Sljedbenici Harryja Pottera - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Sljedbenici Harryja Pottera

Sljedbenici Harryja Pottera

Harry Potter još zadržava svoju čaroliju uz pomoć - potteroljubaca! Dokumentarac o njegovim nadasve kreativnim obožavateljima.

s.p. 29.09.2008 0 komentara

Sljedbenici Harryja Pottera

'We Are Wizards' je dokumentarac Josha Kouryja o fanovima Harryja Pottera koji pokazuje da nije riječ samo o hrpi šmokljana koji skupljaju sličice i oblače se u čudne kostime. Jedna od glavnih fanovskih priča u filmu je ona o Heather Lawver, hrabroj djevojci koja se suprotstavila moćnom Warner Brosu koji je preko svojih odvjetnika prijetio fanovima koji su registrirali vlastite siteove posvećene Harryju Potteru.

Iako boluje od rijetke i bolne bolesti, Heather je već sa 16 godina pokerenula vlastitu kampanju za intelektualne slobode na Internetu. Tek nakon njezine akcije (i poziva na bojkot!), Warner Bros je počeo tolerirati djela fanova inspirirana Potterom, a da pritom nisu tražili naknadu za autorska prava i slične tričarije. Nedavni spor s tipom koji je radio vlastiti priručnik o Harryju Potteru samo je izuzetak - danas cvjeta potterofilska umjetnost u svim oblicima.


'We Are Wizards', r: Josh Koury, trailer

Film pokazuje da najzabavnije posvete obožavatelja stižu s područja glazbe, 2002. je izumljen poseban podžanr rocka, 'čarobnjački rock' u kojem razni bandovi pjevaju pjesme o Harryju Potteru. Prvi su bili 'Harry and the Potters' /naslovna/, a kasnije su došli 'zločesti dečki' iz benda 'Draco and the Malfoys', te 'The Hungarian Horntails', 'The Whomping Willows' i hrpetina ostalih.

Stripaš Brad Neely čak je fanovima ponudio neautorizirani alternativni soundtrack za prvi film o Potteru, koji je napravljen kao humoristični odgovor na popularni serijal. Redatelj Koury ne bavi se samo ljubiteljima Pottera, već je u film uvrstio i drugu stranu - religijsku desnicu koja mrzi Pottera zbog 'širenja čarobnjaštva', pa tako u dokumentarcu imamo i prilog o Carol Matriciani koja je snimila antipotterovski film 'Witchcraft Repackaged'.


Fanovski spot za 'Potter Punk', Draco and the Malfoys - 'Potions Yesterday'.

Ipak, u svijetu prevladavaju fanovi, kojima je i namijenjen ovaj film. 'We Are Wizards' inače izlazi u studenom, baš kada se trebao pojaviti i 'Harry Potter i princ miješane krvi', ali Warner Bros se opet zamjerio fanovima i odgodio distribuciju filma. Svejedno, fanovi sada umjesto filma o Potteru mogu pogledati film o ljudima sličnim sebi - mladima u srcu koji još uvijek vjeruju u istinsku čaroliju umjetnosti.

Komentari

Nema komentara.