Javio se pravi narednik James - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Javio se pravi narednik James

Javio se pravi narednik James

...i zove se narednik Jeffrey! Kaže da su gotovo sve situacije iz ratnog filma Kathryn Bigelow prenesene iz njegovog života i tuži filmaše.

s.p. 04.03.2010 0 komentara

Javio se pravi narednik James

Narednik Jeffrey Sarver planira tužiti autore ratne drame 'Narednik James' i tvrdi da je praktički riječ o njegovoj biografiji za koju nije dobio pravednu naknadu. Film je nastao prema scenariju Marka Boala koji se priključio Sarverovoj postrojbi pirotehničara u Iraku, te je prvo objavio članak o tome u Playboyu, a kasnije je razvio priču za scenarij 'Narednika Jamesa'.

Sada Sarver tvrdi da je upravo on bio model po kojem je Boal kreirao lik glavnog junaka, narednika Will Jamesa. Kaže da su se 'gotove sve situacije u filmu dogodile njemu', a Boal je to promatrao i zapisivao. Sarver se žali da je baš on Boalu ponudio naslovnu frazu, 'The Hurt Locker', a filmaši su na kraju objavili da je James fikcionalni lik i nisu mu ponudili nikakvu naknadu.


Narednik James = Narednik Jeffrey?

S druge strane, scenarist Boal hvali Sarvera kao 'hrabrog vojnika i dobrog čovjeka', ali kaže da se 'previše identificirao s izmišljenim likom nastalim na temelju priča mnogih vojnika'. Priznaje da narednik James u filmu čuva ostatke bombe kao suvenire, baš kao što je to radio i Sarver u Iraku, ali tvrdi da je to vidio kod mnogih vojnika.

Frazu 'Hurt Locker'('svijet boli') Boal je zaista mogao čuti i kod drugih vojnika, a neuspješno deaktiviranje bombe uz pomoć robota Boal je opisao u članku o Sarveru, ali te iste stvari događaju se i kod ostalih pirotehničara. Ono što se ne događa većini pirotehničara je da dobiju visoke honorare iz Hollywooda - a vjerojatno je to prava meta na koju Sarver cilja!

Komentari

Nema komentara.