Počinje škola! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Počinje škola!

Počinje škola!

Publika se poziva na besplatnu lekciju iz povijesti dokumentaraca, a gledatelji mogu upoznati i povijest i sadašnjost nijemog filma.

s.p. 09.11.2011 0 komentara

Počinje škola!

Dokukino Croatia poziva publiku na besplatnu lekciju iz povijesti dokumentarnog filma koja će se održavati tijekom idućih osam tjedana, petkom u 21 sat. Restart i Dokukino pokreću novi program pod nazivom HALL OF FAME - izbor filmova autora koji su zauvijek promijenili formu dokumentarca, a većina njih biti će po prvi puta prikazana u Hrvatskoj. HALL OF FAME novi je filmski ciklus pod vodstvom Nebojše Slijepčevica u kojem će biti prikazani najvažniji filmovi iz moderne povijesti dokumentarizma. Od Amerike do Kazahstana, od 60-tih do danas, od braće Maysles do Kossakovskog - publika će pratiti kako je dokumentarac izrastao u najprogresivniju filmsku formu današnjice.

Svako od predavanja početi će kratkim uvodom, svojevrsnom uputom za gledanje. Autori će biti predstavljeni u povijesnom kontekstu, uz kratki pregled njihovih karijera, i osvrt na specifičnosti njihova rada. Nakon toga slijedi projekcija na velikom platnu, u većini slučajeva premijerno za Hrvatsku, s desetljećima zakašnjenja. Nakon filma slijedi razgovor s gostom večeri – nekim od uvaženih hrvatskih dokumentarista koji dodatno predstavlja autora.

Program započinje već ovoga petka, 11. studenog, filmom 'Grey Gardens' (1975.) američke braće Maysles. Braća Maysles - po mnogočemu začetnici suvremenog dokumentarizma - svoj kultni status zahvaljuju i činjenici da su bili na pravom mjestu u pravo vrijeme, na izvoru nove tehnologije koja je šezdesetih naglavačke okrenula film. No nitko bolje od njih tu sretnu okolnost nije iskoristio. Osim što sadrži sve formalne elemente suvremenog dokumentarca, te zahvaljujući tome danas djeluje svježije no ikad, film je unikatan i po činjenici da je doživio i holivudski i brodvejski rimejk, pa čak i nastavak snimljen tridesetak godina kasnije.


'Grey Gardens', trailer.

Na upravo završenom Međunarodnom festivalu debitantskog filma SCENECS koji je održan u Amersfoortu u Nizozemskoj, film 'Selo bez žena' autora Srđana Šarenca osvojio je nagradu The Dutch Golden Stone za najbolji dokumentarni film. Žiri je nagradio film jer je u njemu ozbiljna tema prikazana s puno humora, osjećaja i topline, a to je deseta nagrada za film koji je dosad prikazan na 30 filmskih festivala širom svijeta. Prošloga tjedna na 11. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ASTRA u Sibiju (Rumunjska), film 'Selo bez žena' proglašen je najboljim dokumentarnim filmom iz istočne Europe.

Dokumentarni film 'Marijine' redateljice i scenaristice Željke Sukove uvršten je u natjecateljski program najvećeg festivala dokumentarnog filma u Skandinaviji, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma CPH:DOX koji se održava u Kopenhagenu (Danska) od 3. do 13. studenog 2011. godine. Zajedno s još 19 glazbenih dokumentaraca, uključujući i 'Pearl Jam – Twenty' Camerona Crowea, 'Living in the Material World: George Harrison' M. Scorsesea te dokumentarce o Ozzieju Osbourneu i švedskom superstaru Håkanu Hellströmu, film o Riječanki Mariji Violić natječe se za nagradu Sound and Vision.

Peti po redu PSSST! Festival nijemog filma ove se godine seli u centar Zagreba. Od 11. do 13. studenoga 2011. gledatelji će u kinu Europa imati priliku uživati u poetici nijemog filma praćenog živom glazbom. Filmove u natjecateljskom programu koji su pristigli iz čak deset zemalja, filmove rusko-sovjetskog ciklusa te hrvatsko kinematografsko blago, pratit će Vitomir Ivanjek na klaviru, američki jazz glazbenik Joe Kaplowitz i Invisible Muffin People. Više informacija na službenoj stranici.

Komentari

Nema komentara.