Zatvoren 7. Libertas - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zatvoren 7. Libertas

Zatvoren 7. Libertas

Sedmi LFF zatvoren je dodjelom nagrade publike filmu 'La Pivellina', a počasnu Master nagradu dobio je legendarni Bela Tarr.

s.p. 18.04.2011 0 komentara

Zatvoren 7. Libertas

Dodjelom Master nagrade mađarskom autoru Beli Tarru završen je 7. Libertas Film Festival. Festival su zatvorili direktorica Mirjana Mia Pećina te umjetnički direktor Stjepan Hundić. Publika je kao najbolji film nagradila austrijsko-talijanski film 'La Pivellina', prvi igrani film redateljskog dvojca Tizze Covi i Rainera Frimmela koji je ujedno i austrijski kandidat za Oscara.

Voditelji animacijske radionice, Jasminka Bijelić Ljubić iz škole animacije iz Čakovca te uspješni američki animator Kelly Loosli (koji danas i sutra gostuje u Tuškancu!) predstavili su rezultate šestodnevne radionice – dva kratka animirana filma koja su realizirali dubrovački srednjoškolci, polaznici radionice. 'Prije posjeta festivalu nisam znao puno o Hrvatskoj: znao sam za dalmatinsko primorje, za hrvatske košarkaše, za kravatu te za Zagrebačku školu animacije. Izazivam naše mlade polaznike radionice da zavladaju svjetskom animacijom, da osmisle novi stil, novi pokret, neku novu školu', izjavio je Kelly Loosli.


'La Pivellina', trailer.

Scenaristička radionica održana je u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom te pod vodstvom uspješne redateljice i scenaristice Jasmile Žbanić i koordinatorice Jasne Žmak. U ovoj petodnevnoj radionici sudjelovalo je pet autora iz Rumunjske i Hrvatske koji su radili na pričama s temom Dubrovnika. Pobjednički scenarij slijedeće će godine biti realiziran u sklopu radionice kratkog igranog filma na Libertas Film Festivalu. Žiri (redateljica Jasmila Žbanić, direktor kratkog programa LFF-a Vanja Vascarac, koordinatorica projekta Palunko Jasna Žmak) je kao najbolji scenarij odabrao 'Spaghetteria Mea Culpa' autorice Andree Dobre iz Rumunjske 'zbog pažljivo istkane priče koja pokazuje drugu stranu turizma na topao i jednostavan način, pun humora i ironije', izjavila je Jasna Žmak.

Uvaženi portugalski filmski kritičar João Antunes na dodjeli je najavio ovogodišnjeg dobitnika Master nagrade. 'Bela Tarr je jedan od najoriginalnijih redatelja u svijetu; već godinama on inspirira redatelje, filmske kritičare i medije diljem svijeta. U posljednjih trideset godina neizmjerno je puno uložio u jezik umjetnosti u svijetu nezavisnog filma. Za svoj posljednji film 'Torinski konj' primio je nekoliko nagrada, među ostalima Srebrnog medvjeda i FIPRESCI nagradu u Berlinu. Večeras ćete svi vi imati jedinstvenu priliku pogledati njegov prvi film, posvjedočit ćete početku jednog iznimnog puta koji je nedavno završio', najavio je Antunes.

'Puno vam hvala na ovoj nagradi. Na njoj piše Libertas – ta riječ označava slobodu. Nemojte nikada zaboraviti, filmovi moraju biti slobodni. Isto kao što i ljudi moraju biti slobodni. Film nije dio show biznisa, film je dio sedme umjetnosti', izjavio je dobitnik Master nagrade Bela Tarr. Projekcijom njegova prvog dugometražnog filma 'Obiteljsko gnijezdo' službeno je završio 7. Libertas Film Festival.

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.