Prosvjednici blokirali isporuku filmova za Cannes - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Prosvjednici blokirali isporuku filmova za Cannes

Prosvjednici blokirali isporuku filmova za Cannes

Oko stotinu francuskih glumaca, tehničara, glazbenika i drugih zabavljača nakaratko je okupiralo kopije filmova koji će se prikazati na festivalu u Cannesu.

10.05.2004 0 komentara

Prosvjednici blokirali isporuku filmova za Cannes

Francuski umjetnici time su protestirali protiv smanjivanja socijalnih naknada za nezaposlene radnike u show-biznisu, objavio je Reuters. U petak navečer veća skupina prosvjednika zauzela je skladište Garges-les-Gonesse u pariškom predgrađu, gdje su se kopije filmova prebacivale iz hangara u kamione.

Prosvjednici su zauzeli ulazna vrata u skladište i počeli istovarivati filmove, koji su već bili ukrcani u kamione. Tek u ranim jutarnjim satima policija ih je uspjela rastjerati, ali su okupljeni najavili nove prosvjede tijekom festivala u Cannesu koji započinje u srijedu.

Nezaposleni zabavljači revoltirani su višemjesečnim neuspješnim pregovorima koje su vodili s francuskom vladom. Na Canneskom festivalu, koji okuplja brojne novinare, vide idealnu priliku da upozore javnost na svoj problem. Prošlo ljeto slični prosvjedi i veliki štrajk umjetnika doveli su do otkazivanja slavnog kazališnog festivala u Avignonu, ali i mnogih drugih manjih događanja.

Teško da će se festival u Cannesu zadesiti slična sudbina, ali organizatori ipak moraju biti spremni na prosvjede i manje nerede koji se vjerojatno neće vidjeti mnogim sudionicima. Za razliku od mnogih festivala, Cannes ne ovisi o privremenoj radnoj snazi, nego ima svoje stalne zaposlenike. Zato se organizatori ne moraju bojati da će ostati bez osoblja tijekom 11 dana trajanja festivala, ali uvijek postoji mogućnost kolektivnog štrajka - što u najmanju ruku ne bi bilo zgodno. Jer, tko bi onda zvijezdama nosio koktele i pridržavao kapute?!

Umjetnici i radnici koji ovih dana prosvjeduju po Francuskoj ljuti su zbog reforme u fondu za nezaposlene koja umanjuje njihove naknade za vrijeme između dva posla. Fond ima manjak od jedne milijarde dolara pa je agencija koja njime upravlja bila prisiljena smanjiti naknade. Vlada je odgodila stupanje novog modela na snagu do slijedeće godine, kako bi ublažila posljedice, ali ni to nije bilo dovoljno da bi se spriječili nemiri.

Festival u Cannesu započinje u srijedu projekcijom filma Pedra Almodovara 'Bad Education'.

Komentari

Nema komentara.