Vrući, mladi canneski talenti - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Vrući, mladi canneski talenti

Vrući, mladi canneski talenti

Neki mladi, 'zeleni' glumci i redatelji slijedećih bi se godina mogli vraćati u Cannes kao velike zvijezde. Tko su oni?

20.05.2004 0 komentara

Vrući, mladi canneski talenti

Festivalska konkurencija je i ove godine po prvi put ugostila nekoliko mladih redatelja. Oni su na crvenom tepihu uspjeli pronaći svoje mjesto uz česte canneske posjetitelje kao što su Michael Moore, Emir Kusturica, braća Coen i Olivier Assayas. Kakva će biti konačnica trke 'veterana' i 'mladaca' za Zlatnom palmom - vidjet ćemo u subotu. Ipak, teško je ignorirati činjenicu da su neka mlada lica jednostavno iskočila među svojim kolegama i da je na njihova (nejaka) pleća već zasjelo teško breme slave.

Već prvoga dana festivala blicevi su škljocali, a mikrofoni se tukli kako bi bili što bliže 25-godišnjem Meksikancu Gaelu Garcii Bernalu. On je u Cannes došao kao transvestit. Lako bi mogli pomisliti kako je jadan dečko jadan zalutao s porno festivala Hot d'Or koji se održava u Cannesu paralelno s filmskim festivalom - no to nije bio slučaj. Bernal je glavna zvijezda Almodovarovog 'Bad Educationa' (naslovna fotografija) kojim je otvoren onaj pravi Cannski festival i u kojem glumi nekoliko uloga.

Alberto Granado, Cheov prijatelj i Gael Garcia u Cannesu

Kako bi bio što uvjerljiviji kao transvestit, Bernal je morao usvojiti španjolski naglasak (ono šuštavo 's'), naučio je plesati flamenco i tri mjeseca se gegao na visokim petama. Glumac se šalio kao je vrlo teško stajati u visokim petama i glumiti nešto ozbiljno. Ah, teško je i sponzorušama, a kako neće biti i njemu… Bilo kako bilo, u filmu izgleda prekrasno - velike oči, puna usta i plava perika.

Nije prošlo niti tjedan dana, a Gael Garcia je opet stajao na poznatom tepihu. Ovaj put kao Che Guevara, kojeg je glumio u 'Motorcycle Diaries' Brazilca Waltera Sallesa. Za tu je ulogu čitao iste knjige kao i mladi Che, a morao je i naučiti upravljati motociklom iz 1939. godine. Gael je dosada najzapaženije uloge ostvario u 'I tvoju mamu također' i u 'Pasjoj ljubavi', a nakon dvostrukog debija u Cannesu sigurno će glumiti u još mnogima.

'The Edukators', Danijel je prvi slijeva

Latinsko porijeklo ima i druga mlada muška zvijezda - Daniel Brühl, glavni glumac filma 'The edukators' redatelja Hansa Weingartnera. Danielovo puno ime glasi Daniel Cesar Martin Brühl Gonzales Domingo, a on je sim redatelja Hannoa Brühla. Svijet filma ga je zapazio prošle godine, u simpatičnoj drami 'Good Bye Lenin' koja je u Berlinu proglašena najboljim europskim filmom.

Čini se da su Danielu drage uloge mladih odmetnika od vladajućeg društva - u 'Leninu' se bunio protiv komunista, a u 'The Edukators' protiv kapitalista. U Weingartnerovom filmu osim njega glume Julia Jentsch i Stipe Erceg, a svo troje su u užoj konkurenciji za najbolju glumačku izvedbu na festivalu.

Agnes Jaoui glumi u svom filmu 'Look At Me'

Agnes Jaoui, glumica i redateljica, istakla se među muškim kolegama kao jedno od vrlo obećavajućih imena u Cannesu. Dosada je glumila u petnaestak filmova, a 'Look at Me' je njen drugi redateljski uradak i izrazito uspješan, sudeći po reakcijama. S obzirom da je napisala scenarij, režirala i glumila u filmu, Agnes može u nekoliko kategorija konkurirati za nagradu. Projekcija njezinog filma imala je i političke konotacije jer je cijela ekipa filma nosila naljepnice s natpisom 'Solidarnost s nezaposlenima' kojima su podupirali prosvjede nezaposlenih glumaca o kojima smo pisali.

Svi mladi glumci i redatelji donijeli su u Cannes 'svježu krv' što su organizatori i otvoreno priželjkivali. Prošlogodišnje festivalsko izdanje svi su ocijenili kao pomalo dosadnjikavo, ali zato ove godine ne manjka zanimljivosti. Prosvjednici, zvijezde, politika i debitanti se svi trpaju u isti koš. Tko će isplivati - mlade snage ili iskusne 'krupne ribe' - saznati ćemo za dva dana.

Komentari

Nema komentara.