Britanski SF: Bush mrtav, Blair na sudu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Britanski SF: Bush mrtav, Blair na sudu

Britanski SF: Bush mrtav, Blair na sudu

Čak dva filma koja će se u rujnu emitirati na britanskom kanalu More4 bave se imaginarnim (i crnim) sudbinama svjetskih moćnika.

p.h. 01.09.2006 0 komentara

Britanski SF: Bush mrtav, Blair na sudu

Lažni dokumentarac/mockumentarac Gabriela Rangea o atentatu na aktualnog američkog predsjednika Georgea Busha 'Death Of a President' nastao u produkciji britanskog Channela4 bit će premijerno prikazan na Toronto Film Festivalu (7-16.09.) pod nazivom 'DOAP', a 09.09. na britanskom tv kanalu More4, saznajemo s Guardiana.

Dokumentarac prikazuje kako Busha 2007, nakon što je zaoštrio svoj antiteroristički pohod, po izlasku iz čikaškog hotela pokosi metak sirijskog snajperista Jamala Abu Zikrija. Iako je film potpuno fikcionalan, sve pršti od referenca na povijesne atentate – one na predsjedničkog kandidata Roberta Kennedya i na Ronalda Reagana u kojeg su pucali dok je izlazio iz hotela, pa je u devedeset minuta trajanja zamiješana i stvarna arhivska građa, a Busheva glava vrlo uvjerljivo kompjutorski nakalemljena na tijelo glumca.

Redatelju Rangeu političke fikcije nisu strane, dosad je za BBC snimio 'The Day Britain Stopped', o imaginarnom prometnom zagušenju nad Londonom, i 'The Man Who Broke Britain' o navodnom terorističkom planu financijske destabilizacije Velike Britanije. Predstavnici Bijele kuće zgroženi su filmom i kažu da nije vrijedan komentara, a američka blogerska desnica film naziva uzaludno potrošenim celuloidom i izrazom čiste i slijepe mržnje. O premijeri u SADu zasad nema govora.

Bush nije osamljen na tapeti britanskih satiričara, na More4 kanalu u rujnu premijerno će se prikazati i komedija 'The Trial of Tony Blair', filmski zamišljaj imaginarne ostavke britanskog premijera i njegovog odlaska na sud zbog ratnih zločina u Iraku. Film je nastao u produkciji nezavisne kuće Mentorn prema scenariju popularnog satiričara Alistaira Beatona koji je u komediji 'A Very Social Secretary' isprdao 'palog' Blairovog ministra obrazovanja Davida Blunketta.

Komentari

Nema komentara.