Djeca uspjeha - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Djeca uspjeha

Djeca uspjeha

'Svećenikova djeca' obaraju rekorde, HAVC raspisao novi natječaj, a Branko Ištvančić ima projekt u uglednom Clermont-Ferrandu.

s.p. 09.01.2013 0 komentara

Djeca uspjeha

U nepunih mjesec dana hrvatski film ponovno obara rekorde na domaćim kino-blagajnama. Otočku komediju 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana do kraja vikenda otvaranja (završno sa 6. siječnja) pogledalo je čak 33.759 gledatelja. Film 'Svećenikova djeca' ostvario je najbolje otvaranje domaćeg filma u Hrvatskoj od osamostaljenja, pretekavši po broju gledatelja još uvijek aktualni kino hit 'Sonja i bik' Vlatke Vorkapić (9.949 gledatelja), ali i ranije uspješnice kao što su 'Larin izbor: izgubljeni princ' Tomislava Rukavine (11.105) i 'Što je muškarac bez brkova' Hrvoja Hribara (10.337).

U srijedu, 2. siječnja 2013. Hrvatski audiovizualni centar raspisao je Javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2013. u kategorijama: poticanje proizvodnje audiovizualnih djela, poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom, poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih, dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova. Tekstove javnih poziva i prijavnice moguće je preuzeti u rubrici Što financiramo na službenoj stranici HAVC-a.  

Scenaristički dio radionice European Short Pitch, projekt čiji je cilj razvoj i promocija mladih filmskih profesionalaca na području kratkometražnog filma, počinje danas i trajat će to 13. siječnja. ESP se održava pod mentorstvom renomiranih i iskusnih filmskih profesionalaca, među kojima je i cijenjeni rumunjski scenarist i redatelj Razvan Radulescu, koji će održati masterclass i panel diskusiju otvorene za javnost. Na ESP-u sudjeluju i dva hrvatska projekta: kratkometražni animirani film 'The Story of the Lost Boy' za čiju je režiju, scenarij i animaciju zadužena Dea Jagić, te kratkometražni igrani film 'Il fuoco' redatelja i scenarista Edija Mužine.

Projekt kratkometražnog filma 'Ponoćno sivo' redatelja Branka Ištvančića i producentice Irene Škorić jedini je hrvatski projekt odabran za Pitching na europskom koprodukcijskom forumu EURO CONNECTION 2013 koji se održava u okviru Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu (Francuska).

Blank_filmski inkubator i Mreža mladih Hrvatske zajednički su napravili reportažu 'NEUdobAN POLOŽAJ' o diskriminaciji mladih i općenito o položaju mladih na tržištu rada. Reportaža se snimala šest mjeseci diljem Hrvatske, redatelj je Dario Juričan a progovara o svim recentnim problemima s kojima se mladi suočavaju na tržištu rada. Sažetu verziju možete pogledati ovdje.


'Svećenikova djeca', trailer.

Novi dugometražni igrani film redatelja Branka Ištvančića 'Most na kraju svijeta' počeo se snimati ovih dana u okolici Slunja, a snimanje će trajati 6 tjedana. Film nastaje po scenariju književnika Josipa Mlakića u produkciji Artizana filma iz Zagreba. Okosnicu ovog trilera čini potraga policajca Filipa (Aleksandar Bogdanović) za nestalim starcem u selu gdje žive bosanski Hrvati naseljeni u kućama hrvatskih Srba.

Do 20. siječnja 2013. traju prijave na EKRAN, europski program stručnog usavršavanja koji se usredotočuje na proces kreativne predprodukcije, a namijenjen je ključnim kreativnim osobama na filmskom projektu. Detaljnije o programu stručnog usavršavanja EKRAN i uvjetima prijave pogledajte ovdje.

Dokumentarni film 'Iza ogledala' redateljice Jagode Kaloper nastao u produkciji Factuma uvršten je u program Signals Regained, a kratkometražni dokumentarac 'Presuda' Đure Gavrana nastao u produkciji zagrebačke tvrtke PIPSER d.o.o uvršten je u program Spectrum Shorts 42. Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu (23. siječnja - 3. veljače 2013).

Ovog siječnja u Kinoklubu Zagreb održava se ciklus filmova Whita Stillmana, a u siječnju i veljači se četvtrkom održava ciklus filmova Japanskog novog vala. Sve projekcije počinju u 21 h, a ulaz je besplatan.

Sedmi DORF će se održati u ožujku, od 07. do 10.03. u Vinkovcima i poslije u Rijeci. Filmovi se mogu prijaviti na http://filmfestivaldorf.com/hr/kontakt-prijava-filma/

Komentari

Nema komentara.