Osvježenje u Cannesu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Osvježenje u Cannesu

Osvježenje u Cannesu

Najzvučniji filmski festival za tjedan dana rasprostrijeti će svoje crvene sagove, ugostiti svjetsku filmašku elitu i ponuditi nam svašta novog.

05.05.2004 0 komentara

Osvježenje u Cannesu

Gradić na francuskoj Azurnoj obali i ove će godine biti ispunjen turistima i novinarima, zvjezdanim licima koja defiliraju pred fotografima i filmskim biznismenima koji će krojiti komercijalne sudbine prikazanih filmova. Sve to skupa i nije neka velika novost.

Glavna canneska atrakcija ove godine su, vjerovali ili ne, neafirmirani autori čiji su se filmovi probili do prestižne kompetitivne kategorije. Uvrštavanje u konkurenciju većeg broja novih imena podjednako je iznenađujuće kao i odabir nekoliko filmova ne-igranog karaktera.

Kada je 21. travnja objavljen kompletan popis filmova koji će se ove godine prikazati u Cannesu, sami organizatori istakli su kako se nadaju da će taj odabir filmova uspjeti revitalizirati festival. Kritičari, novinari pa i sami organizatori složili su se da prošlogodišnje, 56. izdanje festivala nije bilo osobito kvalitetno i reprezetantivno.

18 filmova ušlo je u konkurenciju za Zlatnu palmu, o čemu smo već i pisali. Proteklih godina njihov broj je bio nešto veći, obično se godišnje natjecalo između 20 i 23 filma. Gledajući listu odabranih, svakako se brojnošću ističu autori iz Azije, koji čine trećinu konkurencije.

Simpatično zeleno čudovište Shrek parkirati će svoje magare u Cannesu

Zanimljivost su i animirani filmovi koji su uvršteni u konkurenciju prvi put nakon pedesetak godina. To su 'Shrek 2' i 'Ghost in the Shell 2: Innocence' redatelja Mamoru Oshiija kojemu smo već posvetili jedan članak. Dokumentarni film se također ugurao u borbu za Palmu, autor je Michael Moore, a film 'Fahrenheit 9/11'. Nakon 11 godina natječe se i jedan njemački film, a ta čast je pripala Hans Weingartneru i njegovom filmu 'Die Fetten Jahre Sind Vorbei' o međugeneracijskim razlikama.

Domaći, francuski film ima tri predstavnika - 'Clean' u režiji canneskog veterana Oliviera Assayasa, te 'Comme une image' Agnes Jaoui i 'Exiles' Tonya Gatlifa kojima je ovo prvo gostovanje na festivalu. Među debitante ubrajaju se i Argentinka Lucrecia Martel s 'La Nina Santa' i Talijan Paolo Sorrentino s 'Le Conzeguenze dell'Amore'.

Umjetnički direktor festivala Thierry Fremaux najavljujući festival naglasio je 'dotok svježe umjetničke krvi' za koji je zaslužno 12 redatelja koji su ušli u konkurenciju, a nikada se prije nisu natjecali na Cannesu. 'Konkurencija sadrži otkrića, kao i poznata lica,' zaključio je Fremaux.

Emir Kusturica ponosi se sa čak dvije Zlatne palme

Među poznatima se svakako izdvaja redatelj Emir Kusturica sa svojom balkanskom komedijom 'Život je čudo'. Među favoritima su i Wong Kar-Wai s dugoočekivanim filmom '2046' (više-klik), Walter Salles sa 'The Motorcycle Diaries' te Stephen Hopkins s biografskim 'The Life and Death of Peter Sellers'.

Braća Coen su također poznata lica u Cannesu, a uvrštavanje njihovog filma 'The Ladykillers' u natjecateljsku kategoriju iznenadilo je mnoge koji taj remake smatraju očitim primjerom velike studijske komedije. 'The Ladykillers' će u Cannes po prvi put dovesti Toma Hanksa i time mu omogućiti da pokuša ugrabiti još jednu nagradu za svoju glumu (nazovimo to tako).

