Pobjednici, studenti i velikani - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pobjednici, studenti i velikani

Pobjednici, studenti i velikani

25 FPS proglasio pobjednike, Krelja predstavlja Slavenku Drakulić, Split školuje studente, a odaje se i počast Ivi Škrabalu.

s.p. 26.09.2011 0 komentara

Pobjednici, studenti i velikani

Proglašeni su pobjednici 7. 25 FPS-a - Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa. Grand prix dodijeljen je francuskom filmu 'Manjak dokaza' korejske autorice Hayoun Kwon, njemačkom filmu 'Vanjski svijet' Davida ORilleya, a posebno priznanje japanskom filmu 'Svjetlo' autora Takashija Makine i Takashija Ishide. Grand prix je dodijeljen i filmu 'Svjetlo' koji je dobio i Posebnu nagradu žirija kritike. Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS, ujedno i organizator festivala, Nagradu Fujifilm dodijelila je autorici američkog filma 'Odrazi', Tsen-Chu Tsu, a nagradu publike osvojio je shizofreni portret modernog online života u filmu 'Vanjski svijet' autora Davida ORilleya.

Četrdesetak redatelja i stručnjaka za autorsko pravo iz 22 europske zemlje, među kojima i predsjednik Udruženja europskih filmskih redatelja - FERA, okupili su se u Opatiji na godišnjoj skupštini Udruženja europskih filmskih redatelja. Glavne su teme bile problemi zaštite i ostvarivanja autorskih prava, promicanje europske kinematografije na Starom kontinentu i u svijetu, pitanja vezana za online distribuciju europskog filma te sudjelovanje redatelja u produkciji vlastitih filmova. Upravo je suradnja dviju ključnih struka, redateljske i producentske, jedan od razloga što je Hrvatska u FERA-inoj opatijskoj Rezoluciji navedena kao primjer europskim zemljama po pitanjima uređivanja odnosa producenata i redatelja, politike i filmske industrije.

Od 17. do 21. listopada u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a u sklopu Zagreb Film Festivala, održat će se scenaristička radionica Palunko, mjesto za sve koji žele naučiti kako se pišu filmski scenariji. Dvanaest polaznika odabranih putem javnog natječaja u pet će dana radionice kroz praktični rad, uz mentore Dalibora Matanića, Zvonimira Jurića i Tomislava Zajeca, svoje ideje razraditi u filmske scenarije, a najbolji će od njih biti i snimljen u produkciji Hrvatskog filmskog saveza te premijerno prikazan na Zagreb Film Festivalu 2012. godine. Sudjelovanje u radionice otvoreno je svima koji imaju ideju za kratki igrani film. Sve što je potrebno jest sročiti tu ideju u jednu sms poruku, ne dužu od 160 znakova i poslati ju na broj 0989212756 do 2. listopada 2011. S istoga broja moguće je poslati neograničen broj poruka.

Slavenka Drakulić
Slavenka Drakulić

U ponedjeljak, 03. listopada, u zagrebačkom kinu Europa održat će se premijera dokumentarnog filma 'Slavenka ili o boli', najnovijeg ostvarenja doajena hrvatske dokumentaristike Petra Krelje u produkciji Hrvatskog filmskog saveza. Radi se o svojevrsnom filmskom portretu Slavenke Drakulić, poznate polemičarke, esejistice i spisateljice kojoj je u 27. godini života dijagnosticirano otkazivanje bubrega. Temeljen na crticama iz njenog života, film progovara o potresnoj i teškoj, ali odvažnoj borbi protiv opake bolesti unatoč kojoj je Slavenka Drakulić, rijetko viđenom upornošću i izdržljivošću, bila maksimalno aktivna i kao publicistica i esejistica.

Na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu pokrenut je novi dvogodišnji diplomski (MA) sveučilišni studij koji započinje sa nastavom u akademskoj godini 2011./2012. Upisi započinju 27. rujna 2011. a održavaju se svaku drugu godinu. Diplomski studij 'Film, medijska umjetnost i animacija' povezuje medijsko likovno umjetničko izražavanje s autorstvom na području filma i elektroničkih umjetnosti, a polaznici tijekom studija stječu kreativno umjetničko i izvedbeno praktično znanje o vizualno narativnim produkcijama u filmu i videu, te praktično i kreativno umjetničko znanje o eksperimentalnom filmu i videu. Studij je moguće nastaviti na umjetničkim doktorskim studijima (iz filma, videa, animacije i medijskih umjetnosti) ili na znanstvenim doktorskim studijima iz filma i medija u EU, SAD, Kanadi i Australiji. Više informacija na www.umas.hr

Hrvatski audiovizualni centar, Akademija dramske umjetnosti, Hrvatski filmski savez i Hrvatska kinoteka pozivaju Vas da se zajedno s obitelji Škrabalo oprostite od dragog kolege i prijatelja Ive Škrabala, na komemoraciji koja će se održati u srijedu, 28. rujna 2011. s početkom u 17.00 sati, u zagrebačkom kinu Tuškanac na adresi Tuškanac 1.

Komentari

Nema komentara.