Samoubojstvo uživo - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Samoubojstvo uživo

Samoubojstvo uživo

Što učiniti kada pratite film u kojem filmaš pomaže u samoubojstvu? Demonstrirati, linčovati? Ili provjeriti je li dokumentarac stvaran ili lažan?

s.p. 11.03.2008 0 komentara

Samoubojstvo uživo

'Dokumentarist traži suicidalnu osobu da je prati od prvih priprema pa sve do završnog čina' - ovaj oglas objavila su tri studenta u filmu 'A Necessary Death', a četvrti student (tj. redatelj filma, Daniel Stamm) snima njihove akcije. Na oglas se javlja Matt, mladi Englez s tumorom na mozgu, koji odlučuje završiti svoj život na svoj način.

Nedavno se film prikazivao na festivalu, a jedna žena iz publike nije skužila da je - lažnjak. Dizala se sa stolice i glasno protestirala te vrijeđala ostalu publiku što uopće gledaju takav film. Jer ovaj dugometražni prvijenac redatelja Stamma prati 'samoubojicu' s takvim reality pristupom, da publika naprosto povjeruje - na prikazivanju na Kosovu je bijesna masa umalo linčovala filmaše. Ako je smisao filma bila da bude tako uvjerljiv, onda su i ti incidenti potvrda njegove kvalitete.


'A Necessary Death', r: Daniel Stamm, trailer

Film su i kritičari proglasili fascinantnim jer se u njemu 'gubi razlika između promatrača i promatranog', a zbog dobre režije tjera i filmske stručnjake da zaborave da je riječ o fikciji. Autentičnost filma i glumaca postignuta je intenzivnim improviziranjem i naglim iznenađenjima tijekom snimanja filma koje je potrajalo par godina. Glavnom britanskom glumcu istekla je viza, a snimatelj Zoltan Honti otišao je raditi 'za De Palmu i Woodyja Allena'. Ipak, ovaj niskobudžetni film proglašen je 'svježim' i 'uvjerljivim', za što zasluge sigurno ima i redatelj Daniel Stamm.

Stamm je inače rođen u Hamburgu, studirao je film na Američkom filmskom institutu, a sada radi na dvije priče, od kojih se jedna bavi IRA-om u Belfastu. Ako zna kako napraviti provokativan film, to je zato jer ima velikog uzora – Larsa von Triera. Od njega je naučio kako napraviti efektnu provokaciju ('Dogville'), te kako razbiti granicu između iluzije i stvarnosti. Stamm je ipak istakao da postoji problem s takvom provokativnošću. Jer ako biti inovativan znači raditi nešto što nitko nikada nije uradio, to znači da uvijek treba raditi sve ekstremnije stvari. Pitanje je koliko ekstreman moraš biti prije nego se povučeš, gdje je granica na kojoj staješ – da li bi stvarno snimao samoubojstvo?

Komentari

Nema komentara.