Animacija u Cannesu - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Animacija u Cannesu

Animacija u Cannesu

Prvi puta nakon pedesetak godina, na filmskom su se festivalu u Cannesu u službenoj konkurenciji našli i animirani filmovi: malo Amerike i malo Japana.

14.05.2004 0 komentara

Animacija u Cannesu

U blještavilo filmske kremice na ovom popularnom festivalu, čudnim su se čudom progurala i dva animirana filma: nastavak filma o zelenom čudovištu, računalno animirani 'Shrek 2' iz DreamWorksove radionice i još jedan nastavak, ali sa druge strane zemaljske kugle, iz svemira zvanog Japan. 'Ghost in the Shell 2: Innocence', nastavak kultnog animea Mamoru Oshiija, bit će u Cannesu prikazan premijerno za ovaj dio svijeta, jer se u Japanu prikazuje već tjednima.

Koji su točni razlozi pojavljivanja ovih filmova u konkurenciji, teško je pogoditi, ali jedno je sigurno: animirani filmovi su ponovo 'in' u mainstream vodama, a pogotovo japanski - iznenadna popularizacija animea već je stara vijest. Bolje ikad nego nikad, rekao bi narod, a nama je drago vidjeti da se animirani film počinje shvaćati kao medij ravnopravan igranom filmu, iako bi to mogao biti i dvosjekli mač, no o tom potom.

Stvorena isklučivio za seksualne užitke. 'Ghost in the Shell 2: Innocence'

Sada bi vi vjerojatno željeli saznati nešto više o spomenutim filmovima pa krenimo (ne)redom: o filmu 'Ghost in the Shell 2: Innocence' ne treba se puno govoriti, pogotovo ako ste pročitali naš nedavno objavljen članak. Fantazija (i to ona ne baš optimistična) o futurističkom gradu se nastavlja, ljudi su zaboravili na svoju bit i postoje u obliku cyborga, ljudske duše nastanjene u mehaničkom tijelu. Bijeli svijet doživjet će ovaj film 17. rujna 2004., a mi jadnici... nekad. Do tada, uživajte u trailerima.

Shrek, veliki zeleni, u novom se nastavku upoznaje s roditeljima svoje drage princeze i tu se razvija priča. Shrek i Fiona otputovali su u Daleko Kraljevstvo (the Kingdom of Far Far Away), u Fionin dom, gdje je sve lijepo i divno i krasno i..., uglavnom upravo suprotno od sveg onog što je Shrekova močvara. Naravno, vjerni Magarac je i dalje s njima, ne morate se bojati da ćete ostati uskraćeni za genijalnu sinkronizaciju Eddie Murphyja. Scenaristi i animatori ponovo su si dali gušta u povlačenju brojnih paralela između atmosfere bajke i suvremenog života, tako da možete očekivati ismijavanje potrošačkog načina života i slične trice.

Plakati za Pixarov 'The Incredibles' osvanuli su u Cannesu

Još je jedan animirani film koji se s nestrpljenjem očekuje osvanuo u Cannesu, ali ne u projekcijskim dvoranama, već u obliku plakata na ulicama. O njemu smo već pričali, a radi se o još jednom od Pixarovih zabavnih filmova, ovaj puta na temu umirovljenih superheroja pod vodstvom njihovog bucmastog šefa, Mr. Incrediblea. O Pixarovim se filmovima sve zna: vrhunska računalna animacija, fini humor za mase i dobro okarakterizirani likovi dovoljno su dobri argumenti za njihovo gledanje. Svjetska premijera ovog filma očekuje se 5. studenog 2004. godine, a do onda odsurfajte na friški Incredible site i pogledajte novi trailer.

Shark Tale je druga animirana pustolovina koja se promovira u Cannesu. Angelina Jolie, Will Smith i Jack Black doputovali su zajedno s materijalima koji pokazuju kako se radio filmić. Smith je oglasio brbljavu i maštanju sklonu ribicu Oscara, koja, naravno, upadne u veliku nevolju, Jolie je femme fatale Lola, a Black je mafijašev sin Lenny, ogromna bijela psina - vegetarijanac na čijoj su se gumenoj replici vozikali u canneskim vodama svih toje u promotivne svrhe. Lista ostalih glumaca impresivna je: Robert De Niro, Martin Scorsese, Renee Zelwegger... Premijera je 01. listopada, a trailer je ovdje.

Oscar, Lola i Lenny

No, što čekate? Zadaću ste dobili, na posao!

Komentari

Nema komentara.