Can-Can Cannes 4 - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Can-Can Cannes 4

Can-Can Cannes 4

Nikakvim butterfly efektom s Riviere nismo ostali pogođeni. Od kada se nismo čitali, prikazana su još četiri filma iz konkurencije.

filmski.net 20.05.2005 0 komentara

Can-Can Cannes 4

Govorimo redom o 'Sin Cityju' Roberta Rodrigueza (ili kako bi cijenjena Lina Kežić za HRT iz Cannesa rekla 'Sun City', a to što je film mračniji i crnji od svega prikazanoga, zanemarivo je:), 'To Paint or to Make Love' braće Larrieu, Arnauda i Jeana Marie, 'Don't Come Knocking' Wima Wendersa i 'Free Zone' Amosa Gitada.

Najkomercijalniji redatelj od svih nabrojenih, Robert Rodriguez, zajedno sa ko-redateljem Frankom Millerom predstavio je film potpuno egzotične, crne, masne estetike preuzete iz Millerovog istoimenog stripa. Kritičari se nisu pretjerano uspuhali oko ponuđenoga zamjerajući mu 'pličinu i mršavost' radnje koju je potopila estetika, a mi velimo – baš nas briga i jedva čekamo hrvatsku premijeru. Neznalice među vama mogu se ovdje pobliže upoznati s Grješnim gradom i njegovim problematičnim i karizmatičnim stanovnicima. Doduše, ovih dana se film daje u A1 Galeriji, no kako ekipa tamo 'pleja' filmove s dvd-a – toplo savjetujemo projekciju u nekoj pristojnoj kino dvorani.

'To Paint or to Make Love' braće Larrieu prati oslobađanje jednog trideset godina svezanog ljubavnog para kojeg su utjelovili francuski glumački velikani Daniel Auteuil i Sabine Azéma, pri čemu im je pomogla i njegova ljubavnica. Oh, so french! Autorima je, pretpostavljam, drago što su se našli u ovogodišnjoj konkurenciji, ali čini se po odjeku koji je izostao, da gledatelji i kritičari ne dijele isto mišljenje.

Sam Shepard i Fairuza Balk, 'Don't Come Knocking'

Jučerašnji je dan, četvrtak, donio i malo uzbuđenja i to od strane njemačkog redatelja Wima Wendersa čiji je najpoznatiji film 'Pariz, Teksas' bio okrunjen na istom ovom mjestu, 1984. Sam Shepard, Fairuza Balk, Tim Roth, Sarah Polley, Gabriel Mann i Jessica Lange protagonisti su priče o nekadašnjem popularnom glumcu western filmova koji saznaje da ima sina. Nalazi bivšu ljubavnicu, sina koji ga baš i baš treba, ali i neke druge nekada voljene i brzo zaboravljene. Kritičarski je sud proglasio film ipak više Sam Shepardovskim nego Wim Wendersovskim. Sam Shepard (radili i na 'Pariz, Teksas') je pored glavne uloge uložio i svoj scenarij, koji je prikupio pun šešir pohvala, a Wenders je dobio packu zbog svoje izlizane estetike napuštenih hotela, cestovnih i motel oznaka.., no što ste mogli i očekivati!? Čovjek je upravo začaran…

Izraelski je 'Free Zone' Amosa Gitada izazvao gotovo jednoglasno razočarenje, čini nam se. Filozofsko-političko putovanje mlade studentice Amerikanke koju tumači Natalie Portman i domaće djevojke (Hana Laslo) koja vozi prema slobodnoj zoni pokupiti određenu svotu novca kojeg 'no name Amerikanac' duguje njenom suprugu….  Nemaštovito, nedovršeno i loše tehničke izvedbe, samo su neki od komentara.

I mada mi s ove strane oceana vrlo dobro znamo o kome i čemu pričamo kada spominjemo gorenavedena imena, Amerikanci i ne misle baš tako. Naime, gotovo svi američki redatelji iz natjecateljske kategorije prosječnom su domicilnom im gledatelju – nepoznati. Što te filmove na placu čini – nezanimljivom robom! Vjerovali vi to ili ne. Ali se svejedno trguje sumanuto svime i svačime; gotovim, polugotovim filmovima, vrbuju se glumci, redatelji, kupuju scenariji.... Weinsteinovi se hlade sa sve većim snopom ugovora kako se fešta bliži kraju, čitam u Globusu da su i susjedi Bosanci dobro trgovali, a Hrvati – šipak. Ako ne računamo Cro Cop-a, naravno. A ne računamo ga.

Do nedjelje, kada donosimo i osvrte na preostale filmove te spisak Zlatnih i ostalih nagrađenih.

Komentari

Nema komentara.