Ubojstva, droga i tajna služba - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Ubojstva, droga i tajna služba

Ubojstva, droga i tajna služba

Na 9. ZagrebDox uskoro stižu aktualni dokumentarni hitovi: pobjednici Sundancea, dobitnici nagrade Emmy i potencijalni oskarovci!

s.p. 17.01.2013 0 komentara

Ubojstva, droga i tajna služba

Najavljen je dio programa predstojećeg ZagrebDoxa, najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji. U međunarodnoj konkurenciji, nakon festivala u Berlinu, na ZagrebDox dolazi američki 'The Act Of Killing' autora Joshue Oppenheimera koji je jedinstven film bez presedana u filmskoj povijesti! Oppenheimer gledatelja uvodi u svijet indonezijskih odreda smrti koji su sredinom šezdesetih godina 20. stoljeća počinili genocid i tijekom jedne godine ubili milijun sugrađana, etničkih Kineza. Autor to čini iz potpuno neobične perspektive, rekonstruirajući događaje. Naime, umirovljeni ubojice snimaju i ponavljaju scene koje su proživjeli i 'počinili'.

Švicarski dokumentarac 'Winter Nomads' Manuela von Stürlera nagrađen je nagradom Europske filmske akademije u kategoriji najboljeg dokumentarca, a prati dvojicu pastira koji tijekom nekoliko mjeseci vode svoje stado od 800 ovaca kroz stotine kilometara prekrasnog ali iznimno promjenjivog krajolika. U programu Kontroverzni Dox bit će prikazan dokumentarac nominiran za ovogodišnji Oscar, 'The Gatekeepers' Drora Moreha, u čijem je središtu šestero bivših čelnika izraelske tajne službe Shin Bet koji su po prvi put javno otkrili mnoge tajne i komentirali svoje akcije i odluke iz prošlosti.


'The Gatekeepers', trailer.

'The House I Live In', najbolji dokumentarac festivala u Sundanceu, novi je film važnog američkog dokumentarista Eugenea Jareckija, a publika će ga moći vidjeti u programu Majstori Doxa. Film je snimljen u više od dvadeset država SAD-a, a dokumentira niz snažnih i teških priča koje progovaraju o američkom 'ratu protiv droge': od dilera do tugujuće majke, od agenta za narkotike do senatora, od zatvorenika do federalnog suca. Bilanca 'rata': 45 milijuna uhićenih, što čini SAD najvećim svjetskim tamničarom. I to bez rezultata.

Peter Radovich Jr., Hrvat s američkom adresom, kreativni direktor sportskog programa na CBS-u i dobitnik više od dvadeset Emmyja, na ZagrebDox donosi film 'Game Of Honor' u kojem prikazuje dosad neviđeni svijet američkog nogometa na američkoj vojnoj akademiji. Jedna od producentica filma koji je dosad osvojio tri nagrade Emmy je i Mia Pećina, a publika će ga moći vidjeti u programu Stanje stvari. Iz regionalne konkurencije izdvajamo svjetsku premijeru filma 'Strange Fruit' multimedijalnog umjetnika Ivana Faktora. Riječ je o introspektivnom trenutku pojedinca koji postaje svjestan određenih događaja koji neodgodivo traže našu prisutnost.

Deveto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 24. veljače do 3. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol. Osam festivalskih dana posjetiteljima će ponuditi više od 150 dokumentaraca iz cijeloga svijeta, a novi ovogodišnji program je Biografski Dox koji donosi životne priče fascinantnih i utjecajnih ličnosti koje su na razne načine obilježile posljednja desetljeća: od Stevea Jobsa do sestara Louise i Martine Fokkens. Popratni program uključuje i niz retrospektiva, uključujući onu sjajnog suvremenog ruskog dokumentarista Viktora Kosakovskog, kao i autorsku večer domaće redateljice Vlatke Vorkapić.

Komentari

Nema komentara.