Juriš na filmove! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Juriš na filmove!

Juriš na filmove!

Bliži se Zagreb Film Festival, počinje ciklus njemačkog filma, a raspisani su i natječaji DORF-a i Revije hrvatskog filma i videa.

s.p. 11.10.2011 0 komentara

Juriš na filmove!

Zagreb Film Festival u suradnji s pulskom galerijom Makina svim je ljubiteljima filma i fotografije pripremio izložbu fotografa Nicka Walla. Nick Wall je međunarodno priznati umjetnik koji uglavnom radi u i oko filmske i televizijske industrije. Među njegovim su radovima i fotografije iz filmova 'Sexy Beast' Jonathana Glazersa i 'Vojvotkinja' Saula Dibba. Izložba će biti otvorena 10. listopada u kinu Europa, a bit će dostupna posjetiteljima sve do kraja mjeseca. 

Započinje ciklus suvremenog njemačkog filma. Filmovi će se prikazivati svakih 14 dana, srijedom u 18 sati, u Goethe-Institutu Kroatien, ulica grada Vukovara 64, Zagreb. Filmovi se prikazuju u originalu s engleskim ili njemačkim titlovima, a ulaz je slobodan! U srijedu, 12. listopada u 18 sati, ciklus otvara omnibus 'Njemačka 09 - trinaest kratkih priča o stanju nacije'. U tom filmu 13 renomiranih redatelja njemačkoga filma udružilo se i realiziralo jedinstven filmski projekt.

Dugometražni igrani film 'Neka ostane među nama' Rajka Grlića proglašen je najboljim filmom međunarodne konkurencije na 18. filmskom festivalu Raindance koji je 9. listopada završio u Londonu. Nagradu za najbolji film iz međunarodne konkurencije dodijelio je magazin zajednice ljubitelja lomografije i analogne fotografije Lomography. Raindance Film Festival posvećen je nezavisnim i inovativnim filmovima.


'Neka ostane među nama', trailer.

Raspisan je natječaj za 6. Festival dokumentarnog rock filma DORF '12 koji će se održati u ožujku 2012. u Vinkovcima i Rijeci. Organizatori pozivaju autore i producente dokumentarnih glazbenih filmova da ih prijave na natječaj i tako sudjeluju na ovom jedinstvenom festivalu. Prijavnicu je moguće preuzeti na službenoj web-stranici – www.dorf-vk.com. Natječaj je otvoren do 31.12.2011.

Produžen je rok prijave na 43. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, i to do 17. listopada 2011. Zainteresirani trebaju ispuniti online prijavu koja se nalazi na web stranici Hrvatskog filmskog saveza, a nakon prijave, prijavnicu trebaju zajedno s radovima poslati na adresu: HRVATSKI FILMSKI SAVEZ (za 43. reviju), Tuškanac 1, 10000 Zagreb. 43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva održava se 25. do 27. studenog u Puli.

Od nedjelje, 2. listopada na zagrebačkim lokacijama traje snimanje hrvatskog dijela međunarodnog omnibusa radnog naslova 'Hives' ('Košnice'). Redatelj hrvatske priče je Igor Šeregi, student filmske režije na ADU. U glavnoj ulozi je Ozren Grabarić, a u sporednim ulogama pojavljuju se Bojan Navojec, Ksenija Marinković, Robert Ugrina, Linda Begonja, Hrvoje Klobučar, Milivoj Beader i Ana Maras. Junak priče je Matija, prosječni hrvatski mladić koji je ostaje bez posla te svoju situaciju odlučuje zatajiti vlastitoj obitelji, sve dok stvari ne postanu nepodnošljive.


'Selo bez žena', trailer.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Bir Duino koji se od 28. rujna do 1. listopada 2011. održavao u Biškeku (Kirgistan) dodijelio je nagradu za najboljeg redatelja Srđanu Šarencu za dugometražni dokumentarni film 'Selo bez žena'. Žiri je nagradu dodijelio sarajevskom redatelju jer je u filmu 'vještom režijom i uz veliku dozu humora majstorski prikazao odnos Srba samaca koji žele oženiti ‘neprijateljske’ Albanke'.

Koprodukcijski igrani film 'Neprijatelj' redatelja Dejana Zečevića (2011.) uvršten je u dugometražnu konkurenciju 33. festivala mediteranskog filma u Montpellieru (Francuska), a eksperimentalni filmovi 'Transformance' (2010.) redateljice Nine Kurtele i 'INSiDE OUT' (2011.) redateljice Liliane Resnick uvršteni su među 47 filmova nenatjecateljskog programa Panorama. Festival u Montpellieru (Cinemed) održat će se od 21. do 29. listopada 2011. godine.

Animirani film 'Ješka' ('The Lure') redatelja Dinka Kumanovića osvojio je nagradu za Najbolji animirani film snimljen na Balkanu na 2. međunarodnom festivalu animiranog filma Golden Kuker koji se održavao u Sofiji (Bugarska) od 28. rujna do 2. listopada 2011. godine. Film se natjecao u kratkometražnoj konkurenciji festivala. Film 'Ješka' nastao je u produkciji Ustanove Zagreb film i ATER-a, priča je o moru, čovjeku i ribi, čudima i ljudskoj slabosti. Dinko Kumanović zagrebački je ilustrator, animator i crtač stripova. Autor je animiranog filma 'Lajavac' (1999.), nekoliko TV-reklama i glazbenih spotova.

Komentari

Nema komentara.