Van Dammeova misteriozna sprdačina - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Van Dammeova misteriozna sprdačina

Van Dammeova misteriozna sprdačina

Akcijski junak nanizao je podosta skandala u svojoj biografiji – a sada se o svemu tome sprda u tajanstvenom kratkom filmu.

z.m. 16.10.2007 4 komentara

Van Dammeova misteriozna sprdačina

Karijera Jean-Claudea Van Dammea posljednjih godina ne ide baš uzlaznom putanjom. Iako je izgubio status velike akcijske zvijezde, 'briselski mišićavko' nasreću nije izgubio smisao za humor. I to za onaj na vlastiti račun. Odglumio je samoga sebe u ironičnom kratkom filmu koji se ovih dana pojavio na Internetu.

Desetominutni filmić na pojedinim je stranicama predstavljen kao trailer za biografski film 'JCVD' (što su Van Dammeovi inicijali, ako niste sami uočili). Navodno je snimljen za ovogodišnji filmski festival u Cannesu, s namjerom da se privuku investitori i namaknu pare za nastavak snimanja. Mnogi siteovi misle da se radi o još jednoj 'navlakuši', to jest o traileru za nepostojeći film – kao što je bio onaj za nikad snimljeni remake 'Caligule', o čemu smo pisali.

Znatiželjni kakvi već jesmo, pretresli smo mrežu svih mreža, snalazili se sa svojim krnjim francuskim i iskopali slijedeće: izgleda da se film JCVD zaista planira. Snimanje je najavljeno na službenoj stranici nezavisne produkcijske kuće Artemis iz Belgije koja ga radi u koprodukciji s Gaumontom iz Francuske. Redatelj i scenarist je mladi Mabrouk El Mechri koji iza sebe ima jednu sportsku komediju i nekoliko kratkih filmova.


Trailer za 'JCVD'

Promotivni materijali kažu da se radnja, naravno, vrti oko samog Jeana-Claudea, koji se u rodnu Belgiju dolazi oporaviti od brojnih neuspjeha. Steven Seagal mu je upravo preoteo ulogu, tanak je s parama, a još povrh svega se s bivšom ženom spori za skrbništvo nad sinom. Po izlasku s aerodroma odlazi u šoping, ali mu odbijaju sve kreditne kartice.
Istovremeno, zove ga odvjetnik koji mu prijeti da ga neće zastupati ako mu uskoro ne isplati honorar. Van Damme moli svog menadžera da mu posudi neki novac, a kad ga pođe podignuti u poštu nađe se usred oružane pljačke i pucnjave. Redatelj opisuje ovu imaginarnu biografiju kao 'film percepcije', priču o posrnuloj zvijezdi čiji je privatni život mnogo drukčiji od medijske slike.

Kao što možemo vidjeti u podugačkom traileru, čini se da Van Damme osim talenta za pumpanje mišića ima i izvrstan smisao za auto-ironiju. Kad već ovako iskreno i samokritično progovara o svojim problemima, želimo mu sretnije dane, čak i ako filma nikad ne bude i ako je cijela priča dobro iskoordinirana medijska spačka.

Komentari
A: uredništvo 30.05.2008 Pogledaj profil

strpljen spašen ;)

A: DragonRage 30.05.2008 Pogledaj profil

...pa mislim...baš bi mogli neš spomenuti ;) :)

A: DragonRage 30.05.2008 Pogledaj profil

Hmmm...film je prikazan na Cannesu, već se je zaredalo nekoliko izvrsnih kritika na Varietyu, joblo.com, Twitch film i još nekim manje poznatim stranicama a ovdje niti riječi...

A: DragonRage 16.10.2007 Pogledaj profil

O tome se priča na netu već neko vrijeme...prvotni naslov projekta je bio "Van Dammage" da bi zatim bio promijenjen u nekako manje atraktivni "J.C.V.D.", i film se već snima na lokacijama u Belgiji...ima i clip sa snimanja na you tubeu, evo link...

http://youtube.com/watch?v=pgpqEvYGn-s

Inače ne slažem se da mu karijera posljednjih godina ne ide baš uzlaznom putanjom...istina nije snimio nikakav bolockbuster u posljednje vrijeme i svi filmovi mu izlaze direktno na DVD, ali isti ti filmovi, recimo naslovi poput "In Hell", "Second in Command", "The Hard Corps" te popebice "Until Death" su mnogo drugačiji od njegovih prijašnjih filmova, ozbiljniji te dobivaju pohvale i dosta dobre kritike. "Until Death" je čak proglašen njegovim najboljim i najozbiljnijim filmom do sada, a i na imdb-u ima dosta dobru ocjenu s obzirom da se radi o Van Dammeu - 6,1/10.
Čovjek se je definitivno bacio u druge vode (drama, komedija), za razliku od jednog Seagala koji samo štanca no brane akciće žblj produkcije, te ćemo vidjeti da li će ovo biti zaista tako dobro i zabavno kako se čini na prvi pogled...ja se tome istinski nadam :)