Tužni dani za hrvatski film - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Tužni dani za hrvatski film

Tužni dani za hrvatski film

Preminuo je popularni komičar Predrag Vušović, samo dan nakon smrti uglednog redatelja Miroslava Mikuljana.

s.p. 17.02.2011 0 komentara

Tužni dani za hrvatski film

Kazalište Gavella objavilo je da je danas ujutro od posljedica moždanog udara preminuo hrvatski glumac Predrag Vušović. 51-godišnji glumac je moždani udar imao u nedjelju, te je hitno smješten u zagrebačku Kliničku bolnicu Sestara Milosrdnica. Liječnici su ga odmah operirali, no poznati je glumac ostao u komi iz koje se nije uspio probuditi.

Glumačku karijeru Vušović je počeo u rodnom Dubrovniku, u kazalištu Mali Marin Držić 1970. ulogom Toma Sawyera. Nakon školovanja na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, vratio se u Dubrovnik i kazalište Marin Držić, a 1996. prešao je u zagrebačko kazalište Gavella.

Filmska publika pamtit će ga po komičnim ulogama u Brešanovim filmovima 'Kako je počeo rat na mom otoku', 'Maršal' i 'Nije kraj', a nedavno je glumio i u komediji '72 dana'. Od dramskih uloga treba spomenuti one u filmovima 'Nebo, sateliti', 'Metastaze' i 'Duh u močvari', a posljednji nastup bio je u filmu 'Bella Biondina'. Glumio je i u popularnim TV serijama 'Odmori se, zaslužio si' i 'Bitange i princeze'.


Predrag Vušović u filmu 'Maršal'.

U Zagrebu je u 68. godini, nakon duge i teške bolesti, umro i dokumentarist, redatelj i dugogodišnji urednik Dokumentarnog programa HTV-a Miroslav Mikuljan.  Rođen je 1943. u Raščanima kod Križevaca, filmsku i TV montažu diplomirao je na ADU u Zagrebu. Umjetničku karijeru započeo je 1962. u Kino klubu Zagreb, gdje je snimio veliki broj amaterskih filmova, s kojima je osvojio mnogobrojne domaće i međunarodne nagrade.

Od 1970. do 1990. režirao je mnogo TV portreta, reportaža, emisija, dokumentarnih filmova i serijala, dječjih filmova ('Zanirci dolaze', 'Nemojte me zvati Robi'), TV drama ('Doktorova noć', 'Obiteljski album'), kratkih igranih filmova ('Ponedjeljak', 'Nije daleko') te dva dugometražna igrana filma ('Hoću živjeti', 'Crveni i crni').

1989. postao je urednik u Dokumentarnom programu HTV-a, a potom i urednik tog programa, na čijem je čelu bio sedam godina. S HTV-a je otišao 2002. te se ponovno okrenuo režiji autorskih dokumentarnaca ('Čuvari mrtvih sela', 'Sam', 'Plava plaža 2'). Njegov film 'Ljudi s mliječnog puta' dobio je nagradu Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarac u 2010. godini te osvojio nagradu publike na prošlogodišnjem Zagreb Doxu na kojem je ove godine trebao predstaviti novi filmPosljednji ispraćaj Miroslava Mikuljana bit će u ponedjeljak, 21. veljače, u 13.50 na krematoriju na zagrebačkom Mirogoju.


'Sutkinja', r: Miroslav Mikuljan, početak.

Komentari

Nema komentara.