O pobjedniku će odlučivati međunarodni žiri kojim presjedava Quentin Tarantino, a njegovi članovi su redatelji Jerry Schatzberg i Hark Tsui, pisac Edwidge Danticat, glumice Emmanuelle Beart, Tilda Swinton, Kathleen Turner i njihov kolega Benoit Poelvoorde te filmski kritičar Peter Von Bagh.

Kategorija Un Certain Regard ugostiti će redatelje iz čak 19 zemalja, među kojima i filmove iz Kazahstana ('Schizo', Gulshat Omarova), Mađarske ('Kontroll', Antal Nimrod), Irana ('10 on Ten', Abbas Kiarostami) i Egipta ('La Rage de couer', Youssef Chahine). Kao jedan od favorita izdvajaju se film Shone Auerbach 'Dear Frankie' za koji je već Miramax otkupio prava na prikazivanje u SAD-u te film Nielsa Muellera 'The Assassination of Richard Nixon' u kojem ponovo zajedno glume Sean Penn i Naomi Watts.

Penn i Watts, ali u '21 gramu'

Directors Fortnight kategorijom ove godine dominiraju američki i francuski filmovi koji čine gotovo polovicu od uvrštenih 20 filmova. Čak tri filma iz ove kategorije prikazana su i na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu - 'Mean Creek' Jacoba Aarona Estesa, fantastični 'Tarnation' Jonathana Caouettea i depresivni 'The Woodsman' Nicole Kassell. Četvrti američki film koji će biti prikazan je 'The Heart Is Deceitful...Above All Things' mlade redateljice Asie Argento u kojem osim nje glume i Peter Fonda, Winona Ryder, Marilyn Manson i Michael Pitt. Među francuskim filmovima izdvaja se psihološki triler Thomasa Vincenta 'Je suis un assassin' za kojeg se očekuje da će postati kino hit.

U Cannesu će se premijerno prikazati nekoliko filmova koji će posve sigurno puniti kino dvorane - 'Troja' Wolfganga Petersena, 'Bad Education' Pedra Almodovara čijim će prikazivanjem 12. svibnja i otpočeti festival, te mjuzikl Irwina Winklera 'De-lovely' kojim će biti prikazan zadnjeg dana festivala. Svi ovi filmovi, kao i 'Kill Bill Vol.2', Godardova 'Our Music', 'Bad Santa' i 'Zora mrtvaca' nalaze se van konkurencije. Njihov odabir nagovješćuje da i u Europi ljetna sezona postaje sve važnije doba za velike filmske premijere, što je dosada bilo specifično samo za Ameriku.

Buster Keaton u 'Generalu'

Od ove godine u Cannesu će postojati i kategorija Classic Cinema, posvećena, naravno, klasičnom filmu. Njeno prvo izdanje ugostiti će filmove Michelangela Antonionija - triler 'Blow-up' iz 1966. i njegov najnoviji kratki film 'The Gaze of Michelangelo'. Ovaj vitalni 91-godišnji redatelj biti će počasni gost festivala. Ostali filmovi u Classic Cinema biti će 'The Loneliness of the Long Distance Runner' Tonya Richardsona, 'Before the Revolution' Bernarda Bertoluccija i 'The Big Red One' Sama Fullera. Posebno mjesto imati će digitalno obraćen nijemi film Bustera Keatona 'The General' iz 1927. godine.

Ostali noviteti festivala su sastanak ministara kulture iz nedavno proširene Europske Unije te okrugli stol o piratstvu i borbi protiv njega kojemu će prisustvovati šefovi studija iz Hollywooda i Bollywooda.

Što se holivudskih zvijezda tiče, organizatori namjeravaju ugostiti Brada Pitta, Charlize Theron, Eddiea Murphya, Mikea Myersa, Cameron Diaz, Penelope Cruz, Seana Penna, Naomi Watts, Nicka Noltea, Kevina Klinea, Umu Thurman i Emily Watson. Što se filmskog.net tiče - mi ćemo se tijekom festivala ipak malo više baviti filmovima.

Komentari

Nema komentara.