Fantastični tjedan - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Fantastični tjedan

Fantastični tjedan

Počinje Fantastic Zagreb Film Festival, Motovun priprema Nulti dan, Pula traži mlade filmofile za žiri, a Sarajevo nagrađuje Branka Lustiga.

s.p. 27.06.2012 0 komentara

Fantastični tjedan

Motovun Film Festival ove godine počinje živjeti dan uoči festivala, te za sve goste, prijatelje i posjetitelje priprema Nulti dan. Zagrijavanje za ovogodišnji bogat program počinje u petak 27. srpnja. Iste večeri će MFF na glavnom trgu imati besplatnu projekciju filma koji nikada nije prikazan u Hrvatskoj, a snimljen je upravo u Motovunu, nakon čega slijedi fešta do kasno u noć. Nultog dana sva festivalska infrastruktura radi punom parom: bit će otvoren kamp te organiziran prijevoz autobusima od Zagreba do Motovuna, a bit će otvorena i festivalska trgovina u kojem će se moći kupiti suveniri s prošlogodišnjih festivala, ali i ulaznice za ovogodišnji filmski program.

Fantastic Zagreb Film Festival uz već postojeće programe (Panorama, Orient Express i Ponoćno ludilo) najavljuje i dvije nove programske sekcije: Američke noćne more (American Nightmares) i Vizije (Visions). American nightmares posvećen je novom valu mladih američkih autora i izuzetno vibrantne američke žanrovske indie scene, ali i veteranima kao što su Francis Ford Coppola i William Friedkin. S druge strane Visions je program posvećen avangardnijim, eksperimentalnijim, otkačenijim i bizarnijim dugometražnim naslovima koji najteže pronalaze put do šireg gledateljstva, ali prezentiraju vrlo jake i osebujne autorske glasove koji su često miljenici festivala. U suradnji s HBO-om Festival će i ove godine prikazati cijelu drugu sezonu svjetskog fantasy spektakla 'Igra prijestolja' u sklopu programa Noćni maraton, u subotu i nedjelju (30.6. i 1.7.) u kinu Europa!

Festival igranog filma u Puli poziva sve zainteresirane u dobi od 18 do 29 godina da se do 11. srpnja 2012. prijave u Žiri mladih filmofila ispunjavanjem prijavnice. Članovi Žirija, koji se formira po šesti put u povijesti Festivala, imaju zadatak gledanja svih filmova nacionalnog i(li) međunarodnog natjecateljskog programa, njihovog ocjenjivanja, sudjelovanja u anketama i diskusiji o viđenim ostvarenjima. Zadaci sa sobom nose i pravo da dodjele vlastite neovisne nagrade na samom kraju Festivala. Više informacija pronađite na festivalskim stranicama.

Najavljeno je nadolazeće, drugo izdanje Riječnog kina uz Karlovačko, open-air kina na Foginovom kupalištu u Karlovcu koje se održava od 29. lipnja do 1. srpnja i od 6. do 8. srpnja. Riječno kino uz Karlovačko ove godine otvara finska komedija 'Željezno nebo', a uz kvalitetan filmski i glazbeni program organizatori su i ove godine priredili raznovrsne nagradne akcije u kojima građane pozivaju na različite aktivnosti. Bit će osigurano 1.000 sjedećih mjesta, a u slučaju kiše spreman je i šator. Više informacija potražite na Facebook stranici: http://www.facebook.com/rijecno.kino

Dva hrvatska filma nagrađena su na UnderhillFestu u Podgorici. 'Marijine' Željke Sukove osvojile su glavnu nagradu Maslačak u regionalnoj konkurenciji, dok je 'Blokada' Igora Bezinovića nagrađena Specijalnim priznanjem žirija. UnderhillFest posvećen je prikazivanju i promoviranju dugometražnih dokumentarnih filmova iz manjih kinematografija, kao i nezavisnim filmskim produkcijama, a njegovo treće izdanje održavalo se od 7. do 15. lipnja.


'Marijine', trailer.

Nagrađivani hrvatski redatelj Rajko Grlić jedan je od članova Velikog žirija 47. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma. Festival se održava od 29. lipnja do 7. srpnja 2012., a Kristalni globus za iznimni umjetnički doprinos svjetskoj kinematografiji ove godine pripao je glumici Susan Sarandon koja će u Karlovym Varyma predstaviti svoj novi film 'Jeff Who Lives at Home'.

Odlukom festivalskog žirija film 'Voda - misterij života' nagrađen je u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma s nagradom izvrsnosti na međunarodnom filmskom festivalu u Indoneziji. Film obrađuje problematiku eksploatacije i manipulacije vodom, te ujedno ukazuje da ova 'obična' tekućina ima vrlo neobična svojstva.

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom objavljuje da je dobitnik počasnog Srca Sarajeva 2012. Branko Lustig, 'istaknuti filmski profesionalac koji je na najbolji način pokazao da talent, rad, profesionalnost i posvećenost ruše sve zemljopisne i nacionalne barijere'. Počasna nagrada Srce Sarajeva dodjeljuje se pojedincima u znak priznanja za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti.

Završilo je snimanje igranog filma 'Bila je tako lijepa' Irene Škorić. Kratkometražni igrani film snimao se na lokacijama Rijeke i Zagreba. Radnja je smještena u šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća, te u današnje vrijeme. Glavne uloge igraju Boris Pavlenić, Jelena Perčin, Lukrecija Brešković i Hrvoje Klobučar.

Komentari

Nema komentara.