Nema više glasa iz djetinjstva - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Nema više glasa iz djetinjstva

Nema više glasa iz djetinjstva

Zauvijek je otišao još jedan hrvatski glumac, koji je svojim glasom znao razveseliti generacije djece koja su odrastala uz dobre, stare crtiće.

s.p. 14.03.2008 1 komentara

Nema više glasa iz djetinjstva

Ovaj utorak je u snu preminuo hrvatski glumac Ivo Rogulja. Mnoge glumce pamte po izgledu, a Rogulja će ostati zapamćen kao glas koji je obilježio naše djetinjstvo. Radio je na mnogim sinkronizacijama animiranih filmova, bio je glas Eustahija Brzića, Paje Patka, Asteriksa i mnogih drugih likova stranih i hrvatskih crtića. Kao odličan komičar, znao je glasom odlično predstaviti likove, a najpoznatija je njegova fraza iz crtića: 'Zec, gadiš mi se!'.

Ivo Rogulja rođen je 1931. godine u Novom Sadu, a diplomirao je 1956. na ADU u Zagrebu. Prvi glumački angažman imao je u varaždinskom kazalištu August Cesarec, od 1959. bio je stalni član Dramskoga kazališta Gavella, a 1975. prelazi u Kerempuh u kojem ostaje do odlaska u mirovinu. U četrdeset godina odigrao je više od stotinu uloga ('Gospodsko dijete', 'Svoga tela gospodar', 'Nečastivi na filozofskom fakultetu'), a budući je završio i studij režije, okušao se više puta i kao kazališni redatelj ('Morska bolest', 'Dan kad je kidnapiran papa'). Kritičari su ga ocjenjivali kao 'glumca koji naglašenom ozbiljnošću stvara najkomičnije situacije'.

Na televiziji je glumio u raznim kultnim serijama kao što su 'Velo misto' i 'Putovanje u Vučjak'. Nastupao je i u igranim filmovima, u Hadžićevom 'Novinaru' i Papićevom 'Izbavitelju', a posljednji filmski nastup bio je u 'Pjevajte nešto ljubavno'. Kao vrstan glasovni interpretator radio je dosta na radiju, te na sinkronizaciji televizijskih crtića i dugometražnih animiranih filmova ('Čudesna šuma', 'Šegrt Hlapić', 'Čarobnjakov šešir'). Posljednji ispraćaj Ive Rogulje održat će se u zagrebačkom Krematoriju u petak, 14. ožujka, u 12.30 sati.

Komentari
anonymous 01.10.2013

Mislim da ovaj gospodin nije sinhronizirao eustahija brzića već je to bio gosp. Ferenčić koji je poznatiji po ulozi Dudekovog TETECA iz serije Gruntovčani.
Naravno gosp. Rogulji svaka čast na fenomenaknim
i legendarnim sinhronizacijam.