Zbogom, teta Mina! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Zbogom, teta Mina!

Zbogom, teta Mina!

Mia Oremović preminula je u 92 godini, priopćila je njezina obitelj. Iza nje ostale su uloge koje pamte generacije filmofila.

z.m. 26.07.2010 0 komentara

Zbogom, teta Mina!

Za Miu Oremović možemo s pravom reći da je bila doajenka hrvatskog glumišta. Njezine interpretacije obilježile su brojne domaće filmove. Među njima se svakako najviše ističu uloga udovice u filmu 'H-8' (1958.), kojom je debitirala na filmu i za koju je nagrađena je glavnom glumačkom nagradom na festivalu u Puli. Najviše ćemo je se sjećati po komičarskim ulogama u filmovima Kreše golika 'Imam dvije mame i dva tate' (1968., Zlatna arena za glavnu ulogu) i nezaobilaznom 'Tko pjeva zlo ne misli' (1970.).

Rođena je 31. srpnja 1918. godine u Požegi, a školovala se u Školi dramskih umjetnosti u Zagrebu kod Branka Gavelle. U kazalištu je prvi put nastupila 1942. godine da bi 1954. postala članica Hrvatskog narodnog kazališta, a od 1953. Gavelle. Nastupala je i u televizijskim filmovima i serijama - 'Velom mistu' i 'Našem malom mistu', 'Smogovcima', 'Kapelskim kresovima'... Snimala je i za radio, a osim dvije Zlatne arene dobila je i tri nagrade za životno djelo - nagradu Vladimir Nazor, nagradu Fabijan Šovagović i nagradu '50 godina' Motovun film festivala za polustoljetni glumački staž.

2006. godine odigrala je posljednju filmsku ulogu u filmu 'Ajde, dan... prođi...' nakon čega se i povukla iz javnosti. Pamtit ćemo je kao vedru i nasmiješenu, uvijek dotjeranu, pravu damu hrvatskog glumišta.

Komentari

Nema komentara.