Otpočelo filmsko slavlje u Cannesu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Otpočelo filmsko slavlje u Cannesu

Otpočelo filmsko slavlje u Cannesu

Azurna obala od jučer je središte filmskog svijeta. Filmaši, zvijezde, paparazzi i brojni jet-seteri 11 dana uživati će u sedmoj umjetnosti, viđati i biti viđeni.

13.05.2004 0 komentara

Otpočelo filmsko slavlje u Cannesu

Čuvenim crvenim sagom jučer je prvi prošetao španjolski redatelj Pedro Almodovar. Projekcijom njegovog mračnog filma 'Bad education' jučer je službeno započeo 57 po redu Canneski filmski festival. Festivalska atmosfera je bila pomalo komorna neposredno nakon projekcije provokativnog filma o pedofiliji i zlostavljanju dječaka u katoličkim školama crkvama, ali takvo raspoloženje nije dugo potrajalo.

Francuski umjetnici i radnici u show-biznisu jučer su ponovo prosvjedovali protiv smanjivanja socijalnih naknada za nezaposlene. Očito je da će se tijekom festivala oni često spominjati jer su već bili 'oteli' neke kopije filmova koji će se prikazivati u Cannesu (o čemu smo pisali), a jučer su 'okupirali' i crveni sag. Prije projekcije filma popeli su se na stepenice pred Festivalskom palačom, gdje se održavaju sve važnije festivalske ceremonije pa tako i jučerašnja ceremonija otvaranja. Tamo su ih dočekali predsjednik festivala Gilles Jacob, umjetnički direktor Thierry Fremaux i operativna direktorica Veronique Cayla.

Tarantino stiže na otvaranje festivala s 'prijateljicom' Sofiom Coppolom

Taktičkim potezom organizatori su se tako osigurali od nenajavljenih incidenata, udovoljili prosvjednicima, a sebi donijeli malo pozitivnog publiciteta. Ipak, tijekom i nakon projekcije 'Bad Educationa' prosvjednici su postajali sve glasniji i neugodniji pa je na kraju morala intervenirati i policija. Neki od njih zalijetali su se na crveni tepih i pokušavali prodrijeti u palaču, ali osiguranje je bilo dovoljno snažno da ih spriječi u tome.

Unutar palače održavao se šou druge vrste i to u čast ovogodišnjeg predsjednika festivalskog žirija, redatelja Quentina Tarantina. Na velikom ekranu prikazani su isječci iz njegovih filmova 'Reservoir Dogs', 'Jackie Brown' i 'Paklenog šunda' koji je 1994. osvojio Zlatnu palmu. Nakon toga, vrlo je gordo domarširao na pozornicu i zaderao se: 'Cinema, mon amour', a nakon toga svečano izdeklarirao: 'Velika mi je čast što sam predsjednik ovog veličanstvenog festivala!' Tarantinu su ili lakše droge ili malo teži ego-trip očigledno pobrkali neke lončiće jer je on ipak predsjednik žirija, a ne predsjednik festivala.

Kad je na njega došao red, Pedro Almodovar izjavio je kako posvećuje ovu večer žrtvama terorističkih napada u Madridu. Njegov novi film publika je jako dobro prihvatila, što nije bio i slučaj s kino-distributerima i crkvenim vlastima - kao što smo pisali. 'Bad Education' je prvi španjolski film kojim je otvoren Canneski festival i redatelj je izjavio kako je toliko ponosan na to da mu čak ni ne smeta što mu film nije uvršten u službenu konkurenciju. Ove godine konkurencija odiše mainstream filmovima poput 'Shreka 2', 'Ladykillersa', 'The Life And Death Of Peter Sellers' i 'Fahrenheita 9/11', a o ostalim filmovima koji će biti prikazani tijekom slijedećeg dana možete više saznati ovdje.

Robbie Williams - pod svaku cijenu superstar

U Cannesu jednaku važnost kao i filmske projekcije imaju i gala zabave na kojima čak i paparazzi moraju nositi smokinge. Zvijezde posebno vole Cannes zbog njegovog glamoura i zbog toga što ih uglađeni Francuzi tretiraju kao kap vode na dlanu. Ove godine najiščekivaniji je Brad Pitt koji će promovirati 'Troju'. Zasada se ne zna da li će na premijeru ponijeti mač i sandale ili možda suknjicu. Angelina Jolie, Tom Hanks, Sean Penn, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Will Smith i Uma Thurman također se nalaze na takozvanoj 'A-listi' gostiju. Osim filmskih, Cannes će posjetiti i pjevačke zvijezde - Alanis Morissette, Sheryl Crow, Natalie Cole i novovjenčani par Elvis Costello i Diana Kral. Svi oni nastupiti će na velikom koncertu povodom zatvaranja festivala, 23. svibnja, kada će se održati i svečana projekcija biografskog filma o životu glazbenika Colea Portera 'De-Lovely'.

Jednu od sporednih uloga u 'De-Lovelyu' ima i Robbie Williams koji je za Sky izjavio da dolazi u Cannes kako bi postao filmska zvijezda. On se pjevanjem nije uspio proslaviti u Americi pa je sada odlučio pokušati do slave doći na ovaj način. Možda bi mogao i uspjeti jer, kako tvrde neki producenti, Robbie ima glumačkog talenta.

Svjetlucave i zamamne zabave u Cannesu nastavit će se i slijedećih dana, filmske vrpce će se vrtjeti, crvenim sagom proći će još mnogi, a mi ćemo se truditi da vas redovno izvještavamo o najbitnijim događajima najbitnijeg festivala na svijetu.

Komentari

Nema komentara.