Jedan hrvatski dan na Zemlji - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Jedan hrvatski dan na Zemlji

Jedan hrvatski dan na Zemlji

Snima se nova verzija univerzalnog omnibusa 'Jedan dan na Zemlji', a ovaj put se na sudjelovanje posebno pozivaju i hrvatski filmaši!

s.p. 10.12.2012 0 komentara

Jedan hrvatski dan na Zemlji

Prije pola godine, točnije za Dan planeta Zemlje, 22. travnja, istovremeno je na cijelom planetu prikazan film koji su snimili ljudi iz cijelog svijeta.  Radi se o filmu 'Jedan dan na Zemlji', filmskom kolažu nastalom od preko 3000 sati video materijala koje je snimilo preko 19.000 filmskih profesionalaca i amatera iz svih zemalja svijeta na isti dan, 10. listopada 2010. Zajedno su stvorili sliku međusobne povezanosti čovječanstva kakva nikad do sad nije bila moguća.

Film je nastajao četiri godine, a potporu projektu pružili su i Ujedinjeni narodi. Kako bi u snimanju sudjelovalo što više zainteresiranih, inicijatori projekta 'Jedan dan na Zemlji' donirali su kamere UN-ovim uredima u 95 zemalja, što je omogućilo snimanje neobičnih prizora iz prve ruke, uključujući snimke udaljenih sela Papue Nove Gvineje i Abyeije, pokrajine u Južnom Sudanu čija je povijest obilježena pograničnim sukobima.

'Pregledavajući tisuće sati snimljenog materijala, shvatio sam da postoji bezbroj priča u svijetu koje čekaju da budu ispričane' - kazao je Kyle Ruddick, osnivač i redatelj filma 'Jedan dan na Zemlji'. 'Samo činjenicom da smo ljudima omogućili mjesto, online platformu putem koje s drugima mogu podijeliti svoju priču, uspjelo nam je motivirati pojedince i kolektive da snimaju u svim zemljama svijeta, a da pritom nismo trebali putovati van vlastitih zemljopisnih granica. Na ovaj način stvaramo novi filmski žanr, koji milijunima naših korisnika omogućuje stvaranje filmova, TV emisija i novih medija.'


'Jedan dan na Zemlji', trailer.

'Jedan dan na Zemlji' bilježi zadivljujući spektar ljudskih iskustava, od rođenja djeteta u Mongoliji do žene čiji je hobi sakupljanje zidnih satova u favelama Rio de Janeira. Film ukazuje na to kako krize s kojima se suočava svijet – od nestašice vode do siromaštva – povezuju sve nas, stanovnike svijeta, te nudi rijetko viđene snimke života u Sjevernoj Koreji i Iranu.  

Daniel Pavlić, koordinator ovog globalnog projekta za Hrvatsku, poziva sve filmaše (amatere i profesionalce) da snime svoju priču dana 12.12.2012. te se priključe u realizaciji ovog projekta svojom snimkom, kako bi i Hrvatska bila dijelom filma koji će biti prikazan u cijelom svijetu. Iako je tema slobodna, pomoćna smjernica teme bi trebala biti: 'Što imamo? Što trebamo?' Informacije o detaljnom sudjelovanju u ovom projektu  mogu se naći na web stranici: http://www.onedayonearth.org/group/onedayonearthcroatia

Organizator ističe da je 'ovo sjajna prilika da se promovira naša zemlja u globalnom projektu čiji će konačni proizvod biti jedinstveni film koji će se sljedećih godina prikazivati u cijelom svijetu.' Stoga, pripremite kamere, fotoaparate, mobitele i snimite svoju priču 12. prosinca – budite dio velikog globalnog projekta Jedan dan na Zemlji!

Komentari

Nema komentara.