FBI u Dubokom grlu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      FBI u Dubokom grlu

FBI u Dubokom grlu

Američki savezni policajci nisu voljeli porniće i oralni seks pa su pokrenuli opsežnu kampanju protiv 'Dubokog grla', ali bez uspjeha.

s.p. 23.06.2009 0 komentara

FBI u Dubokom grlu

Protiv kultnog pornića 'Deep Throat' nisu bili samo crkva i moralisti, nego i američki federalni istražitelji. Objavljeno je kako je popularno 'Duboko grlo' bilo na meti opsežne istrage FBI-a koji se 'proslavio' time da dugo nije obraćao pažnju na mafiju, ali je zato stalno progonio navodne neprijatelje poput Martina Luthera Kinga i sličnih aktivista. Tako je u ime 'zaštite javnog morala' FBI plijenio kopije ovog filma, analizirao negative u laboratorijima i saslušavao producente, glumce, pa čak i kurire koji su nosili role filma u kino.

Do informacija o ovoj istrazi došao je Mark Weiner, profesor ustavnog prava koji se izborio da ti dosjei postanu javni, a kaže da je priča o istrazi 'Dubokog grlu' priča o zadnjem pokušaju konzervativaca da spriječe seksualnu i kulturnu revoluciju. Prof. Weiner mogao je doći samo do nekih dijelova dosjea koji su itekako opsežni, recimo o redatelju 'Dubokog grla', Geraldu Damianu, FBI je ispisao čak 4800 stranica! Iz materijala je vidljivo da je FBI planirao spriječiti projekcije filma i prikupiti dokaze za 'suđenja protiv opscenosti'.


'Duboko grlo', isječak.

Jedino što je u javnosti isplivalo kao dokaz kriminalnih aktivnosti bilo je navodno financiranje filma od strane mafije, no u FBI-ovom dosjeu filmaša nema ništa o vezama s organiziranim kriminalom. Glavni skandal izazvala je glavna glumica i zvijezda Linda Lovelace, koja je 1980-ih počela tvrditi da ju je sadistički muž prisilio na snimanje 'Dubokog grla', pa su njena svjedočenja poslužila kao argument u raznim kampanjama protiv pornografije.

Ipak, film je ostao tako gledan i popularan da se kao sinonim za skrivenog informatora počeo koristiti izraz 'Duboko grlo'. Taj izraz prvi put je korišten za čovjeka koji je medijima otkrivao informacije o aferi Watergate, a nedavno se otkrilo da je to bio čelnik FBI-a Mark Felt. Felt je inače bio drugi na vrhu FBI-a baš za vrijeme ove istrage protiv pornića, a ironija je da će svima vječno ostati poznat baš pod nadimkom - 'Duboko grlo'!

Komentari

Nema komentara.