Kakav je to logo? - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Kakav je to logo?

Kakav je to logo?

Koliko je zvijezda na špici Paramounta? Tko to peca na početku Dreamworksovih fimova? A koji je ono lav iz MGM-ove špice?

s.p. 04.12.2008 7 komentara

Kakav je to logo?

Prije svakog holivudskog filma vidi se logo filmske kuće koja ga je snimila. Evo kako su nastali ti poznati prizori i zašto su još neki obavijeni velom tajne. Najviše se zna o tome kako je nastajao logo Dreamworks - ipak je taj studio star tek jedno desetljeće.

Dreamworks su 1994. osnovali Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg i David Geffen. Spielberg je htio nešto što će podsjećati ljude na zlatno doba Hollywooda, a već na početku je zamišljeno da to bude 'čovjek na mjesecu koji peca'. Za izradu je zadužen Dennis Muren iz Industrial Light and Magica, koji je radio na mnogim Spielbergovim fimovima, a on je predložio ilustratora Roberta Hunta da oslika radnu verziju. Hunt je izradio verziju koja se najviše svidjela Spielbergu i koja je postala konačna, a glavni lik nije bio muškarac nego dječak. No, za razliku od ostalih loga, ovdje se savršeno dobro zna tko je bio model - dječak sa špice je Huntov sin, William.

Originalni logo Twentieth Century Picturesa stvoren je 1933., a izmijenjen je 1935., kada su se Twentieth Century Pictures i Fox Film Company udružili u Twentieth Century-Fox. Autor je poznati slikar Emil Kosa Jr., koji je poznat po tome da je kreirao prikaz Kipa slobode na kultnom kraju 'Planeta majmuna'.  Istina, ovaj logo sa slovima i reflektorima nije toliko efektan ako nemate uključen zvuk na projektoru/televizoru. Špica Foxa se još uvijek najbolje pamti po - glazbenoj temi s fanfarama.

Za Paramount se barem sa sigurnošću zna kako se zove ono što mu na slici. Paramount kao sredstvo prepoznavanja ima jednu 'veličanstvenu planinu' - Majestic Mountain. Logo je naslikao W.W. Hodkinson, a smatraju ga najstarijim holivudskim logom koji je još u upotrebi. I on je doživio neke izmjene - planinu okružuju 24 zvjezdice koje simboliziraju 24 filmske zvijezde koje je ta filmska kuća na početku imala pod ugovorom. Sada Paramount ima 22 zvijezde, pa probajte sami nabrojati njihova imena.

Warner Bros. (da, 'Bros.' a ne 'Brothers') osnovala su židovska braća koja su emigrirala iz Poljske: Harry, Albert, Sam i Jack Warner. Istina, navodno se nisu originalno zvali tako nego Hirsz, Aaron, Szmul i Itzhak/Jacob, a kažu i da je prezime bilo drugačije. Još se spore oko toga da li je bilo Eichelbaum, Wonsal ili Wonskolaser. U svakom slučaju, logo je doživio mnogo izmjena, ali najbitnija je bila ova izmjena imena. Veliko je pianje da li bi se osnivači te kompanije probili kao - 'Eichelbaum Bros.'?

Logo studija Columbia je 'žena s bakljom', koja je izabrana da personificira Ameriku. Ljudi se još spore oko toga tko je bio model za sliku: jedni tvrde da je to bila plesačica i glumica Claudia Dell, drugi da je to glumica Amelia Batchler, a treći su kao 'vatrenu ženu' imenovali Jane Bartholomew koja je bila - obična statistica. Barem se zna tko je pozirao za suvremenu špicu. 1993. je Michael J. Deas dobio zadatak da napravi novu špicu i angažirao je izvjesnu Jenny Joseph da mu pozira. No, ni ona nije bila ništa više nego obični predložak, a lik na špici je izrađen uz pomoć kompjuterske animacije.

MGM ima dosta prepoznatljiv zaštitni znak, i vizualno i akustički - lava koji riče i zove se Leo. Kreirao ga je Howard Dietz, koji je pohađao sveučilište Columbia čija sportska momčad se zvala Lavovi ('The Lions'). Prvi lav koji je pozirao bio je kuštravi Slats kojem je pripala čast da se prvi pojavi na velikom platnu. Na početku je lav bio dosta miran i tih, a prva lavlja rika mogla se čuti još i dok nije bio izumljen zvučni film. To je izvela sljedeća maskota MGM-a, lav Jackie koji se mogao vidjeti na ekranu i čuti preko gramofona. Tanner je službovao do 1956., a 1956. je angažiran lav čija karijera je potrajala godinicu-dvije, pa mu se ni ime ne zna. Od 1957. do danas s ekrana nas pozdravlja lav čije ime je službeno Leo, pa je možda već i prilikom krštenja odabran da bude - zaštitni znak po profesiji.

Komentari
A: uredništvo 04.01.2009 Pogledaj profil

Istražit ćemo što znači lavlja rika pa ćete svakako biti obaviješteni!

A: pluton 03.01.2009 Pogledaj profil

Ja sam bio čuo da jedno glasanje lava označava produljenu verziju filma, a ako je jedno glasanje - to je standardna... Tako nešto.

A: s.p. 29.12.2008 Pogledaj profil

Nadam se da lavlja rika ne pokazuje kvalitetu filma - onda bi filmski kritičari ostali bez posla!

A: danijelam 26.12.2008 Pogledaj profil

Imam pitanje!
Možda je to jedna od zabluda iz moga djetinjstva, a možda netko zna nešto više o tome.
Ima li veze lavlja rika i kvaliteta filma (ako lav rikne 3 puta znači da je film odličan?).

A: johnny08 08.12.2008 Pogledaj profil

Super tekst!! Zanimljivo i za informirati se!!!

A: iMarac 04.12.2008 Pogledaj profil

Od riječi do riječi potpisujem,Plutona... ;)

A: pluton 04.12.2008 Pogledaj profil

Zanimljivo. Još takvih tekstova, još :)