Provedite ljeto u Supetru! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Provedite ljeto u Supetru!

Provedite ljeto u Supetru!

Predstavljen je program 4. Supetar Super Film Festivala kojem je zemlja partner - hladna Švedska!

s.p. 30.06.2012 0 komentara

Provedite ljeto u Supetru!

4. Supetar Super Film Festival održat će se od 10. do 14. srpnja 2012. Filmove međunarodnog programa izabrao je Oliver Sertić, selektorica izbora švedskih filmova je Agneta Morgen, a domaće dokumentarne klasike je odabrao Đelo Hadžiselimović. Ovogodišnja zemlja partner je Švedska i ugledni Tempo Film Festival, čija producentica Agneta Morgen dolazi na sam festival. Upravo je švedski film 'Muškarci koji plivaju' odnio nagradu publike prošle godine, a ove će godine švedskog filma biti predstavljen niz filmova, među kojima su i filmovi renomiranih redatelja poput Tore Mårtens.

Festival se otvara hrvatskim premijerama filmova 'Kiss Bill' i 'Kid and the Clown'. 'Kiss Bill' je film mladih švedskih redateljica Emelie Wallgren i Ine Holmqvist koji prati dvije obožavateljice banda Tokio Hotel u njihovoj namjeri da posjete berlinski muzej Madame Tussauds i fotografiraju se s figurom pjevača banda. 'Kid and the Clown' je priča o borbi šestogodišnjeg dječaka s rakom i bolničkim klaunom Angusom koji pokušava uveseliti njegov život ispunjen bolničkim tretmanima. Film je režirala mlada danska redateljica Ida Grøn.

Prvi put u Dalmaciji bit će prikazan film 'Regretters' ('Pokajnici') redatelja Marcusa Lindeena koji predstavlja dvojicu muškaraca u 60-ima koji su odlučili ponovno promijeniti svoj spol. Regionalne premijere imat će švedski filmovi 'I'm My Own Dolly Parton' i 'Bye Bye C'est Fini'. 'I'm My Own Dolly Parton' švedske redateljice Jessice Nettelbladt prati producenticu i grupu pjevačica koje su inspirirane životom i glazbom country zvijezde Dolly Parton, te im njen uzor pomaže da se bore sa vlastitim problemima. 'Bye Bye C'est Fini' je kratkometražno ostvarenje Tore Mårtens, a govori o 73-godišnjoj Lini iz Rio de Jainerea koja danju vodi normalan život, dok noću uživa u zabavi sa mladim ljubavnikom.


'I'm My Own Dolly Parton', trailer.

U međunarodnom programu bit će predstavljeno osam filmova, među kojima je i pobjednik ZagrebDoxa po izboru publike 'Nije ti život pjesma s Havaja' Dane Budisavljević koji govori o ponovnom susretu jedne obične, četveročlane obitelji. Prvi put u Dalmaciji bit će prikazan film 'Pismo ocu' srpskog redatelja Srđana Keče, redateljevo obraćanje iznenada preminulom ocu i povratak u obiteljsku prošlost, ali i prošlost Balkana i brojnih ratova koji su utjecali na njihove živote. Film 'Ambasador' Madsa Brüggera predstavljen je na Sundanceu i ZagrebDoxu, a prati lažnog diplomata i njegove afričke avanture.

Posljednja dalmatinska premijera SSFF-a je 'Film mobitelom' bosanskohercegovačkog redatelja Nedžada Begovića. Lanjski pobjednik dokumentarne konkurencije SFF-a izrazito je originalne forme i tehnike snimanja – redatelj snima svakodnevne telefonske razgovore, te na taj način gradi originalnu 'špijunsku priču'.

Festival će i ove godine posjetiti brojni gosti - dolazak su potvrdili Nedžad Begović, Christina Höglund, Emelia Wallgren i Ina Holmqvist. Novost na ovogodišnjem festivalu je festivalska i kamperska ulaznica. Kamperska ulaznica može se kupiti za 200 kuna, a u nju je uključen smještaj u kampu za dvije osobe (i njihov šator), ulaznica za sve filmske projekcije, te sve popratne glazbene i edukativne programe. Za ulaznice se može predbilježiti do 08.07. na Facebook profilu festivala.

Komentari

Nema komentara.