2. ZFF - prošlo svršeno vrijeme - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      2. ZFF - prošlo svršeno vrijeme

2. ZFF - prošlo svršeno vrijeme

Kinezi, Rumunji i Izraelci čine pobjednički triptih zagrebačke filmske fešte. Čini se da su ove godine ukusi publike i žirija bili prilično sljubljeni.

filmski.net 17.10.2004 0 komentara

2. ZFF - prošlo svršeno vrijeme

U kategoriji dugometražnog filma Zlatni je baberin (bib, partikl) i novčanu nagradu od 3 000 eura dobio kineski triler redatelja Li Yanga 'Slijepo okno' ('Blind Shaft') koji, po redateljevim riječima 'poludokumentaristički opisuje situaciju u Kini na prijelazu iz centralnog u tržišno gospodarstvo kada se ljudi preko noći žele obogatiti', a pri tom zanemaruju osnovne moralne vrijednosti. Tako se u 'Okno' bavi dvojicom takvih koji ubiju šesnaestogodišnjeg dječaka koji je radio u rudniku da bi kasnije mogli ucjenjivati vlasnika za odštetni novac jer im je dečko 'nećak'.

Film nije baš najnovijeg datuma (iz 2002. je), još je prošle, 2003. godine, dobio Srebrnog medvjeda na Berlinaleu. Ali kako je usko grlo preko kojeg filmovi dolaze na ZFF (samo prva redateljska ostvarenja, a kasnije je odobreno i drugim, tko zna možda će i trećim), čini se da su i publika i žiri zaškiljili na tu činjenicu i poveli se samo za dobrim filmom.

U razgovoru s ostalom ekipom mi se učinilo se da su svi više-manje zadovoljni favoritom, mada se često spominjao i 'Mean Creek' redatelja Jacoba Aarona Estesa koji na vrlo dojmljiv način obrađuje temu bullinga. Kao jedan od najgorih dugometražnjaka, iz vrlo osrednje i nimalo uzbuđujuće konkurencije, moram napomenuti, najčešće se spominjala srpsko-crnogorska 'Žurka' Aleksandra Davića.  

Dokumentarna je konkurencija bilo puno uzbudljivija, naravno da nisu svi filmovi bili super, ali su teme filmova bile zanimljive, ako je nešto bilo loše, bar je trajalo kraće od uradaka iz duge kategorije:) Festivalski je žiri (Pjer Žalica, Cristian Nemescu, Jade D'Cruz i Vinko Brešan) ipak izdvojio favorita – 'Checkpoint' redatelja Mahssomima Yoava Shamira iz Izraela - film o događajima na kontrolnim točkama na palestinsko-izraelskoj granici. Osim Baberina, autor je dobio i nagradnih 1 000 eura.

Checkpoint

Novinar dokumentarne sekcije FILMSKI.NETa, Tonči, se djelomično složio sa žirijem jer mu je film 'dosta dobar, ali se nakon nekog vremena sve počinje ponavljati, oni samo obilaze te točke i to traje i traje, predugo i besmisleno'. Njegova su dva favorita – objektivno 'Br. 17' redatelja Davida Ofeka i Rona Rotema (koji je proglašen najboljim izraelskim dokumentarcem u 2003.), a subjektivno 'Lepa Dijana' srpskog redatelja Borisa Mitića koji govori o domišljatim Romima koji kultnu Citroenovu Dijanu koriste u različite svrhe.

Ovogodišnji je dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinaleu, 'Kava i Cigarete' rumunjskog redatelja Cristija Puiua, favoriziran i od strane žirija ZFF-a. Osim već drugog Zlatnog biba za rumunjski kratki film (prošlogodišnji je pripao Christianu Namescuu za 'C Block Story'), redatelj je dobio idžeparac od 1 000 eura. Kako su se te nagrade zaredale, mogao bi Puiu uskoro sakupiti love i za dugometražni uradak:). 'Kava i cigarete' je 13 minuta odličnog dijaloga između oca i sina za stolom jednog restorana, zabilježenih statičnom kamerom. Mirna, nadležna kratke sekcije FILMSKI.NETa, za svog je favorita ipak odabrala 'Josephine' Joëla Vanhoebroucka.

Osim nagrađivanih, žiri je izabrao i neke koji su zaslužili da ih se 'posebno spomene', radi se o simpatičnom dokumentarcu Ineke Smith 'Putinova mama' i dugom 'Maria milosti puna' Joshue Marstona.

Za sljedeće izdanje ZFF-a želim nam svima puno više dobrih filmova nego ove godine i dovoljnu količinu popratne slatke nervoze koja nas 'pere' kada trebamo donijeti odluku od životne važnosti: na koji film od ova tri u istom terminu da odem?... I manje neakademskih kašnjenja. I bolji press servis. I redovno apdejtan sajt. I...

Komentari

Nema komentara.