Cannes pozlatio braću Belgijance s Djetetom - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Cannes pozlatio braću Belgijance s Djetetom

Cannes pozlatio braću Belgijance s Djetetom

Žiri odabrao 'Šangajske snove', Jarmushu ili možda Billu Murrayu Grand Prix, Haneke najbolji redatelj, Tommy Leejevom filmu dvije nagrade.

filmski.net 22.05.2005 0 komentara

Cannes pozlatio braću Belgijance s Djetetom

58. canneska filmska fešta je gotova. Svoju drugu Zlatnu palmu u karijeri dobila su braća Jean-Pierre i Luc Dardenne za film 'L'enfant' (naslovna), a ta odluka, nimalo neočekivano, nije naišla na apsolutno razumijevanje. Za znatiželjnike, prva palma je 'pala' 1999. godine za 'Rosettu'. 'Dijete' je mali film, socijalna drama u čijem su centru besperspektivni, ne ambiciozni dvadesetogodišnji dečko i slična takva osamnaestogodišnja mu djevojka, čiji se životi mijenjaju nakon što ona zatrudni i rodi dijete. Zaplet se dodatno intenzivira kada otac proda dijete na crnome tržištu… Istaknute kvalitete dobitnika su odlična gluma te dosljedni redateljski par koji propituje društvena moralna načela. Jasno vam je da priča, bez obzira na ZPalmu ne miriše na box office hit, no nadamo se njenoj daljnjoj festivalskoj putešestviji koja bi je dovela i pred naš prijeki sud.

Čini se da je, na sva usta hvaljena, gluma Billa Murraya u Jarmushevom 'Broken Flowers' ipak bila onaj nužni sastojak koji je dobrodošao jednom mainstream uratku, ili preciznije, prilično prostoj priči, inače puno alternativnijeg redatelja pa se tako dragi Jim može vratiti doma u Ameriku s Velikom nagradom Cannesa, a čini nam se i podjednakim šansama za uspjeh filma i kod publike (čitaj: na blagajnama) i kod kritike. Mada je Murray zauzeo najviše novinskih redaka, red je spomenuti i njegove kolegice čiji je glumački obol također hvaljen, ponajprije Jessicu Lange, Sharon Stone i neprepoznatljivu, tamnokosu bajkericu Tildu Swinton.

Shangai Dreams

Mada se govorkalo da bi žiri kojim je ove godine predsjednikovao balkanski car Emir Kusturica (by the way – doveo i zaposlio na Rivijeri svoj band, sina, psa, lanac, kućicu i večeru…) mogao izabrati ponešto kontroverzniju filmsku priču, poput meksičke 'Battle in Heaven' ili tajvanske 'Three Times', pobjednica je ona kineska, 'Shangai Dreams' redatelja i scenariste Wanga Xiaoshuaija. Radi se o polu-autobiografskoj drami vrlo spore radnje koja se bavi porodicom koja je davnih 60-ih odselila iz Shaghaija u provinciju, a sada se, govorimo o 80-ima i vremenu kada se Kina pomalo počinjala modernizirati, želi vratiti nazad. E.K. je ujedno i istaknuo ono što se govorkalo i zamjeralo festivalu cijelo vrijeme, a to je vrlo slaba kvaliteta konkurencije.

I za vrijeme trajanja festivala gluma Hanne Laslo isticana je kao zadivljujuća, pa se tom linijom fešta i zatvorila jer je dotična gospođa za pokazano umijeće u izraelskom filmu Amosa Gitaija 'Free Zone' dobila nagradu za najbolju glumicu. Zanimljivo je da je doprinos glumačke veteranke istican kao jedina vrijedna stavka u Gitaijevom filmu. Njen muški pandan Amerikanac je Tommy Lee Jones koji je sa svojim redateljskim debutom, 'The Three Burials Of Melquiades Estrada', bio u službenoj konkurenciji, a na festivalu se pojavio s potpuno novim izgledom, s brčićima, valjda još uvijek pod utjecajem filmske priče o vezi između dvoje kauboja, ilegalcu Meksikancu i američkom kauboju u Texasu. Ništa manje bitno – ta je priča Guillermu Arriagi donijela nagradu za najbolji scenarij. Umijeću dotičnoga Meksikanca mogli ste svjedočiti u filmovima '21 gram' i 'Pasja ljubav'.

'Hidden' Michaela Hanekea visoko je kotirao u borbi za ZPalmu, a uspio je zaraditi svome 'dirigentu' nagradu za najvještijega redatelja. Film se špotao zbog ne pretjerano dosjetljive radnje i karakterizirao kao jedan od nezahtjevnijih Hanekeovih filmova, a s druge strane su isticani glavni glumci, Daniel Auteuil i Juliette Binoche. Kako je američki Sony Pictures kupio prava za internacionalnu distribuciju, nadamo se ovu priču o ljubavnom paru kojem na vrta od anonimnog pošiljaoca stižu video zapisi njihovoga života, pogledati i u nekoj od domicilnih kino dvorana.

Podorozhn

Druga ovogodišnja Zlatna palma, koja se dodjeljuje u kategoriji kratkog filma, otišla je u ruke Ukrajinca Igora Strembitskoga za uradak 'Podorozhni', priču o djetinjstvu koje se nikada ne vraća, o snovima koji se ne ostvaruju i o ludilu kao dijelu sreće… Posebno je priznanje dobila Australka Van Sowerwine za 'Claru' - stop motion priču o dvanaestogodišnjakinji čiji se život iznenada mijenja. Više o kratkim pobjednicima i sudionicima te famoznoj canneskoj tržnici kratkiša čitajte u domicilnoj im rubrici ovdje kod nas na FILMSKOM.

U kategoriji Un certain regard glavnu je nagradu osvojio film 'The Death of Domnului Lazarescu' autora Cristija Puiu iz Rumunjske, koji je domaćoj publici poznat kao pobjednik u kategoriji kratkoga filma na ZFF-u 2004. godine za 'Kavu i cigarete'. Canneski je pobjednik vrsta filma ceste koji prati automobil hitne pomoći s 67-ogodišnjim gospodinom Lazarescuom koji je bolestan jer živi sam u stanu s tri mačke... Caméra d'Or pobjednika ima dvoje - 'The Forsaken Land' (Vimukthi Jayasundara, Šri Lanka) i 'Me And You And Everyone We Know' (Miranda July, SAD), a tehniče su nagrade otišle Leslie Shatz ('Last Days', SAD) i Robertu Rodriguezu ('Sin City', SAD).

Komentari

Nema komentara.