Što je 2013. otkrila Europa? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Što je 2013. otkrila Europa?

Što je 2013. otkrila Europa?

Objavljena su imena filmova koji se bore za titulu najboljeg europskog debitantskog filma, a objavljene su i nominacije za najbolji europski kratki film.

s.p. 14.10.2013 0 komentara

Što je 2013. otkrila Europa?

Europska filmska akademija objavila je imena 5 filmova koji su nominirani u kategoriji Europsko otkriće 2013., u kojoj se nagrađuju najbolji prvi dugometražni filmovi.

Nominirani za nagradu Europsko otkriće 2013.:

1. 'Jedi, spavaj, umri', r: Gabriela Pichler, Švedska

Raša je dvadesetogodišnja djevojka bosanskog podrijetla koja živi na ruralnom jugu Švedske, provodeći dane zadovoljno radeći u tvornici za pakiranje povrća. Noći provodi brinući se o ocu. Usprkos tome što je efikasna radnica, Raša je prva na popisu za otpuštanje. Zbog podrijetla njeno otpuštanje dobija prizvuk rasizma...

2. 'Eskort djevojka', r: Mikael Marcimain, Švedska, Norveška, Finska, Irska

Ovo je priča o mladoj djevojci koja sa samog dna društvene ljestvice ulazi u nemilosrdan svijet glamura, blještavila i tajni gdje moć donosi sve. Priča je inspirirana švedskim političkim skandalom koji je povezivao tajni svijet maloljetničke prostitucije i moćne klijente političkog vrha.

3. 'Miele', r: Valeria Golino, Italija, Francuska

Irene živi usamljeničkim životom. Ima tajni posao – pomaže neizlječivim bolesnicima da dostojanstveno umru dajući im drogu. Jednog dana klijentu da fatalnu dozu, a zatim saznaje da je bio savršeno zdrav. Irena je odlučna da nije odgovorna za njegovo samoubojstvo. Od tog trenutka, Irene i Grimaldi protiv svoje volje završavaju u vezi koja će zauvijek promijeniti Irenein život.

4. 'Ajme meni', r: Jan Ole Gerster, Njemačka

Tragikomična priča o mladiću koji odlazi s faksa i besciljno luta ulicama Berlina. Dobitnik 6 Njemačkih filmskih nagrada.

5. 'La Plaga' ('The Plague'), r: Neus Ballús, Španjolska

Raul je farmer koji pokušava uzgojiti organsku hranu, pa angažira moldavskog hrvača Iuriea da mu pomaže u polju. Uskoro se njihove sudbine isprepliću sa životima triju žena...

2900 članova Europske filmske akademije razmotrit će ove filmove i odabrati pobjednika koji će biti proglašen 7. prosinca u Berlinu, na svečanosti dodjele 26. Europskih filmskih nagrada. Treba napomenuti i da je odabrano 15 filmova koji su nominirani u kategoriji Najboljeg europskog kratkog filma, a njihov popis možete potražiti na ovom linku.

Komentari

Nema komentara.