Zašto nam se događa katastrojka - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Zašto nam se događa katastrojka

Zašto nam se događa katastrojka

Na ovogodišnjem Subversive Festivalu održat će se svjetska premijera 'Katastrojke', novog filma grčkih autora koji su se proslavili dokumentarcem 'Dugokracija'.

s.p. 04.05.2012 0 komentara

Zašto nam se događa katastrojka

Na konferenciji za novinare predstavljen je program 5. Subversive Festivala koji će se održati od 5. do 19. svibnja u kinima Europa i Tuškanac te u ZKM-u. Nas najviše zanima filmski dio programa o kome je govorio član umjetničkog odbora Subversive Film Festivala Velimir Grgić. On je izjavio da je ovogodišnje izdanje SFF-a jedno od najboljih do sada: 'Izbor igranih i dokumentarnih filmova u glavnom i popratnom programu varira od tematiziranja pobune, problema migracija, identiteta i žrtava moderne neoliberalne Europe do šaranja suvremenim latinoameričkim i feminističkim filmom, ali pri tome uvijek ostaje aktualan, zanimljiv, subverzivan i jednostavno izvrstan, savršen filmski kompas za putovanje Hrvatske u 'neku novu Europu''.


'Katastrojka', trailer.

Grgić je najavio i svjetsku premijeru filma 'Katastrojka' autora Katerine Kitidi i Arisa Chatzistefanoua, čiji se prethodni film 'Dugokracija' bavi uzrocima grčke dužničke krize i predlaže rješenja koja ne prihvaćaju vlada i najjači mediji, a pogledalo ga je više milijuna ljudi diljem svijeta, što uključuje i publiku našeg ZagrebDoxa na kojem je nedavno prikazan. 'Katastrojka' se bavi ruskom privatizacijom devedesetih godina, koja se smatra jednom od najgorih u povijesti, a sličan bi proces uskoro mogao zadesiti i Grčku. Ovaj aktivistički film nakon čijeg prikazivanja će se održati razgovor s redateljicom filma ujedno je i sjajan uvod u teorijski dio festivala, s obzirom na Grčku kao opće mjesto globalne ekonomske krize.


'Dugokracija', cijeli film.

O teorijskom dijelu programa govorio je direktor međunarodne konferencije i Subversive Foruma Srećko Horvat koji je naglasio: 'Teško da jedan festival može nadoknaditi izostanak ozbiljne javne rasprave ne samo o smjeru u kojem ide Europa, nego u kojem, zajedno s njom, ide i Hrvatska. Pa ipak, to nam je nakana, jer daljnje privatizacije, poskupljenje cijena, promjene zakona o radu, ukratko, mjere štednje na svakom koraku guše Europu. Uz okupljanje preko stotinu intelektualaca i aktivista te preko 50 različitih organizacija i pokreta, Subversive Festival bi Zagreb barem nakratko trebao ucrtati na mapu promišljanja krajnje potrebnih alternativa, ne samo za Hrvatsku, već i Europu'. Više informacija o Subversive Festivalu potražite na njegovim službenim stranicama.

Komentari

Nema komentara.