ovom filmu. Premijerni je datum 17. prosinca, a mi pošteno tražimo i naš komad Švankmajerove slagalice.

*Naslovna je fotografija iz posljednjeg Švankmajerovog dugometražnog filma 'Otesanek' ('Little Otik') iz 2000. godine u kojem par tako žarko želi dijete da suprug iskopa jedan korijen čovjekolikog izgleda u dvorištu kuće pa se oni pretvaraju da im je čedo. No 'maleno' raste, buja, širi se i postaje izuzetno agresivno, ubilački raspoloženo....

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.