Urbani, češki i dječji filmovi - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Urbani, češki i dječji filmovi

Urbani, češki i dječji filmovi

Završena je revija dječjih filmova, a počinju Tjedan češkog filma i Urban Festival!

s.p. 05.10.2011 0 komentara

Urbani, češki i dječji filmovi

11. Urban Festival održat će se od 6. do 9. listopada u zagrebačkom Kinu Grič. Petar Milat, filozof i teoretičar, sastavio je filmski program pod nazivom Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima unutar kojeg ćemo gledati tri zanimljiva naslova koja pričaju o interakciji prostora i čovjeka: 'Marseille' i 'Orly' redateljice Angele Scahnelec i 'Loos Ornamental' redatelja Heinza Emigholza. Sve filmske projekcije su besplatne, a dodatne informacije o Festivalu potražite ovdje.

Svečanom premijerom filma 'Osobna iskaznica' otvoren je 18. Tjedan češkog filma, najstarija međunarodna filmska manifestacija u Hrvatskoj. Tjedan će trajati do 9. listopada, a u međuvremenu će u kinu Europa biti prikazano šest recentnih filmova češke kinematografije. Posjetitelji će moći pogledati filmove doajena Jana Švankmajera, oskarovaca Zdeněka i Jana Svěráka te niz drugih uvijek zanimljivih i originalnih čeških filmaša. Detaljne informacije o češkim filmovima, ali i raspored projekcija potražite na internetskoj stranici kina Europe.

Završila je 49. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece. O najboljim dječjim ostvarenjima u pet kategorija - animirani, igrani i dokumentarni film te TV - reportaža i ostale vrste odlučivao je Ocjenjivački sud odrasli i Ocjenjivački sud djece, dok je o radioničkoj produkciji odluku o najboljem filmu donio Ocjenjivački sud voditeljca radionica. Popis nagrađenih filmova i autora potražite ovdje.

Dugometražni igrani film 'Soba 304' ('Værelse 304') danske redateljice Birgitte Staermose, nastao u dansko–hrvatskoj koprodukciji, osvojio je posebnu pohvalu žirija na nedavno završenom, 3. međunarodnom filmskom festivalu u Prištini (PriFilmFest, 24. rujna - 1. listopada). 'Šuma summarum' Ivana Gorana Viteza i 'Neka ostane među nama' Rajka Grlića bit će prikazani u okviru programa Balkan Cinema Raindance Film Festivala koji se od 28. rujna do 9. listopada održava u Londonu.


'Šuma summarum', trailer.

ETNOFILm - međunarodni festival etnografskog filma otvara natječaj za natjecateljski dio programa. Prijave za sudjelovanje u 4. izdanju festivala otvorene su za dokumentarne filmove s inovativnim pristupom kulturnim fenomenima i etnografiji svakodnevice. Festival će se održati u Rovinju od 3. do 5. svibnja 2012. godine. Publiku, uz druženje s gostujućim autorima filmova, očekuje i radionica vizualne antropologije, predavanja o recentnim vizualno-antropološkim temama te izložba i koncert u popratnom programu. Natječaj je otvoren do 20. studenog 2011. godine. Prijavnicu preuzmite na http://www.etnofilm.com/Prijava.aspx

Pred prepunim kinom Europa premijerno je prikazan dokumentarni film 'Slavenka ili o boli' redatelja i scenarista Petra Krelje, snimljen u produkciji Hrvatskog filmskog saveza. Dokumentarac koji cjelovito tematizira životni put i stvaralaštvo svjetski afirmirane polemičarke i romasijerke Slavenke Drakulić, nastao je u produkciji Hrvatskog filmskog saveza pod producentskom palicom Vere Robić Škarice, fotografiju potpisuje Karmelo Kursar, montažu Nikola Bišćan, glazbu Davor Rocco, ton Branko Flajpan, dok je pomoćnica redatelja Vesna Švec Krelja, a izvršna producentica Marija Ratković.

Nakon što je nedavno nagrađen Nagradom za najbolji dokumentarni film, film 'Kinofil' se prikazuje u Kansasu, na velikom International Kansas Film Festivalu. Ovaj angažirani dokumentarac bit će prikazan među samo 5 odabranih finalista za Nagradu žirija za Najbolji socijalno angažirani film. Svi koji žele pružiti podršku 'Kinofilu' i njegovom nastojanju da jednim kulturnim djelom djeluje na sprječavanju okrutnosti nad životinjama mogu se uključiti u Facebook grupu za podršku filmu i borbi protiv zlostavljanja pasa.

Centar za kulturu Trešnjevka organizira novu filmsku i video radionicu 'Snimi svoj film – postani Hitchcock'. Program je namijenjen svima koje zanima film i video, a odlična je priprema za srednjoškolce koji žele upisati Akademiju dramskih umjetnosti i studente koji se žele baviti filmom i videom. Radionica počinje 17. listopada 2011. godine, a vodi ju Vedran Mihletić. Više informacija na www.cekate.hr

Komentari

Nema komentara.