Bliži se 21. Animafest - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Bliži se 21. Animafest

Bliži se 21. Animafest

Svjetski festival animiranog filma otvara ugledni 'Iluzionist', a zatim slijedi tjedan pun dobrih filmova!

s.p. 25.05.2011 0 komentara

Bliži se 21. Animafest

Na jučerašnjoj presici još jednom je predstavljen 21. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb! Okupljene su pozdravili i s bogatim festivalskim programom ukratko upoznali umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić, producentica Vjera Matković i koordinatorica Animafestova programa za djecu, Tina Tišljar. Najavljeno je da će se svečano otvaranje Festivala održati u u utorak, 31.05., i to projekcijom filma Sylvaina Chometa 'Iluzionist'. Film se prikazuje izvan konkurencije, u sklopu POSEBNIH PROJEKCIJA, gdje mu društvo čine 'Simpsoni' Davida Silvermana - koji će film osobno predstaviti zagrebačkoj publici - te 'Koralina i tajna ogledala' Henryja Selicka kojeg će publici predstaviti brend menadžer Mark Shapiro iz Studija LEICA, produkcijske kuće filma.

Vjera Matković predstavila je naslove iz programa VELIKO NATJECANJE i SVJETSKA PANORAMA. Izdvojila je crnu komediju Phila Mulloya 'Doviđenja, Gospodine Christie', prvi srpski dugometražni animirani film 'Technotise: Edit i Ja' Alekse Gajića, uspješnicu studija Folimage, triler 'Život jednog mačka', ljubavnu priču 'Chico i Rita' oskarovca Fernanda Truebe i Javiera Mariscala ispričanu uz fenomenalni džez soundtrack, prvi nezavisni animirani kineski film, 'Piercing I' redatelja Liu Jiana i već skoro kultnu 'Metropiu' Tarika Saleha. Iz SVJETSKE PANORAME, programa koji prikazuje naslove koji pomiču granice animacije, Vjera Matković istaknula je željno iščekivani najnoviji film Jana Švankmajera, 'Preživjeti život (teorija i praksa)', koji u Zagrebu premijerno gledamo, a u ovom programu prikazat će se i jedini domaći dugometražni film na festivalu: 'Duga' Joška Marušića.

Novoizabrani umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić predstavio je filmove iz programa KINO ZA UŠI. I sâm glazbenik, koji svira gitaru u bendovima Stampedo i The Welcomin' Committee In Flames, najavio je audiovizualni spektakl kultnih glazbenih filmova iznimne važnosti za animirani film i pop-kulturu: psihodeličnu 'Žutu podmornicu' začinjenu glazbom Beatlesa, 'Pink Floyd - Zid' Alana Parkera, te SF 'Heavy Metal' Geralda Pottertona.


'Technotise - Edit i ja', trailer.

Tina Tišljar, koordinatorica iznimno popularnog programa koji se iz godine u godinu širi i brojem filmova i gradom, najavila je ANIMAFEST ZA NAJMLAĐE. Popratni dječji program kratkometražnih filmova bez titlova namijenjen najmlađim Animafestovcima rađen je u suradnji s ljubljanskim festivalom animiranih filmova Animatekom. Animafest će prikazati i serijal ANIMIRANI UMOVI, filmove kratkog metra namijenjene tinejdžerskoj publici kojima je redatelj Andy Glynne pokušao dočarati doživljaje ljudi s različitim psihičkim poteškoćama. Tijekom trajanja festivala po zagrebačkim će se kvartovima održavati brojne RADIONICE za najmlađe ljubitelje animacije.

Okupljenim novinarima predstavili su se i autori domaćih dugometražnih animiranih projekata koji su primljeni na ovogodišnji Animafestov Pitching Forum: Darko Bakliža i Dino Krpan predstavili su 'Cvrčka i Mrvicu', svoj film u nastajanju na kojem surađuju s međunarodnom ekipom koju čine i cijenjeni ruski animator, veliki prijatelj Animafesta, Aleksej Aleksejev te domaći ilustrator svjetskog glasa Svjetlan Junaković. Helena Bulaja predstavila je 'Mechanical Figures – Inspired by Tesla', dokumentarno-animirani projekt u kojem veliki broj svjetskih umjetnika, poput Marine Abramović i Laurie Anderson, lamentira o mističnoj osobnosti velikog Nikole Tesle.

Premijerno je prikazana i već tradicionalna festivalska špica koju je, vidno inspiriran psihodeličnim animacijama 'Žute podmornice', estetikom Terryja Gilliama i simbolima Zagreba - radio talentirani i iznimno perspektivni domaći autor Dalibor Barić. O najboljim filmovima 21. Animafesta odlučivat će žiri u sastavu: animator Paul Driessen ('Žuta podmornica'), animator David Silverman ('Simpsoni'), te hrvatska ilustratorica i strip-crtačica Dunja Janković koja se bavi kolažima i glazbom. U šest festivalskih dana u sedam će se festivalskih programa prikazati sveukupno 69 filmova, od toga 22 dugometražna i 47 kratkometražnih. Festival se održava od 31.5. do 5.6. u kinima Europa i Tuškanac, a mi vas podsjećamo da je u tijeku nagradna igra u kojoj možete dobiti torbu, katalog, programsku knjižicu i plakat Festivala. Vidimo se na 21. Animafestu!

Komentari

Nema komentara.