Australski favorit na ZFF-u - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Australski favorit na ZFF-u

Australski favorit na ZFF-u

Australski film 'Summersault' petnaest je puta nominiran na Australian Film Institute Awards, a mi sretnici moći ćemo ga gledati na ZFF-u.

04.10.2004 0 komentara

Australski favorit na ZFF-u

Najveći konkurenti festivala su film 'Tom White' s 12 nominacija i film 'Somersault' s čak 15 nominacija. Super je to što ćemo najvećeg ovogodišnjeg AFI favorita i mogućeg pobjednika moći uskoro vidjeti u Zagrebu na ZFF-u.

Drama 'Somersault' je prvi dugometražni film autorice Cate Shortland koju su australski filmski krugovi već primjetili zbog nagrađivanih kratkih filmova koje je režirala ('Strap on Olympia', 'Pentuphouse', 'Flower Girl', 'Joy'...), a publika ju je upoznala kroz vrlo uspješnu TV seriju 'The Secret Life Of Us'.

Dugometražni joj je prvijenac jveć podigao dosta prašine! Premijerno je prikazan u Cannesu ove godine, a radnja prati mladu djevojku Heidi, šesnestogodišnju Loliticu, koja svoj put u svijet traži kroz kratke seksualne susrete. Nakon što je uhvaćena u krevetu s majčinim zavodnikom, odlazi u gradić Jindabyne potražiti bivšeg dečka gdje upoznaje mladog rančera Joea izgubljenog u svijetu seksualnosti i odanosti. Kada njihova veza postane prestrastvena i duboko intimna, oni se povlače u svoj svijet osame i nezadovoljstva...

Dvadesetdvogodišnju Abbie Cornish koja glumi Heidi nazivaju novom Nicole Kidman (pročitaj interview), dok o filmu govore kao o najvećoj i dugoočekivanoj nadi australskog filma uopće. Uz to što je nominiran u svim kategorijama, osim onoj za najbolji strani film, skinuo je dosadašnji rekord filma 'Gettin'Square' koji je 2003. imao četrnaest nominacija. Ipak, 'drama tek mora proći najveći test' – ističe mlada redateljica Cate Shortland – 'a to je australska publika'. Mi bi dodali i zagrebačka! 

Nagrade će biti dodijeljene u Melbourneu, 29. listopada, dva tjedna nakon zagrebačke fešte.

Komentari

Nema komentara.